Γιατί ο σκύλος μου πίνει πολύ νερό;

Η υπερβολική δίψα στα σκυλιά μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα – δείτε τι πρέπει να ξέρετε

Η διατήρηση της ενυδάτωσης είναι σημαντική για όλους μας – και για τους σκύλους μας. Το πόσο νερό πίνουν τα σκυλιά μας μπορεί πραγματικά να μας πει πολλά για τη γενική τους υγεία.

Η υπερβολική δίψα στα σκυλιά μπορεί να προκύψει από κάτι τόσο απλό όπως η πρόσφατη άσκηση ή να δείχνει μια πιο περίπλοκη υποκείμενη ιατρική κατάσταση.

Ενώ οι σκύλοι μπορούν κανονικά να αλλάζουν την πρόσληψη νερού καθημερινά, οποιαδήποτε διακύμανση που επιμένει ή οποιεσδήποτε ξαφνικές, δραστικές αλλαγές στις συνήθειές τους μπορεί να είναι ένδειξη υποκείμενης κατάστασης της υγείας.

Τι προκαλεί την υπερβολική δίψα και την ούρηση στους σκύλους;

Άλλες αιτίες αυξημένης πρόσληψης νερού στους σκύλους περιλαμβάνουν το είδος της τροφής που τρώνε (η ξηρή τροφή μπορεί να τους κάνει πιο διψασμένους), ο ζεστός καιρός, το παιχνίδι, ορισμένα φάρμακα, η μόλυνση, ακόμη και η πλήξη.

Λέει ότι η αυξημένη ούρηση σε σκύλους μπορεί να έχει διάφορες αιτίες. Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTIs) ή οι πέτρες του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να είναι ο ένοχος σε πολλές περιπτώσεις. Πιο σοβαρές νεφρικές διαταραχές ή ενδοκρινικές παθήσεις όπως η νόσος του Cushing, είναι επίσης πιθανές.

Σημάδια νεφρικής νόσου σε σκύλους

Η υπερβολική δίψα μπορεί επίσης να είναι σημάδι νεφρικής νόσου σε σκύλους. Άλλα σημάδια νεφρικής νόσου σε σκύλους μπορεί να περιλαμβάνουν:

Αυξημένη (ή μερικές φορές μειωμένη) ούρηση

Λήθαργος

Έλλειψη όρεξης

Ναυτία και έμετος

Απώλεια βάρους

Σημάδια διαβήτη σε σκύλους

Τα σημάδια του διαβήτη στους σκύλους περιλαμβάνουν επίσης την υπερβολική κατανάλωση νερού, μαζί με:

Αυξημένη ούρηση

Απώλεια βάρους — ειδικά σε συνδυασμό με αυξημένη όρεξη

Χρόνιες ή επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις

Αλλά το να πίνουν περισσότερο νερό δεν είναι πάντα σημάδι μεγαλύτερου ιατρικού προβλήματος. Είναι καλό να λάβετε υπόψη τη μεγάλη εικόνα και να δείτε εάν υπάρχουν άλλες αξιοσημείωτες αλλαγές - όπως η όρεξη ή τα επίπεδα ενέργειας - καθώς και η ηλικία και ο τρόπος ζωής του σκύλου σας.

Πότε πρέπει να ανησυχείτε;

Να επισκεφτείτε έναν κτηνίατρο εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε διακύμανση από το κανονικό επίπεδο κατανάλωσης νερού του σκύλου σας που είναι επίμονη - ή εάν δείτε ξαφνικές, δραστικές αλλαγές στις συνήθειες κατανάλωσης του σκύλου σας. Εάν ο σκύλος σας πίνει πολύ περισσότερο νερό από το συνηθισμένο και είναι ηλικιωμένος, ένα ταξίδι στον κτηνίατρο είναι μια καλή ιδέα. Σε περίπτωση αμφιβολίας, καλέστε τον κτηνίατρό σας. Σημειώστε τυχόν άλλα ασυνήθιστα συμπτώματα που εμφανίζει ο σκύλος σας - όπως αλλαγές στα επίπεδα όρεξης και ούρηση.

Ένας κτηνίατρος πιθανότατα θα ξεκινήσει με μια φυσική εξέταση προκειμένου να καθορίσει την καλύτερη πορεία δράσης. Στη συνέχεια, αιμοληψία και ανάλυση ούρων για τον αποκλεισμό (ή τον αποκλεισμό) διαφορετικών καταστάσεων όπως η νεφρική νόσο, ο διαβήτης ή η νόσος του Cushing.

Δηλητηρίαση από νερό σε σκύλους

Ενώ η διατήρηση της ενυδάτωσης είναι σημαντική, τα σκυλιά μας μπορούν να αρρωστήσουν από το πολύ νερό. Υπάρχει μια κατάσταση που ονομάζεται δηλητηρίαση από το νερό, η οποία παρατηρείται συχνά σε σκύλους που τους αρέσει να παίζουν στο νερό για μεγάλες περιόδους - ειδικά σε εκείνους που ακουμπούν συνεχώς στο υγρές επιφάνειες ενώ παίζουν σε αυτό. Είναι σπάνιο, αλλά οι σοβαρές περιπτώσεις είναι δυνητικά θανατηφόρες.

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από το νερό μπορεί να περιλαμβάνουν:

Λήθαργος

Απώλεια συντονισμού

Ναυτία και έμετος

Υπερβολική σιελόρροια

Φούσκωμα

Διεσταλμένες κόρες οφθαλμών

Πρόβλημα αναπνοής

Επιληπτικές κρίσεις

Κώμα

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News