Γιατί η γάτα σου νιαουρίζει όλη τη νύχτα;

Τι (της) φταίει και πώς θα ξαναβρείς τον ύπνο σου.

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Και εκεί που λες ότι απόψε τίποτα δεν θα πάει στραβά και πως θα απολαύσεις ένα αδιάκοπο οκτάωρο ύπνου, η γάτα σου αποφασίζει στις τρεις το πρωί να ερμηνεύσει μια άρια, όχι με μεγάλη επιτυχία αλλά με αρκετό πάθος ώστε να σε κάνει να χάσεις τον ύπνο σου.

Γιατί όμως μια γάτα νιαουρίζει όλη τη νύχτα;

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι είναι οι εξής:

-Το άγχος που της προκάλεσε κάποια αλλαγή στο περιβάλλον της, για παράδειγμα μια πρόσφατη μετακόμιση. Το νυχτερινό νιαούρισμα είναι επίσης αρκετά συνηθισμένο σε μια γάτα που υιοθετήθηκε πρόσφατα και δεν έχει προσαρμοστεί ακόμα στον καινούριο χώρο.

-Μπορεί να αισθάνεται πλήξη και, με αυτό τον τρόπο, να προσπαθεί να σε ξυπνήσει για να παίξετε.

-Ίσως πεινάει ή διψάει, αλλά δεν υπάρχει φαγητό ή, αντίστοιχα, νερό στα μπολ της.

-Το νυχτερινό νιαούρισμα παρατηρείται, ακόμα, σε ηλικιωμένες γάτες με άνοια και οφείλεται στο γεγονός ότι όπως και οι ηλικιωμένοι άνθρωποι με την ίδια πάθηση, βρίσκονται σε σύγχυση.

-Δεν έχει στειρωθεί και είναι σε οίστρο.

-Είναι αναστατωμένη γιατί εντόπισε κάποιον «εισβολέα» (π.χ. μια ξένη γάτα που έχει έρθει και έχει σταθεί έξω από την μπαλκονόπορτα).

-Σπανιότερα, μια γάτα που νιαουρίζει κάθε βράδυ μπορεί να υποφέρει από κάποιο οργανικό πρόβλημα.

Πώς θα αντιμετωπίσεις το νυχτερινό… τραγούδι της;

-Καταρχήν, καλό είναι να επισκεφτείς τον κτηνίατρο για να αποκλείσεις προβλήματα υγείας όπως διαταραχές στο θυρεοειδή ή κάποια πάθηση στο νεφρό.

-Αν το νιαούρισμα οφείλεται σε κάποια αλλαγή στο περιβάλλον που της προκάλεσε άγχος, π.χ. σε μια μετακόμιση, καλό είναι να προσπαθήσεις να διατηρήσεις το καθημερινό πρόγραμμά της ώστε να προσαρμοστεί γρηγορότερα στις νέες συνθήκες. Οι γάτες αγαπούν τη ρουτίνα. Προσπάθησε, επίσης, να αφιερώνεις έστω και μερικά λεπτά την ημέρα στο παιχνίδι μαζί της.

-Αν το νυχτερινό νιαούρισμα οφείλεται στην πλήξη της γάτας σου στη διάρκεια της νύχτας, δώσε της στη διάρκεια της ημέρας όσο γίνεται περισσότερες ευκαιρίες για εκτόνωση, ώστε το βράδυ να κοιμάται για περισσότερες ώρες και πιο βαθιά. Για παράδειγμα, παίξε μαζί της ή πρόσθεσε στο περιβάλλον της ερεθίσματα για παιχνίδι, όπως γατόδεντρα και παιχνίδια με catnip.

-Προτού πέσεις για ύπνο, καλό είναι να βεβαιωθείς ότι η γάτα σου έχει φαγητό και φρέσκο νερό στο μπολ, που θα καλύψουν τις ανάγκες της στη διάρκεια της νύχτας.

-Κάποιες γάτες που είναι περισσότερο ευάλωτες στο άγχος χρειάζονται την ανθρώπινη παρουσία στη διάρκεια της νύχτας, για να ηρεμήσουν και να αποκοιμηθούν. Αν η δική σου ανήκει σε αυτή την κατηγορία, δοκίμασε να μοιραστείς μαζί της το κρεβάτι σου ή, τουλάχιστον, δημιούργησέ της μια άνετη γωνιά για ύπνο κάπου στο δωμάτιό σου, ώστε να σε αισθάνεται κοντά της όταν κοιμάται.

-Αν η γάτα σου αναστατώνεται στη διάρκεια της νύχτας επειδή… βλέπει εισβολείς να περνούν μπροστά από την μπαλκονόπορτα ή το παράθυρο, μην ξεχνάς να κλείνεις τα παντζούρια. 

-Σε περίπτωση που ό,τι κι αν δοκιμάσεις δεν έχει αποτέλεσμα, καλό είναι να το συζητήσεις με τον κτηνίατρό σου για να βρείτε μαζί μια λύση για το νυχτερινό της νιαούρισμα. Αυτός, επίσης, μπορεί να σε παραπέμπει σε κάποιον ειδικό στην αντιμετώπιση των προβλημάτων συμπεριφοράς των ζώων.

Σχετικά θέματα

5 κοινοί λόγοι που μια γάτα κρύβεται σε διάφορα σημεία του σπιτιού

Πότε είναι φυσιολογικό και σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να ανησυχήσουμε;

6 λόγοι που η γάτα σου δεν πηγαίνει στην άμμο

Τι μπορεί να φταίει και κάνει τις ανάγκες της οπουδήποτε αλλού στο σπίτι;

Διαβάζονται τώρα!

6 διασκεδαστικές πληροφορίες για τις κεραμιδί γάτες

Είναι όλες οι κεραμιδί τιγρέ; Και είναι όλες οι κεραμιδί αρσενικές; Οι…

Μήνας Στοματικής Φροντίδας Pedigree® Dentastix™

Φέτος, γερά δόντια για ακόμη περισσότερους τετράποδους φίλους

Ένας σκύλος καταλαβαίνει πότε είμαστε στεναχωρημένοι και έρχεται να μας παρηγορήσει

Μια νέα έρευνα απέδειξε ότι όταν περνάμε δύσκολα, ο τετράποδος φίλος μας…

Ο σκύλος σου αποδοκιμάζει την άσχημη συμπεριφορά σου προς τους άλλους

Μπορεί να μη μιλάει, αλλά είναι ένας κριτής με αυστηρό κώδικα ηθικής, όπως…

5 κοινοί λόγοι που μια γάτα κρύβεται σε διάφορα σημεία του σπιτιού

Πότε είναι φυσιολογικό και σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να ανησυχήσουμε;