Πώς θα υποδεχτεί η μία γάτα σου την άλλη (ξανά) στο σπίτι με φιλικές διαθέσεις;

Το μυστικό κρύβεται στις μυρωδιές.

Μέχρι σήμερα το πρωί οι δύο γάτες σου ήταν τόσο αγαπημένες μεταξύ τους, που κοιμόνταν αγκαλιά. Κι όμως μετά την επιστροφή της μίας από τον κτηνίατρο, ξαφνικά εκείνη που είχε μείνει σπίτι άρχισε να την αντιμετωπίζει εχθρικά, σαν να την έβλεπε για πρώτη φορά.

Για αυτή την παράξενη αλλαγή της συμπεριφοράς πιθανότατα ευθύνονται οι ξένες, ανοίκειες οσμές που έφερε το ζώο από το χώρο του κτηνιατρείου (ή από οποιοδήποτε άλλο περιβάλλον το είχε φιλοξενήσει για λίγο). Έτσι, την επόμενη φορά που θα το βγάλεις από το σπίτι για να το πας, για παράδειγμα, στον κτηνίατρο ή να το πάρεις μαζί στο εξοχικό σου, δοκίμασε τα παρακάτω κόλπα ώστε να εξασφαλίσεις, με την επιστροφή του στο σπίτι, τη θερμή υποδοχή του από την άλλη γάτα. Οι συμβουλές προέρχονται από τη Μέριλιν Κρίγκερ, ειδικό στη συμπεριφορά της γάτας.

Χρησιμοποίησε τη μυρωδιά της γάτας σου: Προτού βγάλεις τη γάτα από το σπίτι, κάνε της μασάζ για αρκετή ώρα με μια μαλακή πετσέτα. Βάλε την πετσέτα σε μια σακούλα, την οποία θα πιέσεις να φύγει από μέσα ο αέρας και θα κλείσεις αεροστεγώς. Μόλις επιστρέψεις, κράτησέ την ξεχωριστά από την άλλη όσο θα της κάνεις μασάζ με την ίδια πετσέτα ώστε να επιστρέψει η γνώριμη μυρωδιά της.

Χρησιμοποίησε τη δική σου μυρωδιά: Αν ξέχασες ή δεν είχες χρόνο να ακολουθήσεις την παραπάνω διαδικασία, μόλις επιστρέψεις βγάλε το μπλουζάκι σου (ή οποιοδήποτε άλλο ρούχο ήρθε σε άμεση επαφή με το δέρμα σου), φέρε το μέσα έξω και κάνε στη γάτα μασάζ με αυτό, αφήνοντάς της έτσι τη δική σου μυρωδιά, η οποία επίσης είναι γνώριμη στο ζώο που έμεινε πίσω.

Αν τα παραπάνω δεν φέρουν αποτέλεσμα: Μπορεί πάλι, ό,τι κι αν δοκιμάσεις, η γάτα που επέστρεψε σπίτι να μην απαλλαγεί εντελώς από τις ξένες οσμές, με αποτέλεσμα η άλλη να συνεχίσει να της φέρεται με επιθετικότητα. Σε μια τέτοια περίπτωση, χώρισέ τις και άφησε τη θυμωμένη γάτα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο μέχρι να ηρεμήσει. Ίσως σε λίγες ώρες ή μέχρι το άλλο πρωί η σχέση τους να έχει αποκατασταθεί. Διαφορετικά, προσπάθησε να τις φέρεις ξανά σε επαφή σιγά σιγά, σαν να γνωρίζονται από την αρχή.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News