Πώς θα συνηθίσει η γάτα σου το κλουβί μεταφοράς;

Αυτά είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις ώστε κάθε ταξίδι σας μαζί να είναι ευχάριστο για όλους.

Μήπως αναβάλλεις ξανά και ξανά το τσεκάπ στον κτηνίατρο γιατί τρέμεις με την ιδέα ότι πρέπει –κάπως- να πείσεις τη γάτα σου να μπει στο κλουβί μεταφοράς; Ή θέλεις να την πάρεις μαζί σου στις διακοπές, αλλά διστάζεις γιατί φοβάσαι ότι θα τρελαθεί από το άγχος στη διάρκεια του ταξιδιού; Βασική προϋπόθεση για κάθε μικρή ή μεγαλύτερη μετακίνησή της είναι να συνηθίσει το κλουβί μεταφοράς. Σε αυτό θα σε βοηθήσουν οι παρακάτω συμβουλές.

1. Προσπάθησε να μην αγχώνεσαι γιατί θα το μεταδώσεις και στη γάτα σου. Έχει ιδιαίτερα αναπτυγμένες συναισθηματικές «κεραίες» με αποτέλεσμα να αντιλαμβάνεται κάθε αλλαγή στη διάθεσή σου και να επηρεάζεται από αυτήν. Προσπάθησε λοιπόν να αντιμετωπίσεις ψύχραιμα την αποστολή «τοποθέτηση γάτας στο κλουβί μεταφοράς» ώστε να είναι και εκείνη πιο ήρεμη.

2. Βοήθησέ τη να συνδέσει το κλουβί μεταφοράς με κάτι ευχάριστο. Αν μέχρι τώρα το χρησιμοποιούσες μόνο για να την πηγαίνεις στο κτηνίατρο, το έχει συσχετίσει στο μυαλό της μόνο με τραυματικά γεγονότα με αποτέλεσμα με το που το βλέπει να αρχίζει αυτομάτως να φοβάται. Δοκίμασε λοιπόν να της… συστήσεις από την αρχή το κλουβί μεταφοράς ως ένα ασφαλές καταφύγιο: αφαίρεσε τη μία πόρτα, στρώσε στο εσωτερικό του μια καθαρή πετσέτα και άφησέ το ανοιχτό. Μπορείς επίσης κοντά στο κλουβί να αφήσεις και μερικές λιχουδιές, ώστε να τη δελεάσεις να το πλησιάσει. Έτσι ίσως σταδιακά να αρχίσει να μπαίνει μόνη της μέσα και να κοιμάται και να ξεκινήσει να το νιώθει σαν ένα δικό της χώρο. Η όλη διαδικασία μπορεί να πάρει καιρό, μην αποθαρρυνθείς αν δεν έχεις από την πρώτη μέρα αποτελέσματα. Όταν η γάτα αρχίζει να μπαίνει μόνη της μέσα στο κλουβί μεταφοράς, δοκίμασε να κλείνεις την πόρτα για λίγα λεπτά, μετά να την ανοίγεις ξανά και να δίνεις στο ζώο μια λιχουδιά ώστε να το επιβραβεύεις για την υπομονή του. Με αυτό τον τρόπο θα αλλάξει η σύνδεση που έχει κάνει το μυαλό της, από την τραυματική εμπειρία της επίσκεψης στον κτηνίατρο σε κάτι θετικό (ζεστασιά, ασφάλεια και φαγητό).

3. Βοήθησέ τη να συνδέσει το ταξίδι στο αυτοκίνητο με κάτι ευχάριστο. Αφού η γάτα συνηθίσει το κλουβί μεταφοράς, τοποθέτησέ τη μέσα και βάλε το κλουβί στο αυτοκίνητο, χωρίς όμως να βάλεις μπρος τη μηχανή. Απλά άφησέ την στο εσωτερικό του αυτοκινήτου για μερικά λεπτά να συνηθίσει το περιβάλλον. Αν το αποδεχτεί, κέρασέ τη μερικές λιχουδιές για να την επιβραβεύσει. Αφού συνηθίσει το περιβάλλον του αυτοκινήτου με σβησμένη τη μηχανή, μετά μπορείς να δοκιμάσεις να βάλεις μπρος και να κάνεις μια βόλτα στο τετράγωνο. Σταδιακά άρχισε να κάνεις όλο και μεγαλύτερες διαδρομές με τη γάτα στο κλουβί μεταφοράς μέσα στο αυτοκίνητο.

4. Φρόντισε να έχεις το κλουβί μεταφοράς πάντα σε κοινή θέα στο σπίτι. Αν η γάτα σου συνηθίσει την καθημερινή παρουσία του, θα πάψει να το αντιμετωπίζει σαν κάτι ξένο και επικίνδυνο. Εξάλλου, σε περίπτωση που, ο μη γένοιτο, πάθει κάποιο ατύχημα και χρειαστεί να την προσκομίσεις άμεσα στον κτηνίατρο, αυτά τα δευτερόλεπτα που θα κερδίσεις έχοντας το κλουβί μεταφοράς άμεσα προσβάσιμο μπορεί να αποδειχθούν ακόμη και σωτήρια.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News