Να πώς θα περιορίσεις τις «κακές» συνήθειες της γάτας σου

Κι όμως δεν είναι… ανεπίδεκτη μαθήσεως;

Οι γάτες έχουν αποκτήσει τη φήμη ότι είναι εξαιρετικά ατίθασες κι έτσι, συχνά, οι περισσότεροι από εμάς δικαιολογούν ακόμα και τις πιο ενοχλητικές συμπεριφορές τους. Αν νιώθεις την υπομονή σου να εξαντλείται με κάθε νέα σκανταλιά που σκαρφίζεται,  συνέχισε να διαβάζεις! Παρακάτω θα βρεις τις πιο τυπικές της συνήθειες μαζί με απλούς τρόπους για να της «κόψεις» τον αέρα!


«Κόβει» βόλτες στην κουζίνα
Ο πάγκος της κουζίνας προκαλεί την περιέργεια της γάτας -ειδικά αν εκεί υπάρχει κάποιο αντικείμενο με το οποίο μπορεί να παίξει. Όμως, τα αποτυπώματα που αφήνει, συνήθως λειτουργούν ως σημάδι για να βάλεις (ξανά!) το απολυμαντικό σε δράση. Παράλληλα, μεταφέρει βακτήρια που συνδράμουν στην εξάπλωση ασθενειών επικίνδυνων για άτομα με αδύναμο ανσοποιητικό σύστημα (βλ. τοξόπλασμα). Αν, λοιπόν,  θέλεις να σταματήσεις τις βόλτες της γάτας σου στην κουζίνα:

  • Απομάκρυνε τα πράγματα που μπορεί να εξάψουν την περιέργεια της.
  • Τοποθέτησε κολλητική ταινία διπλής όψεως στις άκρες του πάγκου. Οι γάτες απεχθάνονται την αίσθηση που προκαλεί στις πατούσες τους.  Εναλλακτικά, βάλε δοχεία με νομίσματα. Ο θόρυβος που δημιουργούν όταν πέφτουν,  θα την κάνει να τα αποφεύγει.
  • Αν την πιάσεις να κάνει βόλτα, ψέκασε τη με λίγο νερό προκειμένου να της δείξεις ότι ήταν κακή ιδέα. Άλλωστε, το ηθικό της πέφτει κατακόρυφα μόλις βραχεί.

«Επιτίθεται» στα πόδια σου
Η γάτα, όσο μεγαλώνει και μπαίνει στην εφηβεία, αρχίζει να νιώθει έντονα τα κυνηγετικά της ένστικτα . Πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχει κάποιο τρωκτικό στο σπίτι για να …ασχολείται. Για να μη βαριέται, βρίσκει καταφύγιο στους αστραγάλους σου. Για να σταματήσει να βλέπει τα πόδια σου ως παιχνίδι:

  • Φρόντισε να ασκείται καθημερινά (20’-30’ ημερησίως). Έτσι, δεν θα έχει αντοχή να ασχοληθεί με εσένα.
  • Η λύση βρίσκεται πάλι στο νερό : ψέκασε τη και… θα καταλάβει.

Καταστρέφει τα έπιπλα
Όταν η γάτα σου, κάνει γρατσουνιές στον καναπέ, δεν το κάνει για να σε εκδικηθεί αλλά γιατί αισθάνεται ωραία. Έτσι, οριοθετεί το χώρο της χρησιμοποιώντας τους αδένες οσμής (σ.σ. βρίσκονται στις πατούσες της), ενώ, ταυτόχρονα, λιμάρει τα νύχια της. Για να μην καταστρέψει την αγαπημένη σου πολυθρόνα:

  • Περιποιήσου τα νύχια της μια φορά το μήνα. Εναλλακτικά, φτιάξε ένα νυχοδρόμιο από υλικά που της αρέσουν (π.χ. σπάγκο, μοκέτα).
  • Χρησιμοποίησε καλύμματα, από μαλακό βινύλιο, που τοποθετούνται -ανώδυνα- στα νύχια της. Πρέπει να τα αλλάζεις κάθε 4-6 εβδομάδες αλλά, τουλάχιστον, έτσι θα παραμείνει το σαλόνι σου άθικτο.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News