Η γάτα σου μπορεί να γλείφεται γιατί είναι στρεσαρισμένη

Ανακάλυψε τους λόγους αυτής της παράξενης συμπεριφοράς και τους τρόπους με τους οποίους θα την αντιμετωπίσεις.

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Μήπως η γάτα σου σού κάνει… grooming; Συνηθίζει, δηλαδή, να γλείφει τα χέρια σου, ακόμα και το πρόσωπό σου; Ποια είναι τα αίτια αυτής της συμπεριφοράς και πώς θα την αποτρέψεις, αν σου προκαλεί αμηχανία;

Γιατί μια γάτα γλείφει (ανθρώπους ή άλλα ζώα)

Για να κοινωνικοποιηθεί: Τόσο τα γατάκια όσο και οι μεγαλύτερες σε ηλικία γάτες που έχουν φιλικές σχέσεις μεταξύ τους συνηθίζουν να κάνουν grooming η μία στην άλλη. Άλλωστε, όταν μια γάτα παίρνει το μπάνιο της υπάρχουν κάποια σημεία που δυσκολεύεται να φτάσει –για παράδειγμα, στην κορυφή του κεφαλιού– τα οποία μπορεί να αναλάβουν να καλύψουν οι φίλες της!

Για να σου δείξει την αγάπη της: Όταν η γάτα σου σε γλείφει, αυτό μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι αισθάνεται απόλυτα ασφαλής πλάι σου. Πως σε αποδέχεται ως αληθινό μέλος της οικογένειάς της και γι’ αυτό σε καθαρίζει όπως η μητέρα της καθάριζε την ίδια όταν ήταν γατάκι.

Για να ξεμπλέξει τη γούνα της: Όταν μια γάτα γλείφεται, εκτός του ότι κάνει το μπάνιο της ξεμπερδεύει και το τρίχωμά της, καθώς η γλώσσα της είναι τραχιά στην επιφάνεια και χρησιμεύει σαν ένα μικροσκοπικό βουρτσάκι. Επιπλέον, κάποιες φορές η γάτα γλείφει την τροφή της για να διαχωρίσει το κρέας από τα κόκκαλα.

Γιατί είναι στρεσαρισμένη: Όταν μια γάτα αρχίζει να γλείφεται ασταμάτητα, ψυχαναγκαστικά θα λέγαμε, μπορεί να προσπαθεί να ηρεμήσει γιατί υποφέρει από έντονο στρες. Για τον ίδιο λόγο, κάποια γατάκια γλείφουν ασταμάτητα κομμάτια υφάσματος, πλαστικού ή ακόμα και το χέρι του ιδιοκτήτη τους.

Πώς θα αντιμετωπίσεις αυτή τη συμπεριφορά

Βρες έναν αντιπερισπασμό: Καταρχάς, παρατήρησε προσεκτικά τη γάτα σου για να μάθεις να αναγνωρίζεις τα σημάδια ότι ετοιμάζεται να σου γλείψει το χέρι. Προηγουμένως, λοιπόν, προσπάθησε να αποσπάσεις την προσοχή της με ένα παιχνίδι (απλό ή με catnip) ή με μια λιχουδιά.

Ανακούφισέ την από το στρες: Αν η γάτα σου γλείφεται ή γλείφει το χέρι σου συστηματικά και ασταμάτητα, είναι πολύ πιθανό να υποφέρει από το στρες. Σε αυτή την περίπτωση, προσπάθησε να αφιερώνεις περισσότερο χρόνο στο παιχνίδι μαζί της, καθώς έτσι θα τη βοηθήσεις να εκτονωθεί αλλά και να εξοικειωθεί περισσότερο μαζί σου.

Μην την τιμωρείς: Κάθε φορά που η γάτα σου σε γλείφει, προσπάθησε να κατευθύνεις την προσοχή της αλλού, με ηρεμία και υπομονή. Δεν είναι εύκολο να αλλάξεις τη συγκεκριμένη συμπεριφορά, αλλά αυτό δεν σημαίνει και ότι πρέπει να την αντιμετωπίζεις επιθετικά, για παράδειγμα σπρώχνοντάς τη με δύναμη ή βάζοντάς της τις φωνές.

Σχετικά θέματα

Πώς να διαβάσετε τη διάθεση μιας γάτας

Για να μπορείτε να καταλαβαίνετε σε τι κατάσταση βρίσκεται

Πώς να πετύχετε η γάτα σας να «κάνει τα νύχια» της εκεί που θέλετε

Ελέγχοντας το «ξύσιμο», μία από τις πιο «ενοχλητικές» συνήθειες του κατοικίδιού…

Ξέρετε άραγε γιατί ζυμώνουν οι γάτες;

Ρίχνουμε φως σε μία από τις πιο ιδιαίτερες γατίσιες συμπεριφορές

Διαβάζονται τώρα!

Πώς να αντιμετωπίσετε τις τριχόμπαλες της γάτας σας

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για αυτό το ζήτημα της περιποίησής της

Personal trainer και τετράποδος φίλος αγκαλιάς 2 σε 1

Στείλε μήνυμα 6 και αθλήσου με τον σκύλο σου (ισχύει και για μετά το lockdown)

Δες ποια ράτσα σκύλου σου ταιριάζει ανάλογα με το ζώδιό σου

Η αστρολογία θα σε βοηθήσει να κάνεις τη σωστή επιλογή

Πώς να διαβάσετε τη διάθεση μιας γάτας

Για να μπορείτε να καταλαβαίνετε σε τι κατάσταση βρίσκεται

Πώς ωφελούν τα προβιοτικά την υγεία του σκύλου σου

Όλα όσα θες να ξέρεις για αυτούς τους ευεργετικούς μικροοργανισμούς

Πώς να πετύχετε η γάτα σας να «κάνει τα νύχια» της εκεί που θέλετε

Ελέγχοντας το «ξύσιμο», μία από τις πιο «ενοχλητικές» συνήθειες του κατοικίδιού…