Γιατί το σκυλί μου τρώει τις ακαθαρσίες της γάτας;

Μια συνήθεια που πρέπει να του κόψετε κι ας το βλέπει εκείνο σαν λιχουδιά ή σαν απλό παιχνίδι

Αν έχετε κάτω από την ίδια στέγη σκύλο και γάτα, η σχέση των δύο κατοικίδιών σας μπορεί να περάσει από διάφορα στάδια, το φαγητό κι οι λιχουδιές παρά τα διαφορετικά γούστα μπορεί να είναι από τα κοινά τους σημεία – με μια διαφορά, ο σκύλος σας μπορεί να «θεωρήσει» λιχουδιά ακόμα και τις ακαθαρσίες της γάτας σας… Κι αυτό μπορεί να έπεσε έγκαιρα στην αντίληψή σας ή να το μάθατε με τον απότομο τρόπο… από τη μυρωδιά της ανάσας του κι ίσως τα ίχνη ακόμα στα δόντια του…

Γιατί το σκυλί μου τρώει ακαθαρσίες γάτας;

Αναρωτιέστε γιατί θα φάει ένα σκυλί σκουπίδια ή ακαθαρσίες; Λοιπόν, πρώτα απ’ όλα ας τονίσουμε ότι τα σκυλιά έχουν εξαιρετικές οσφρητικές δυνατότητες. Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι οι μύτες των σκυλιών είναι 10.000 έως 100.000 φορές πιο ευαίσθητες από τις ανθρώπινες μύτες μας.

Γιατί κάποια κουτάβια τρώνε κακάκια;

Από την οπτική γωνία ενός σκύλου ο κόσμος υπάρχει ως μυρωδιά και η τουαλέτα της γάτας σας του προσφέρει μια τεράστια αισθητηριακή πρόκληση, αν βρίσκεται σε μια προσιτή περιοχή καλεί ξεκάθαρα ένα σκυλί να το εξερευνήσει. Τα σκυλιά είναι επίσης σαρωτές και εξερευνούν ευκαιρίες. Το ίδιο ισχύει και αν το κατοικίδιο ζώο σας βρίσκεται στην αυλή και βρίσκει ένα νεκρό ζώο. Η ευκαιρία και η περιέργεια τέμνονται συχνά για σκύλους και τα αποτελέσματα μπορούν να αναμειχθούν.

Τι μπορεί να πάθει αν τα φάει;

Ναι και όχι.  Αν γνωρίζετε ότι ο σκύλος σας επισκέφθηκε την τουαλέτα της γάτας σας, παρακολουθήστε τις κινήσεις του εντέρου τους τις επόμενες 24 ώρες για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν πάθει κάτι σοβαρό. Εάν παρατηρήσετε το σκύλο σας να κάνει έμετο ή ενδείξεις που φανερώνουν πόνο θα πρέπει να τον φέρετε αμέσως σε έναν κτηνίατρο. Εάν το σκυλί σας καταναλώνει μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων, μπορεί να προκαλέσει ένα μπλοκάρισμα στο στομάχι ότι στο χειρότερο σενάριο μπορεί να απαιτήσει χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθούν τα απορρίμματα.

Τα παράσιτα επίσης μπορεί να αποτελέσουν ανησυχία, ειδικά αν η γάτα σας δεν είναι πλήρως αποπαρασιτωμένη. Επίσης, οι γάτες που βγαίνουν κι έξω είναι πιο πιθανό να έχουν εντερικά παράσιτα και μπορούν να τα περάσουν στο σκύλο σας αν επισκεφθεί την τουαλέτα τους για μεζέ…

Αποτρέποντας τα σκυλιά να τρώνε σκουπίδια

Ο ευκολότερος και ασφαλέστερος τρόπος για να αποτρέψετε το σκυλί σας να τρώει τις ακαθαρσίες γάτας είναι να αποτρέψετε φυσικά την πρόσβαση στο κουτί τουαλέτας. Είναι δουλειά μας ως υπεύθυνοι γονείς κατοικίδιων ζώων να φροντίζουμε επιμελώς την υγεία του κατοικίδιου ζώου μας και αυτή είναι μια εφικτή λύση για όλα τα νοικοκυριά ανεξάρτητα από το μέγεθος.

Κρατώντας το σκύλο σας απασχολημένο και με επαρκή χρόνο άσκησης είναι μία άλλη καλή λύση. Ο σκύλος σας μπορεί να δείξει ενδιαφέρον στην τουαλέτα της γάτας σας από την τεράστια περιέργειά του. Όταν δεν έχει τίποτα να κάνει, θα προτιμούσε να τρώει και να παίζει με τις ακαθαρσίες της γάτα σας. Για να αποφύγετε αυτήν την κατάσταση, πρέπει να κρατήσετε τον σκύλο σας απασχολημένο με άλλες πιο υγιεινές επιλογές. Κρατήστε τον απασχολημένο με παιχνίδια και βόλτες. Δώστε τους πράγματα να κάνουν, έτσι ώστε να μην βαρεθούν και να αρχίσουν να ψάχνουν για άτακτες ασχολίες.

Καθαρίστε το κουτί της τουαλέτας πολλές φορές την ημέρα. Άλλωστε διατηρώντας το κουτί τουαλέτας καθαρό είναι κάτι που και η γάτα σας θα το εκτιμήσει πάρα πολύ!

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News