Επίθεση από γάτα: πώς θα την προλάβεις;

Γιατί αυτό το αξιαγάπητο κατά τα άλλα αιλουροειδές μπορεί σε ανύποπτο χρόνο να σου δείξει τα νύχια (και τα δόντια) του;

Ακόμα και η γλυκιά και τρυφερή γατούλα σου, που απολαμβάνει όσο τίποτα άλλο να ξαπλώνει στα πόδια σου και να γουργουρίζει, μπορεί κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες να γίνει επιθετική, με κίνδυνο ακόμα και να σε στείλει στο νοσοκομείο με συμπτώματα μόλυνσης από τα δαγκώματα και τις γρατζουνιές της. Πού οφείλεται αυτή μεταμόρφωση στη συμπεριφορά της και πώς θα την αντιμετωπίσεις;

Πού οφείλεται η επιθετικότητα της γάτας

«Έχετε δει ντοκιμαντέρ με λιοντάρια στο National Geographic;», είναι η ρητορική ερώτηση που κάνει η Donna Baldridge, ειδική στη συμπεριφορά των ζώων. «Για τους ίδιους λόγους μπορεί να γίνει επιθετική και μία γάτα!».

Συγκεκριμένα, οι βασικοί λόγοι των επιθέσεων μιας γάτας είναι:

-Αντίδραση σε κάτι που ερμηνεύουν ως απειλή.

-Διεκδίκηση του εδάφους τους, που θεωρούν κρίσιμο για την επιβίωσή τους.

-Φόβος ότι κάποιος τους παίρνει το φαγητό. Οι γάτες που έχει χρειαστεί να αγωνιστούν για την επιβίωσή τους στους δρόμους είναι πιο επιρρεπείς σε αυτό το άγχος.

-Ανακατεύθυνση επιθετικότητας. Για παράδειγμα, η γάτα σου παρακολουθεί μια άλλη, «εισβολέα», έξω από το παράθυρο, αλλά καθώς δεν μπορεί να επιτεθεί σε εκείνη, επιτίθεται σε εσένα.

Πώς θα καταλάβεις ότι μια γάτα είναι επιθετική;

Δώσε προσοχή στη γλώσσα του σώματός της και συγκεκριμένα στα παρακάτω σημάδια ότι ετοιμάζεται να ορμήσει:

-Αυτιά πίσω

-Ουρά που κινείται νευρικά

-Μουγκρητό και συριγμός

-Γούρλωμα των ματιών.

Τι κάνεις, αν μια γάτα ετοιμάζεται να ορμήσει;

Ο καλύτερος τρόπος να αντιδράσεις, σύμφωνα με την Baldridge, είναι ο αντιπερισπασμός. «Συνήθως όταν χρησιμοποιούμε ένα παιχνίδι της, αλλάζει η συμπεριφορά της. Μετατοπίζει την προσοχή της από την απειλή στο παιχνίδι».

Δοκίμασε επίσης να απομακρυνθείς από κοντά της. Αφήνοντάς της περισσότερο προσωπικό χώρο, ανακουφίζεις το άγχος της και μπορεί να προλάβεις μια επίθεση. Σε καμία περίπτωση να μην προσπαθήσεις να την πλησιάσεις και να την αγγίξεις όσο είναι εκνευρισμένη.

Μέτρα πρόληψης της επιθετικότητας μιας γάτας

Σε γενικές γραμμές, κάθε γάτα έχει τα ευαίσθητα σημεία της (για παράδειγμα, κάποιες γίνονται νευρικές όταν τις χαϊδεύουν στην κοιλιά). Συμβιώνοντας μαζί της, σιγά σιγά μαθαίνεις ποιες συμπεριφορές πρέπει να αποφεύγεις για να μην την «τσιτώνεις».

Επιπλέον, εξόπλισε το περιβάλλον της με όσο το δυνατόν περισσότερες κατασκευές και παιχνίδια που θα της δίνουν την ευκαιρία να εκτονώνει την ενέργειά της και να απασχολείται με διάφορα ερεθίσματα που την προστατεύουν από την ανία. 

Αν η γάτα σου γίνεται συχνά επιθετική, μπορείς επίσης να συμβουλευτείς τον κτηνίατρο. Δοκίμασε να ψεκάσεις διάφορα σημεία του σπιτιού με σπρέι φερομόνης και αναζήτησε, σε συνεργασία με τον ειδικό, τους παράγοντες που της πυροδοτούν φόβο (ο βασικός λόγος πίσω από μια επιθετική συμπεριφορά γάτας).

Επίθεση από γάτα: οι πρώτες βοήθειες

Τι κάνεις αν δεν καταφέρεις να αποφύγεις μια επίθεση από γάτα, είτε τη δική σου είτε ένα αδέσποτο ζώο; «Πλύνε σχολαστικά την πληγή με αντισηπτικό», συμβουλεύει η Baldridge και προσθέτει: «Οι γρατζουνιές δεν μας ανησυχούν ιδιαίτερα, αλλά τα δαγκώματα πρέπει να εξετάζονται».

Εφόσον η πληγή δεν αιμορραγεί έντονα, αρκεί σε πρώτη φάση να προσπαθήσεις να την κρατήσεις καθαρή. Σε περίπτωση όμως που δεν αρχίσει να επουλώνεται μέσα σε 24 ώρες ή αν παρουσιαστούν και άλλα συμπτώματα όπως πρήξιμο, σπεύσε σε ένα γιατρό ή στο νοσοκομείο, καθώς είναι πολύ πιθανό να έχει μολυνθεί.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News