​​​​​​​Γιατί ο γάτος μου «ραντίζει» το σπίτι;

Τι κρύβεται πίσω από αυτή την ενοχλητική συνήθεια.

Αν ο γάτος σου επιμένει να αφήνει μια μικρή ποσότητα ούρων σε διάφορα σημεία του σπιτιού (το λεγόμενο «ράντισμα»), μη σπεύσεις να τον τιμωρήσεις.

Αυτή η συμπεριφορά, όπως γράφει η Γκουέν Μπέιλι, ειδική ψυχολόγος σε θέματα συμπεριφοράς ζώων, στο βιβλίο της «Τι σκέφτεται η γάτα μου!» (εκδ. Κέδρος), είναι δείγμα ανασφάλειας. «Οι ανασφαλείς γάτοι που νιώθουν την περιοχή τους να απειλείται ραντίζουν με ούρα στρατηγικά σημεία γύρω από το σπίτι. Έτσι, γεμίζουν την περιοχή με τη μυρωδιά τους και νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια».

Όπως εξηγεί η ίδια ειδικός, οφείλεται σε ξένες μυρωδιές που κουβαλάμε μέσα στο σπίτι με τα παπούτσια ή την τσάντα μας, ή ίσως ακόμη και σε έναν άλλο γάτο που απειλεί τον δικό μας κάθε φορά που ο τελευταίος βγαίνει από το σπίτι (αν τον αφήνουμε να κυκλοφορεί έξω).

«Οι ιδιοκτήτες συχνά αγνοούν τις παραπάνω αιτίες και τιμωρούν το γάτο τους επειδή “λερώνει” το σπίτι, κάτι που αυξάνει την ανασφάλειά του», καταλήγει η Μπέιλι. Δοκίμασε λοιπόν κάποια άλλη τακτική, για παράδειγμα να αφήνεις τα παπούτσια σου έξω από το σπίτι μαζί με τις «απειλητικές» μυρωδιές που κουβαλούν, και δες πώς θα αντιδράσει το κατοικίδιό σου.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News