Τι θέλει να σου πει όταν «ζυμώνει»; 

Το κρυφό μήνυμα που σου στέλνει η γάτα με τις πατούσες της!

Θα έχεις προσέξει (ακόμα και αν δεν έχεις γάτα) την χαρακτηριστική κίνηση που κάνει με τα πόδια της, όταν σπρώχνει ρυθμικά μπρος πίσω μία μαλακή συνήθως επιφάνεια, όπως είναι το κρεβάτι ή η αγκαλιά σου. Αυτή η κίνηση που μοιάζει σαν να «ζυμώνει» είναι κάτι που κάνουν όλες οι γάτες, η κάθε μία με το δικό της τρόπο βέβαια, αφού πολλές δεν βγάζουν νύχια όταν το κάνουν ή χρησιμοποιούν και τα 4 πόδια. 

Μπορεί να το κάνει όταν τη χαϊδεύεις ή και σε στιγμές που δεν υπάρχει κάποιος προφανής λόγος. Να ξέρεις πάντως, ότι το «ζύμωμα» είναι κάτι που ξεκινά να κάνει από γατάκι, πιέζοντας με αυτό τον τρόπο την κοιλιά της μαμάς του για να παράξει γάλα και ίσως ο λόγος που συνεχίζει να το κάνει ως ενήλικη γάτα είναι γιατί έχει συνδέσει την κίνηση με την ικανοποίηση του θηλασμού. 

Αν «ζυμώνει» τα πόδια σου, όταν την κρατάς αγκαλιά, θέλει να σου ανταποδώσει την τρυφερότητα και να σου δείξει ότι κι εκείνη σε αγαπάει, έστω με τον τρόπο της! Αν έχεις λίγη τύχη, δεν θα βγάζει τα νύχια της όσο το κάνει. Και πάλι, όμως, αν σε πονάει όταν το κάνει, μην την μαλώσεις για αυτή τη συμπεριφορά γιατί δεν καταλαβαίνει ότι σε πονάει, και προσπάθησε να βάλεις κάτι ανάμεσα σε εσένα και τα νύχια της, όπως ένα μαξιλαράκι ή να την γυρίσεις ανάσκελα για μερικά χάδια στην κοιλιά της. 

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή στις ενήλικες γάτες προέρχεται από τους άγριους προγόνους τους που όταν ξάπλωναν να κοιμηθούν στη φύση, ήθελαν να είναι το σημείο εκείνο όσο πιο μαλακό γινόταν. Με το «ζύμωμα» μπορούσαν να μαλακώσουν τη θέση αυτή αλλά και να ελέγξουν αν κρυβόταν κάτι κάτω από χόρτα ή φύλλα. 

Μπορεί, επίσης, να το κάνει για να μαρκάρει το μέρος της, απελευθερώνοντας από τις πατούσες της ένα άρωμα που, αν και εσύ δεν το μυρίζεις, ενημερώνει τις άλλες γάτες (πραγματικές και φανταστικές) ότι η περιοχή (στην οποία συμπεριλαμβάνεσαι κι εσύ) είναι δική της!

Από την άλλη, οι θηλυκές γάτες «ζυμώνουν» λίγο πριν τον οίστρο για να δείξουν ότι είναι έτοιμες για ζευγάρωμα, ενώ μπορεί να είναι και ένας ακόμα τρόπος να τεντωθούν όταν ξυπνούν. 

Για όποιο λόγο και να το κάνει η δική σου γάτα, το σίγουρο είναι ότι το «ζύμωμα» είναι μία φυσική, συνηθισμένη και πολλές φορές ενστικτώδης συμπεριφορά.  

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News