Τελικά οι γάτες ίσως είναι εξίσου έξυπνες με τους σκύλους

Μια νέα έρευνα οδήγησε σε ανατρεπτικά συμπεράσματα...

Η κυρίαρχη άποψη ανάμεσα στους επιστήμονες είναι ότι οι σκύλοι είναι πιο έξυπνοι από τις γάτες, όμως μια καινούρια μελέτη έρχεται να την ανατρέψει. Ιάπωνες ερευνητές που έκαναν πειράματα σε 49 οικόσιτες γάτες ανακάλυψαν ότι τα αιλουροειδή θυμούνται ποια μπολ φαγητού έχουν αδειάσει και ποια δεν έχουν αγγίξει, τουλάχιστον για δεκαπέντε λεπτά αργότερα.
Αυτό το είδος μνήμης, η λεγόμενη μνήμη επεισοδίων, είχε παρατηρηθεί μέχρι τώρα μόνο στα σκυλιά και θεωρείται ένδειξη ευφυΐας. Δηλαδή, όπως εξηγεί η Aho Takagi, ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Κυότο, τόσο οι γάτες όσο και οι σκύλοι ανατρέχουν σε αναμνήσεις γεγονότων που έζησαν στο παρελθόν. Το πόσο μακρινά γεγονότα μπορούν να θυμηθούν, μένει τώρα να εξεταστεί σε επόμενες έρευνες.

«Η μνήμη επεισοδίων θεωρείται ότι σχετίζεται με μια λειτουργία ενδοσκόπησης, επομένως η συγκεκριμένη μελέτη καταδεικνύει ένα είδος συνείδησης στις γάτες», σχολίασε η επιστήμονας στο BBC News.«Πιθανότατα μάλιστα και οι γάτες να απολαμβάνουν να ανακαλούν μνήμες του παρελθόντος, σαν τους ανθρώπους», πρόσθεσε η ίδια.

Σε μια άλλη μελέτη οι Ιάπωνες ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι γάτες σημειώνουν παρόμοιες επιδόσεις με τους σκύλους σε τεστ όπου πρέπει να αναγνωρίσουν ανθρώπινες χειρονομίες, εκφράσεις προσώπου και συναισθήματα. Συμπέρασμα που μπορεί να έχει και πρακτική χρησιμότητα. «Αν κατανοήσουμε τις γάτες καλύτερα, θα αναπτύξουμε καλύτερες σχέσεις μαζί τους», είπε η Takagi. 
 

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News