Γιατί και πώς οι γάτες κινούν τα αυτιά τους;

Τι σημαίνει ο τρόπος που οι γάτες κινούν τα αφτιά τους

Ένα ταλέντο που διαθέτουν τα αιλουροειδή είναι η ικανότητα να κινούν τα αυτιά τους ανεξάρτητα. Αν και πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι κινούν ελαφρά τα αυτιά τους όταν ένας ήχος κεντρίζει το ενδιαφέρον τους, μόνο ένας στους πέντε ανθρώπους μπορεί να κουνήσει τα αυτιά του σκόπιμα. Για τους περισσότερους ανθρώπους η κίνηση είναι ακούσια. Και σίγουρα δεν πλησιάζει τον τρόπο με τον οποίο οι γάτες περιστρέφουν τα αυτιά τους. Γιατί όμως το κάνουν αυτό;

Αναγνωρίζοντας τους ήχους

Ένας από τους λόγους που οι γάτες κινούν τα αυτιά τους είναι να εντοπίσουν και να αναγνωρίσουν τι ακούνε. Κινώντας τα αυτιά τους προς την κατεύθυνση του ήχου, οι γάτες βελτιώνουν την ακοή τους κατά 15 έως 20%.

Περισσότεροι από 30 μύες εμπλέκονται στην κίνηση των αυτιών μιας γάτας, τα οποία μπορούν να περιστρέφονται 180 μοίρες. Με εύρος συχνοτήτων από 45 hertz έως 64.000 hertz, οι γάτες όχι μόνο έχουν το μεγαλύτερο εύρος συχνοτήτων σε σύγκριση με τους σκύλους, τα κουνέλια και τους ανθρώπους, αλλά μπορούν να ακούν υψηλότερες και χαμηλότερες συχνότητες από όλες.

Συγκριτικά, οι σκύλοι χρησιμοποιούν 18 μύες για να κινήσουν τα αυτιά τους και μπορούν να ακούσουν από 67 Hertz έως 45.000 Hertz. Τα κουνέλια μπορούν να περιστρέφουν τα αυτιά τους κατά 270 μοίρες, να τα περιστρέφουν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο και ταυτόχρονα να ακούν ήχους που προέρχονται από δύο διαφορετικές πηγές. Το ταλέντο στα αυτιά των κουνελιών αντικαθιστά το ταλέντο των σκύλων και των γατών από ορισμένες απόψεις, αν και το εύρος ακοής τους είναι στενότερο, και κυμαίνεται μεταξύ 360 και 42.000 Hertz. Οι άνθρωποι έχουν παρόμοια ικανότητα ακοής με τους σκύλους στις χαμηλότερες συχνότητες, αλλά στις υψηλότερες συχνότητες επικρατούν οι σκύλοι, οι γάτες και τα κουνέλια. Το ανθρώπινο εύρος των συχνοτήτων ακοής είναι 64 έως 23.000 Hertz.

Επικοινωνώντας τα συναισθήματα

Τα αυτιά των γατών είναι επίσης ένα σημαντικό μέρος της γλώσσας του σώματός τους για την έκφραση συναισθημάτων.

➻ Όταν τα αυτιά μιας γάτας δείχνουν προς τα εμπρός, είναι συνήθως ικανοποιημένη. Η ικανοποίηση σηματοδοτείται επίσης από μια όρθια ουρά που είναι ελαφρώς κυρτή στην κορυφή, μαζί με χτυπήματα στο κεφάλι και γουργούρισμα. Οι γάτες καλωσορίζουν τη στοργή και την προσοχή όταν έχουν αυτή τη διάθεση.

➻ Όταν τα αυτιά τους είναι στραμμένα προς τα πάνω και συνοδεύονται από ορθάνοιχτα μάτια και μια στάση σε εγρήγορση, κάτι που ακούν τραβά την προσοχή τους. Αν περιστρέψουν γρήγορα τα αυτιά τους, κάτι μπορεί να έχει πυροδοτήσει το κυνηγετικό ένστικτό τους. Αυτή είναι μια καλή στιγμή για να βγάλετε το αγαπημένο τους διαδραστικό παιχνίδι.

➻ Τα αυτιά που δείχνουν στο πλάι εκφράζουν φόβο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιθετικότητα. Δώστε στη γάτα σας χώρο όταν τα αυτιά της βρίσκονται σε αυτή τη θέση. Τα πεπλατυσμένα αυτιά που δείχνουν προς τα πίσω δείχνουν μια γάτα που πρόκειται να επιτεθεί, να δαγκώσει ή να γρατσουνιστεί. Αυτές είναι δύο θέσεις αυτιών, οι οποίες μπορεί να συνοδεύονται από επιθετική ή αμυντική γλώσσα του σώματος, υποδεικνύοντας ότι η γάτα σας πρέπει να μείνει μόνη της. Τα σήματα επιθετικότητας περιλαμβάνουν τοξωτή πλάτη, χαμηλή και άκαμπτη ουρά, άμεσο βλέμμα, σφύριγμα και γρύλισμα. Τα σημάδια φόβου περιλαμβάνουν σκύψιμο, κυρτή ουρά γύρω από το σώμα, τρίχες σηκωμένες, σφύριγμα και φτύσιμο.

➻ Παρόμοια με αυτή τη στάση, όταν τα αυτιά μιας γάτας είναι χαμηλά και βλέπουν προς τα έξω, μπορεί να μην αισθάνεται καλά. Οι γάτες είναι καλές στο να προσποιούνται ότι όλα είναι εντάξει, αλλά μερικές φορές τα αυτιά τους τις προδίδουν, οπότε προσέξτε τη θέση των αυτιών και τη γλώσσα του σώματος. Οι γάτες επίσης συχνά κρύβονται όταν δεν αισθάνονται καλά.

Επειδή αυτές οι θέσεις των αυτιών μπορεί να είναι παρόμοιες, προσέξτε τη γλώσσα του σώματος, τις φωνές και άλλες συμπεριφορές της γάτας σας.

Τα αυτιά της γάτας, μαζί με τις φωνές τους και την άλλη γλώσσα του σώματος, είναι παραγωγικοί φορείς επικοινωνίας. Η αίσθηση της ακοής τους, εκτός από άλλες αυξημένες αισθήσεις και τα πολυάριθμα ταλέντα, τους καθιστούν ένα εντυπωσιακό είδος που μας τιμούν με τη συντροφιά τους.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News