Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για να προστατέψετε τον σκύλο σας από θερμοπληξία

Όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, καλό είναι να έχετε κάποια πράγματα υπόψη σας

Όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές όλο το καλοκαίρι, καλό είναι να έχετε κάποια πράγματα υπόψη σας για την προστασία του αγαπημένου σας σκύλου.

Φυσικά συμπτώματα θερμοπληξίας σε σκύλους

Το υπερβολικό λαχάνιασμα και τα σημάδια δυσφορίας υποδηλώνουν υπερθέρμανση στους σκύλους. Ένας σκύλος που υπερθερμαίνεται μπορεί επίσης να μην μπορεί ή να μην θέλει να κινηθεί.

Άλλα σημάδια θερμοπληξίας σε σκύλους περιλαμβάνουν σάλια, κοκκινισμένα ούλα, έμετο, διάρροια, ψυχική θαμπάδα ή απώλεια συνείδησης, ασυντόνιστες κινήσεις και κατάρρευση.

Πρωταρχική αιτία θερμοπληξίας σε σκύλους

Οποιοδήποτε ζεστό περιβάλλον μπορεί να προκαλέσει θερμοπληξία σε σκύλους, αλλά η πιο συνηθισμένη αιτία είναι μια απρόσεκτη ενέργεια από έναν ιδιοκτήτη κατοικίδιου, όπως το να αφήσει ένα σκυλί στο αυτοκίνητο ή να ξεχάσει να παρέχει νερό και σκιά σε κατοικίδια που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο.

Μερικοί σκύλοι είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη θερμικής εξάντλησης, ειδικά σκύλοι που είναι μεγαλύτερης ηλικίας, υπέρβαροι ή βραχυκεφαλικοί (παγκ, μπουλντόγκ και άλλες ράτσες με επίπεδη όψη). Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη θερμοκρασία περιβάλλοντος και να λαμβάνετε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα.

Οι σκύλοι με παχιά γούνα, κοντές μύτες ή εκείνοι που πάσχουν από ιατρικές παθήσεις όπως η παράλυση του λάρυγγα και η παχυσαρκία έχουν προδιάθεση για θερμοπληξία. Ακόμη και τα σκυλιά που απολαμβάνουν συνεχή άσκηση και χρόνο παιχνιδιού - όπως τα σκυλιά εργασίας όπως τα Labrador Retrievers και τα German Shepherds - θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά για συμπτώματα θερμοπληξίας σε σκύλους, ειδικά τις ζεστές μέρες.

Άμεση φροντίδα

Είναι απαραίτητο να απομακρύνετε τον σκύλο από το ζεστό περιβάλλον αμέσως. Μην δίνετε στον σκύλο ασπιρίνη για να μειώσει τη θερμοκρασία του. Aυτό μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα. Εάν ο σκύλος είναι αναίσθητος, βεβαιωθείτε ότι δεν μπαίνει νερό στη μύτη ή το στόμα καθώς ακολουθείτε αυτά τα βήματα.

Βάλτε τον σκύλο σας στην μπανιέρα. Εναλλακτικά, βρείτε έναν εύκαμπτο σωλήνα και φροντίστε να αφήσετε πρώτα το ζεστό νερό να βγει από τον εύκαμπτο σωλήνα πριν βρέξετε το σκυλί σας. Εάν δεν μπορείτε να βυθίσετε τον σκύλο σας στο νερό, τοποθετήστε μια πετσέτα στην πλάτη του και συνεχίστε να μουλιάζετε την πετσέτα και τον σκύλο σας σε κρύο νερό.

Κάντε ένα δροσερό ντους στο κατοικίδιο ζώο σας, καλύπτοντας όλο το σώμα —ειδικά το πίσω μέρος του κεφαλιού και του λαιμού.

Μη βυθίζετε το κεφάλι του σκύλου σας στο νερό. Κρατήστε το κεφάλι ψηλά για να αποτρέψετε την πνευμονία από εισρόφηση.

Καλέστε τον κτηνίατρό σας ή την πλησιέστερη κλινική ζώων έκτακτης ανάγκης και πείτε τους ότι είστε καθ' οδόν! Θα σας πουν τι να κάνετε στη συνέχεια με βάση τα συμπτώματα του σκύλου σας και πόσο μακριά βρίσκεστε από την κλινική.

Αφήστε τον σκύλο σας να πιει όσο δροσερό νερό θέλει χωρίς να τον αναγκάσετε να πιει.

Θα πρέπει επίσης να ληφθούν τα ακόλουθα βήματα, ανεξάρτητα από το εάν ο σκύλος έχει τις αισθήσεις του, φαίνεται να αναρρώνει καλά ή αν επηρεάστηκε ελαφρά:

Ελέγξτε για σημάδια σοκ. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας καθοδηγήσει σχετικά με το τι πρέπει να αναζητήσετε.

Λαμβάνετε τη θερμοκρασία του σκύλου κάθε πέντε λεπτά, συνεχίζοντας την υδρόψυξη έως ότου η θερμοκρασία του σκύλου σας πέσει κάτω από τους 103°F (39,4°C).

Εάν η θερμοκρασία του σκύλου πέσει λίγο περισσότερο - περίπου στους 100°F (37,8°C) - μην ανησυχείτε. Μια ελαφρώς χαμηλή θερμοκρασία είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνη.

Θεραπεία για σοκ εάν είναι απαραίτητο.

Λάβετε άμεση κτηνιατρική φροντίδα. Η θερμοπληξία σε σκύλους μπορεί να προκαλέσει αόρατα προβλήματα, όπως πρήξιμο του εγκεφάλου, νεφρική ανεπάρκεια, εντερική αιμορραγία και μη φυσιολογική πήξη του αίματος. Στο δρόμο για τον κτηνίατρο, οδηγήστε με τα παράθυρα ανοιχτά και το κλιματιστικό αναμμένο.

Κτηνιατρική φροντίδα

Η θεραπεία θα συνίσταται κυρίως στην αντικατάσταση των χαμένων υγρών και μετάλλων. Αυτό μπορεί να επεκταθεί σε δευτερεύουσες καταστάσεις, τις οποίες ο κτηνίατρός σας θα μπορεί να αναγνωρίσει. Σε περιπτώσεις θερμοπληξίας σε σκύλους, συνιστώνται αυτές οι θεραπείες: ενδοφλέβια θεραπεία με υγρά και παρακολούθηση για δευτερεύουσες επιπλοκές όπως νεφρική ανεπάρκεια, ανάπτυξη νευρολογικών συμπτωμάτων, μη φυσιολογική πήξη, αλλαγές στην αρτηριακή πίεση και ανωμαλίες ηλεκτρολυτών.

Πρόληψη θερμοπληξίας σε σκύλους

Η θερμοπληξία σε σκύλους μπορεί να αποφευχθεί με προσοχή ώστε να μην εκτεθεί ένας σκύλος σε συνθήκες ζέστης και υγρασίας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για σκύλους με ασθένειες των αεραγωγών και ράτσες με κοντό πρόσωπο.

Όταν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, βεβαιωθείτε ότι τα σκυλιά βρίσκονται σε κιβώτια σκύλων που προσφέρουν καλό αερισμό ή χρησιμοποιήστε ζώνη ασφαλείας για σκύλους και μην αφήνετε ποτέ το σκύλο σας σε αυτοκίνητο με κλειστά παράθυρα, ακόμα κι αν το αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο στη σκιά. Όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, φροντίζετε πάντα ο σκύλος σας να βρίσκεται σε καλά αεριζόμενο χώρο με πρόσβαση σε άφθονο νερό και σκιερά σημεία.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News