Γιατί η γάτα σου φέρνει «περίεργα» δώρα;

Η επιστήμη έχει την απάντηση: έχει σχέση με το πώς σε βλέπει.

Παρόλο που οι περισσότερες οικόσιτες γάτες μπορούν ανά πάσα ώρα και στιγμή να έχουν στη διάθεσή τους ολόκληρα μπολ με φαγητό ή λαχταριστές κονσερβούλες, φαίνεται όμως ότι το ένστικτό τους είναι…πολύ σκληρό για να «πεθάνει».

Για αυτό και πολλές γάτες συνεχίζουν να φέρνουν στην πόρτα του σπιτιού τους μερικά κάπως «περίεργα» δώρα, όπως νεκρά ποντίκια, πουλάκια, σαύρες, ακόμα και κατσαρίδες ή άλλα μικρά ζώα που έχουν σκοτώσει στη διάρκεια της βόλτας τους στον έξω κόσμο.

Σύμφωνα με την επιστήμη, αυτό οφείλεται στα ένστικτά της γάτας που είναι γεννημένη κυνηγός. Μέχρι να εξημερωθούν για πρώτη φορά, πριν από 10.000 χρόνια, οι άγριες γάτες έτρωγαν πολλά μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι οι γάτες που συνεχίζουν να ζουν σε άγρια κατάσταση, φέρνουν συχνά «κυνήγι» στη φωλιά τους για να μάθουν στα μικρά τους πώς να τρώνε.

Βέβαια, οι γάτες που έχουμε πλέον στο σπίτι μας είναι σε πολλές περιπτώσεις στειρωμένες, οπότε ίσως τα όνειρά τους για οικογένεια έχουν πάει περίπατο. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν έχουν κάπου βαθιά θαμμένο στο DNA τους την επιθυμία να μεταλαμπαδεύσουν την κυνηγετική τους σοφία!

Εξάλλου, πολλοί κτηνίατροι και ειδικοί στη συμπεριφορά ζώων, εκτιμούν ότι οι γάτες μπορεί να μας βλέπουν στην πραγματικότητα ως μικρά γατάκια που χρειαζόμαστε τάισμα! Ή απλά να θέλουν να μας ευχαριστήσουν για το φαγητό που τους προσφέρουμε απλόχερα.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News