Γιατί η γάτα σου νιαουρίζει ασταμάτητα;

Επτά πιθανά αίτια πίσω από αυτή την παράξενη συμπεριφορά.

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Κάποιες γάτες είναι πιο ομιλητικές από τις άλλες, ιδιαίτερα αν ανήκουν σε φυλές που φημίζονται για τη φλυαρία τους (βλέπε γάτα του Σιάμ). Αν όμως μια μέχρι πρόσφατα αθόρυβη γατούλα αρχίσει ξαφνικά να νιαουρίζει όλη μέρα, καλό είναι να συμβουλευτείς τον κτηνίατρο. Αυτοί είναι επτά από τους λόγους στους οποίους μπορεί να οφείλεται το ασταμάτητο νιαούρισμα:

1. Η γάτα σου βρίσκεται σε οίστρο. Αυτό, φυσικά, αφορά τις γατούλες που δεν έχουν στειρωθεί ακόμα. Αν λοιπόν ή έξι ή επτά μηνών γάτα σου αρχίσει ξαφνικά να νιαουρίζει, ας πούμε στη διάρκεια της νύχτας, μπορεί απλά να αναζητά σύντροφο. Το νιαούρισμα του οίστρου ακούγεται αρκετά δραματικό και μπορεί να συνοδεύεται από τούμπες, χαμήλωμα του κορμού και τρίψιμο σε διάφορα σημεία του σπιτιού.

2. Ίσως υποφέρει από υπερθυρεοειδισμό. Ιδιαίτερα μια γάτα μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί ξαφνικά να αρχίσει να χάνει βάρος παρόλο που καταβροχθίζει με όρεξη το φαγητό της, να γίνει υπερκινητική και ιδιαίτερα ομιλητική. Αν παρατηρήσεις αυτά τα συμπτώματα, ενημέρωσε τον κτηνίατρο για να την εξετάσει για υπερθυρεοειδισμό.

3. Μπορεί να παρουσιάζει απώλεια όρασης και ακοής. Ένα πρόβλημα που επίσης πλήττει κυρίως τις μεγαλύτερης ηλικίας γάτες. Μια γάτα που χάνει έστω και μερικώς την όραση ή την ακοή της χάνει και τον προσανατολισμό της και αισθάνεται χαμένη, γι’ αυτό και... αρχίζει το παράπονο.

4. Η άνοια ίσως είναι η αιτία. Άλλα συμπτώματα της άνοιας, που όπως και στον άνθρωπο παρουσιάζεται σε γάτες τρίτης ηλικίας, μπορεί να είναι νευρικότητα, διαταραχές στον ύπνο (πολλές ή ακατάστατες ώρες ύπνου), δυσκολία συντονισμού των κινήσεών της, ίσως ακόμα και ακράτεια.

5. Μπορεί να έχει το σύνδρομο υπεραισθησίας της γάτας. Τα αιλουροειδή που υποφέρουν από αυτό το σύνδρομο μπορεί να νιαουρίζουν δυνατά, να έχουν απότομες μεταπτώσεις στη διάθεσή τους και να κάνουν μπάνιο με μανία, ίσως παρουσιάζοντας ακόμα και απώλεια τριχώματος κατά τόπους. Μπορεί, ακόμα, το βλέμμα τους να αγριεύει ξαφνικά, χωρίς προφανή λόγο, και να «τσιτώνουν» σαν να έχουν παραισθήσεις. 

6. Ενδεχομένως να πονάει. Οι γάτες σπάνια δείχνουν ότι πονούν, αλλά όταν ο πόνος τους γίνεται έντονος, μπορεί να το εκφράσουν νιαουρίζοντας δυνατά. Για παράδειγμα, αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει αν νιαουρίζουν κατά την ούρηση, από τον πόνο που τους προκαλεί κάποια ουρολοίμωξη.

7. Ίσως, απλά, βαριέται ή νιώθει μοναξιά. Οι γάτες δεν συμβιώνουν με άλλα ζώα είναι, συχνά, αρκετά δεμένες με τον ιδιοκτήτη τους και περισσότερο ευάλωτες στη μοναξιά ενώ αυτός κοιμάται ή λείπει. Αν λοιπόν η γάτα σου νιαουρίζει ασταμάτητα και έχεις αποκλείσει το σενάριο κάποιου προβλήματος υγείας, ίσως ήρθε η ώρα να υιοθετήσεις και μια δεύτερη.

Σχετικά θέματα

5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις αν υιοθέτησες ενήλικη γάτα

Τι σε συμβουλεύει μια ειδικός για να τη βοηθήσεις να προσαρμοστεί στο νέο…

Διαβάζονται τώρα!

5 πανέμορφες μακρύτριχες ράτσες

Όλες οι γάτες είναι όμορφες αλλά αυτές θυμίζουν λούτρινες κούκλες.

Πώς θα βοηθήσεις το σκύλο σου να ξεφοβηθεί το νερό;

Ακολούθησε τις συμβουλές μιας επαγγελματία trainer.

Βίντεο: Κατοικίδια που λατρεύουν το καλοκαίρι

Βλέποντάς τα να απολαμβάνουν το νερό και τον ήλιο, δεν θα βλέπεις την ώρα να…

Φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι οι γάτες είναι νίντζα

Απόλαυσε μια σειρά εικόνων του Ιάπωνα φωτογράφου Hisakata Hiroyuki.

Εσείς παίρνετε μαζί σας στο γραφείο το σκυλάκι σας;

Πάντως οι εργαζόμενοι της Mars Hellas γιόρτασαν για μια ακόμη χρονιά το διεθνή…

9 tips για να βοηθήσεις το σκύλο σου να δροσιστεί στη στιγμή

Προστάτεψέ τον από τη ζέστη με τους πιο απλούς αλλά και διασκεδαστικούς τρόπους.