Η γάτα μου είναι «παλαβή»! Τι κάνω;

Αν τρέχει πέρα δώθε σαν τρελή μέσα στο σπίτι ή πάντα φυτρώνει εκεί που δεν τη σπέρνουν, ίσως είναι πανέξυπνη ή, απλά, πλήττει του θανατά. Διάβασε τι σπρώχνει τις γάτες σε «αλλόκοτες» συμπεριφορές.

Ο γάτος μου ο Αλεπούδης, παρόλο που πλησιάζει έξι χρονών, είναι δηλαδή σχεδόν… μεσήλικας στα χρόνια της γάτας, εκεί που χαλαρώνει στον καναπέ μπορεί ξαφνικά να τσιτώσει, να πεταχτεί και να αρχίσει να τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα μέσα στο σπίτι, πέρα δώθε σαν ηλεκτρισμένος, χωρίς κάποιον προφανή λόγο. Άλλοτε, αποφασίζει να εκμεταλλευτεί το κενό που υπάρχει ανάμεσα στα συρτάρια του υπνοδωματίου, χώνοντας την πατούσα του και τραβώντας έξω όποιο ρούχο βολέψει.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις φυσικά το σπίτι γίνεται άνω κάτω. Όμως με παρηγορεί η ιδέα ότι σύμφωνα με την Αμερικανίδα ειδικό στη συμπεριφορά της γάτας Rita Reimers, πίσω από τέτοιες «παλαβές» αντιδράσεις μπορεί να κρύβεται μια γάτα-Αϊνστάιν, που χρειάζεται διαρκώς ερεθίσματα για να μην πλήττει!

Γιατί κάποιες γάτες είναι πιο «παλαβές» από άλλες;

Κάποιες ράτσες θεωρούνται εκ φύσεως πιο δραστήριες, φιλοπερίεργες και ευφυείς. Αυτές συνιστάται να ζουν σε ένα περιβάλλον που τους προσφέρει διαρκώς ευκαιρίες για νέες δραστηριότητες.

Η γάτα Βεγγάλης, για παράδειγμα, πάντα σκαρώνει κάτι. Απολαμβάνει ιδιαίτερα τη σωματική δραστηριότητα αλλά και τα πνευματικά ερεθίσματα. Είναι διασκεδαστική παρέα, αρκεί οι άνθρωποι με τους οποίους συμβιώνει να έχουν αρκετή ενέργεια και διάθεση για να συμβαδίζουν με τους ρυθμούς της!  

Οι Μέιν Κουν είναι επίσης ιδιαίτερα έξυπνες και ευαίσθητες. Λατρεύουν το παιχνίδι με ανθρώπους και με άλλες γάτες και απολαμβάνουν να μαθαίνουν νέα κόλπα.

Φυσικά κάθε ράτσα έχει την ομορφιά της και είτε η γάτα σου είναι καθαρόαιμη είτε ημίαιμη, είναι σημαντικό να της προσφέρεις ένα περιβάλλον γεμάτο από ερεθίσματα και ευκαιρίες για παιχνίδι, όπου θα ακονίζει το μυαλό της και δεν θα βαριέται ποτέ. 

Πλήξη, η νούμερο ένα αιτία της «αλλόκοτης» συμπεριφοράς της

Ακόμα και αν μια γάτα δεν είναι «ιδιοφυΐα», η ανία είναι αρκετή για να την κάνει να τρέχει πέρα δώθε στο σπίτι, να σκαρφαλώνει και γενικά να αναζητά διαρκώς τρόπους να μπαίνει σε μπελάδες. Ιδιαίτερα αν μένει πολλές ώρες μόνη. Δεν θα ξεχάσω ποτέ ένα βράδυ που γύρισα σπίτι και ανακάλυψα ότι ο Αλεπούδης, μικρό γατάκι τότε ακόμα, είχε σπάσει ένα κεραμικό σερβίτσιο που μου είχαν φέρει πρόσφατα δώρο και που είχα λατρέψει. Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να τον μαλώσω, αλλά αμέσως μετά το μετάνιωσα, συνειδητοποιώντας ότι τού είχα φερθεί άδικα: Εκείνη τη μέρα είχε μείνει ατελείωτες ώρες μόνος του ανάμεσα στους τέσσερις τοίχους ενός διαμερίσματος.

Πώς θα βοηθήσεις τη γάτα σου να… ξαναβρεί τα λογικά της

Αν η γάτα σου συμπεριφέρεται «παλαβά» όλη μέρα, δοκίμασε να γεμίσεις το σπίτι με νέες δραστηριότητες, όπως γατόδεντρα, ονυχοδρόμια, γατοτούνελ (μεγάλη επιτυχία, δοκιμασμένο) και διάφορα άλλα διαδραστικά παιχνίδια.

Μπορείς επίσης να τοποθετήσεις ένα μαξιλάρι κοντά σε κάποια μπαλκονόπορτα ή στο περβάζι ενός παραθύρου, που θα προδιαθέσει τη γάτα σου να αράζει εκεί και να παρακολουθεί ό,τι συμβαίνει έξω. 

Φυσικά, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την παρουσία σου. Προσπάθησε λοιπόν να της αφιερώνεις τουλάχιστον 5-10 λεπτά παιχνιδιού πριν από κάθε γεύμα της, ώστε να μιμηθείς το φυσιολογικό ρυθμό της, που είναι: κυνήγι (ή παιχνίδι, σε αυτή την περίπτωση), φαγητό, μπάνιο, ύπνο.

Αν, τέλος, η γάτα σου συνηθίζει να «τσιτώνει» στη διάρκεια της νύχτας ξυπνώντας σε, φρόντισε να την ταΐζεις αμέσως πριν από τον ύπνο, για να κοιμάστε παράλληλα. Ακόμα και έτσι, βέβαια, δεν μπορούμε να σου υποσχεθούμε ότι δεν θα σε ξυπνήσει από το χάραμα, μια ώρα που όλες οι γάτες λατρεύουν να κυνηγούν!

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News