Ποιες γάτες νιαουρίζουν περισσότερο; 

Η ηλικία, η φυλή, το φύλο παίζουν κάποιο ρόλο στην ομιλητικότητά τους; Παρακάτω δίνονται όλες οι απαντήσεις.

Αν η γάτα σου σού έχει πάρει τα αυτιά, ίσως αναρωτιέσαι γιατί νιαουρίζει τόσο. Αν έχεις δύο γάτες και η μία νιαουρίζει όλη τη μέρα ενώ η άλλη τηρεί σιγή… ιχθύος, σίγουρα θα αναρωτιέσαι τι κάνει τη μία ομιλητική και την άλλη λακωνική. Ας δούμε λοιπόν τους παράγοντες που παίζουν ρόλο στη συχνότητα και το είδος νιαουρίσματος μιας γάτας.

Νιαούρισμα και φυλές γάτας

Οι ανατολίτικες φυλές -όπως η γάτα του Σιάμ και η ανατολίτικη κοντότριχη- λατρεύουν να ακούνε τον ήχο της φωνής τους. Κάποιες φορές βγάζουν νιαουρίσματα όχι στην προσπάθεια να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους, αλλά από δική τους ευχαρίστηση.

Οι ευγενικοί γίγαντες Μέιν Κουν και γάτα της Σιβηρίας επίσης έχουν αναπτύξει ένα μεγάλο λεξιλόγιο νιαουρισμάτων. Φλύαρες είναι και οι γάτες Αγκύρας και η ιαπωνική Μπόμπτειλ: οι φωνούλες τους είναι απαλές και γλυκές, περίπου όπως εκείνες των Μέιν Κουν.  

Νιαούρισμα και φύλο γάτας

Δεν υπάρχει κανόνας ότι οι αρσενικές ή οι θηλυκές νιαουρίζουν περισσότερο. Πράγματι, ανάμεσα στους τρεις γάτους μου ο ένας είναι πολύ φλύαρος, ο άλλος νιαουρίζει περιστασιακά και ο τρίτος σπάνια. Το βέβαιο είναι ότι και τα δύο φύλα γίνονται… λαλίστατα την περίοδο της αναπαραγωγής, στην προσπάθεια να προσελκύσουν το ταίρι τους.

Νιαούρισμα και ηλικία

Τα μικρά γατάκια νιαουρίζουν αρκετά, βγάζοντας σιγανές και χαριτωμένες φωνούλες, ώστε να επικοινωνήσουν με τη μητέρα τους. Νιαουρίζουν όταν πεινούν ή όταν αντιμετωπίζουν κάποιο άλλο πρόβλημα, οπότε η μαμά έρχεται τρέχοντας να ικανοποιήσει τις ανάγκες τους και να τα προστατεύσει.

Αλλά και η μαμά νιαουρίζει στα γατάκια της, κυρίως βγάζοντας φωνούλες με τις οποίες προσπαθεί να τα ηρεμήσει. Τα φωνάζει, επίσης, όταν έχει πιάσει ένα θήραμα: είναι, ουσιαστικά, το οικογενειακό κάλεσμα για φαγητό! 

Καθώς ενηλικιώνονται οι γάτες νιαουρίζουν λιγότερο, αλλά ξαναγίνονται φλύαρες στην τρίτη ηλικία. Αν μια ηλικιωμένη γάτα αρχίσει να φωνάζει υπερβολικά, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι κάποιας ασθένειας όπως ο υπερθυρεοειδισμός. Οι ηλικιωμένες γάτες νιαουρίζουν επίσης όταν χάνουν τον προσανατολισμό τους ή βρίσκονται σε σύγχυση, καταστάσεις στις οποίες συντελούν η μείωση της όρασής τους και, ενδεχομένως, η εμφάνιση άνοιας. 

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News