Γιατί η γάτα σου νιαουρίζει όλη τη νύχτα;

Τι (της) φταίει και πώς θα ξαναβρείς τον ύπνο σου.

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Και εκεί που λες ότι απόψε τίποτα δεν θα πάει στραβά και πως θα απολαύσεις ένα αδιάκοπο οκτάωρο ύπνου, η γάτα σου αποφασίζει στις τρεις το πρωί να ερμηνεύσει μια άρια, όχι με μεγάλη επιτυχία αλλά με αρκετό πάθος ώστε να σε κάνει να χάσεις τον ύπνο σου.

Γιατί όμως μια γάτα νιαουρίζει όλη τη νύχτα;

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι είναι οι εξής:

-Το άγχος που της προκάλεσε κάποια αλλαγή στο περιβάλλον της, για παράδειγμα μια πρόσφατη μετακόμιση. Το νυχτερινό νιαούρισμα είναι επίσης αρκετά συνηθισμένο σε μια γάτα που υιοθετήθηκε πρόσφατα και δεν έχει προσαρμοστεί ακόμα στον καινούριο χώρο.

-Μπορεί να αισθάνεται πλήξη και, με αυτό τον τρόπο, να προσπαθεί να σε ξυπνήσει για να παίξετε.

-Ίσως πεινάει ή διψάει, αλλά δεν υπάρχει φαγητό ή, αντίστοιχα, νερό στα μπολ της.

-Το νυχτερινό νιαούρισμα παρατηρείται, ακόμα, σε ηλικιωμένες γάτες με άνοια και οφείλεται στο γεγονός ότι όπως και οι ηλικιωμένοι άνθρωποι με την ίδια πάθηση, βρίσκονται σε σύγχυση.

-Δεν έχει στειρωθεί και είναι σε οίστρο.

-Είναι αναστατωμένη γιατί εντόπισε κάποιον «εισβολέα» (π.χ. μια ξένη γάτα που έχει έρθει και έχει σταθεί έξω από την μπαλκονόπορτα).

-Σπανιότερα, μια γάτα που νιαουρίζει κάθε βράδυ μπορεί να υποφέρει από κάποιο οργανικό πρόβλημα.

Πώς θα αντιμετωπίσεις το νυχτερινό… τραγούδι της;

-Καταρχήν, καλό είναι να επισκεφτείς τον κτηνίατρο για να αποκλείσεις προβλήματα υγείας όπως διαταραχές στο θυρεοειδή ή κάποια πάθηση στο νεφρό.

-Αν το νιαούρισμα οφείλεται σε κάποια αλλαγή στο περιβάλλον που της προκάλεσε άγχος, π.χ. σε μια μετακόμιση, καλό είναι να προσπαθήσεις να διατηρήσεις το καθημερινό πρόγραμμά της ώστε να προσαρμοστεί γρηγορότερα στις νέες συνθήκες. Οι γάτες αγαπούν τη ρουτίνα. Προσπάθησε, επίσης, να αφιερώνεις έστω και μερικά λεπτά την ημέρα στο παιχνίδι μαζί της.

-Αν το νυχτερινό νιαούρισμα οφείλεται στην πλήξη της γάτας σου στη διάρκεια της νύχτας, δώσε της στη διάρκεια της ημέρας όσο γίνεται περισσότερες ευκαιρίες για εκτόνωση, ώστε το βράδυ να κοιμάται για περισσότερες ώρες και πιο βαθιά. Για παράδειγμα, παίξε μαζί της ή πρόσθεσε στο περιβάλλον της ερεθίσματα για παιχνίδι, όπως γατόδεντρα και παιχνίδια με catnip.

-Προτού πέσεις για ύπνο, καλό είναι να βεβαιωθείς ότι η γάτα σου έχει φαγητό και φρέσκο νερό στο μπολ, που θα καλύψουν τις ανάγκες της στη διάρκεια της νύχτας.

-Κάποιες γάτες που είναι περισσότερο ευάλωτες στο άγχος χρειάζονται την ανθρώπινη παρουσία στη διάρκεια της νύχτας, για να ηρεμήσουν και να αποκοιμηθούν. Αν η δική σου ανήκει σε αυτή την κατηγορία, δοκίμασε να μοιραστείς μαζί της το κρεβάτι σου ή, τουλάχιστον, δημιούργησέ της μια άνετη γωνιά για ύπνο κάπου στο δωμάτιό σου, ώστε να σε αισθάνεται κοντά της όταν κοιμάται.

-Αν η γάτα σου αναστατώνεται στη διάρκεια της νύχτας επειδή… βλέπει εισβολείς να περνούν μπροστά από την μπαλκονόπορτα ή το παράθυρο, μην ξεχνάς να κλείνεις τα παντζούρια. 

-Σε περίπτωση που ό,τι κι αν δοκιμάσεις δεν έχει αποτέλεσμα, καλό είναι να το συζητήσεις με τον κτηνίατρό σου για να βρείτε μαζί μια λύση για το νυχτερινό της νιαούρισμα. Αυτός, επίσης, μπορεί να σε παραπέμπει σε κάποιον ειδικό στην αντιμετώπιση των προβλημάτων συμπεριφοράς των ζώων.

Σχετικά θέματα

5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις αν υιοθέτησες ενήλικη γάτα

Τι σε συμβουλεύει μια ειδικός για να τη βοηθήσεις να προσαρμοστεί στο νέο…

Διαβάζονται τώρα!

5 πανέμορφες μακρύτριχες ράτσες

Όλες οι γάτες είναι όμορφες αλλά αυτές θυμίζουν λούτρινες κούκλες.

Πώς θα βοηθήσεις το σκύλο σου να ξεφοβηθεί το νερό;

Ακολούθησε τις συμβουλές μιας επαγγελματία trainer.

Βίντεο: Κατοικίδια που λατρεύουν το καλοκαίρι

Βλέποντάς τα να απολαμβάνουν το νερό και τον ήλιο, δεν θα βλέπεις την ώρα να…

Φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι οι γάτες είναι νίντζα

Απόλαυσε μια σειρά εικόνων του Ιάπωνα φωτογράφου Hisakata Hiroyuki.

Εσείς παίρνετε μαζί σας στο γραφείο το σκυλάκι σας;

Πάντως οι εργαζόμενοι της Mars Hellas γιόρτασαν για μια ακόμη χρονιά το διεθνή…

9 tips για να βοηθήσεις το σκύλο σου να δροσιστεί στη στιγμή

Προστάτεψέ τον από τη ζέστη με τους πιο απλούς αλλά και διασκεδαστικούς τρόπους.