5 λόγοι για τους οποίους είναι σημαντική η οδοντιατρική φροντίδα για σκύλους

Η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία και για τα δόντια του σκύλου σας

Πώς θα σας φαινόταν αν δεν βουρτσίζατε ποτέ τα δόντια σας; Το να έχετε συνεχώς πολλή πλάκα και μια δυσάρεστη γεύση στο στόμα σας θα ήταν ίσως τα πιο απλά προβλήματα που θα αντιμετωπίζατε. Το πορτοφόλι σας πιθανότατα επίσης να μην ένιωθε τόσο καλά αφού θα έπρεπε να πληρώσετε έναν βαρύ λογαριασμό στον οδοντίατρο για να επανέλθει η στοματική σας υγεία σε καλή κατάσταση.

Τώρα φανταστείτε τι θα μπορούσε να συμβεί στο στόμα του σκύλου σας χωρίς την κατάλληλη οδοντιατρική φροντίδα. Η απλή απάντηση είναι: οδοντική ασθένεια σκύλου.

Οι οδοντικές ασθένειες σε σκύλους είναι αρκετά συχνές. Μέχρι την ηλικία των 3 ετών, πάνω από το 80 τοις εκατό των σκύλων έχουν κάποια μορφή οδοντικής νόσου, γνωστή και ως περιοδοντική νόσο. Η οδοντική νόσος του σκύλου έχει σοβαρές συνέπειες, επομένως η διατήρηση της καλής οδοντιατρικής φροντίδας είναι πολύ σημαντική.

Τι είναι η οδοντική νόσος;

Η οδοντική νόσος επηρεάζει τα δόντια, τα ούλα και τις δομές που στηρίζουν και περιβάλλουν τα δόντια ενός σκύλου. Ξεκινά με τη συσσώρευση πλάκας στα δόντια. Αυτή η πλάκα περιέχει βακτήρια και σωματίδια τροφής.

Η πλάκα που μένει στα δόντια σκληραίνει σε πέτρα. Όταν η πέτρα είναι πάνω από τη γραμμή των ούλων, είναι εύκολα ορατή και ο κτηνίατρός σας μπορεί να την αφαιρέσει σχετικά εύκολα κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού οδοντιατρικού καθαρισμού.

Ωστόσο, η εμφάνιση μπορεί να παραπλανήσει. Ένα σετ μαργαριταρένιων λευκών δοντιών δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το στόμα του σκύλου σας είναι υγιές. Η πέτρα που ανοίγει κάτω από τη γραμμή των ούλων είναι το πραγματικό πρόβλημα.

Η πέτρα κάτω από τη γραμμή των ούλων προκαλεί φλεγμονή και όχι μόνο βλάπτει τις δομές που στηρίζουν τα δόντια αλλά προκαλεί και μόλυνση. Όταν η οδοντική νόσος φτάσει σε αυτό το στάδιο, οι σκύλοι μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρά οδοντικά προβλήματα και πόνο.

Τα σημάδια της οδοντικής νόσου σε σκύλους περιλαμβάνουν:

Σπασμένα δόντια

Χαλαρά δόντια

Κακή αναπνοή

Επώδυνο και αιμορραγικό στόμα

Άρνηση ή ανικανότητα να φάει και να πιει

Σάλια

Γιατί είναι σημαντική η οδοντιατρική φροντίδα για σκύλους

Ως γονέας κατοικίδιων ζώων, σίγουρα θέλετε ο σκύλος σας να έχει ένα υγιές στόμα. Παρακάτω είναι πέντε λόγοι για τους οποίους η καλή οδοντιατρική φροντίδα για τα σκυλιά είναι τόσο κρίσιμη για τη συνολική υγεία του σκύλου σας:

Πρόληψη απώλειας δοντιών. Όταν οι δομές που στηρίζουν τα δόντια ενός σκύλου καταστραφούν ή μολυνθούν, τα δόντια χαλαρώνουν και πέφτουν. Η καλή οδοντιατρική φροντίδα του σκύλου θα διασφαλίσει ότι αυτές οι δομές στήριξης των δοντιών παραμένουν υγιείς και διατηρούν τα δόντια στη θέση τους.

Πρόληψη της κακοσμίας του στόματος (χαλίτωση). Εάν η αναπνοή του σκύλου σας κάνει τις τρίχες της μύτης σας να καμπυλώνουν, ήρθε η ώρα για λίγη καλή οδοντιατρική φροντίδα. Όταν ο σκύλος σας έχει υγιές στόμα και υγιή δόντια, η κακή αναπνοή δεν θα είναι πρόβλημα.

Πρόληψη του στοματικού πόνου. Η οδοντική ασθένεια, ειδικά όταν είναι σοβαρή, μπορεί να είναι αρκετά επώδυνη για τους σκύλους. Η διατήρηση των δοντιών και των ούλων του σκύλου σας υγιή θα βοηθήσει στην πρόληψη του στοματικού πόνου.

Πρόληψη βλάβης οργάνων. Τα βακτήρια στην πλάκα μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να εξαπλωθούν στην καρδιά, τα νεφρά και το ήπαρ. Αυτή η εξάπλωση βακτηρίων, που ονομάζεται βακτηριαιμία, μπορεί να βλάψει τα όργανα και να αρρωστήσει αρκετά τα σκυλιά. Η καλή στοματική υγεία θα βοηθήσει στην πρόληψη της βακτηριαιμίας και της επακόλουθης βλάβης των οργάνων.

Πρόληψη επιδείνωσης της οδοντικής νόσου. Επειδή τόσα πολλά σκυλιά έχουν οδοντική νόσο μέχρι την ηλικία των 3 ετών, μπορεί να είναι δύσκολο να αποφευχθεί η ανάπτυξή τους από την αρχή. Ωστόσο, η καλή οδοντιατρική φροντίδα του σκύλου μπορεί να αποτρέψει τη σοβαρή εμφάνιση της οδοντικής νόσου και την πρόκληση προβλημάτων σε όλο το σώμα.

 

Πώς μπορώ να αφαιρέσω την πλάκα από τα δόντια του σκύλου μου;

Η οδοντιατρική φροντίδα για σκύλους περιλαμβάνει όχι μόνο ετήσιους επαγγελματικούς οδοντιατρικούς καθαρισμούς που γίνονται στο ιατρείο ενός κτηνιάτρου, αλλά και τακτική οδοντιατρική φροντίδα στο σπίτι. Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να διατηρήσετε υγιή δόντια σκύλου:

Βουρτσίστε τα δόντια του σκύλου σας. Το βούρτσισμα των δοντιών του σκύλου σας λίγες μέρες την εβδομάδα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε καλή στοματική υγεία. Χρησιμοποιήστε μια ασφαλή οδοντόκρεμα σκύλων.

Δώστε στον σκύλο σας οδοντιατρικές λιχουδιές. Δεν αρέσει σε όλα τα σκυλιά το βούρτσισμα των δοντιών τους. Δώστε στον σκύλο σας οδοντιατρικά παιχνίδια.

Ο επαγγελματικός καθαρισμός δοντιών σκύλου απαιτεί γενική αναισθησία για να επιτρέψει στον κτηνίατρό σας να καθαρίσει πάνω και κάτω από τα ούλα και να διασφαλίσει ότι ολόκληρο το στόμα του σκύλου σας καθαρίζεται. Έτσι, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για να βρείτε το καλύτερο πρόγραμμα και επιλογές για τη ρουτίνα οδοντιατρικής φροντίδας του σκύλου σας.

Αν και η οδοντική ασθένεια είναι κοινή στους σκύλους, η σωστή οδοντιατρική φροντίδα μπορεί να κρατήσει το στόμα ενός σκύλου όσο το δυνατόν πιο υγιές.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News