Μήπως η γάτα σου πιπιλάει τις κουβέρτες και τα ρούχα σου;

Οι λόγοι που ακόμα και μετά την ενηλικίωση μπορεί να μιμείται την πράξη του θηλασμού.

Αν η γάτα σου πιπιλάει διάφορα υφάσματα, όπως τις κουβέρτες, τα σκεπάσματα του κρεβατιού αλλά και τα ρούχα σου, δεν είναι η μόνη. Μπορεί επίσης, παράλληλα, να «ζυμώνει» με τα πατουσάκια της, επαναλαμβάνοντας έτσι όλες τις κινήσεις ενός μικρού γατιού που θηλάζει.

Πού οφείλεται όμως αυτή η παράξενη, αν και χαριτωμένη συμπεριφορά της;

Ίσως αποχωρίστηκε πολύ μικρή τη μαμά της: Σύμφωνα με μια θεωρία, τα γατάκια που μένουν ορφανά προτού προλάβουν να απογαλακτιστούν είναι πιο επιρρεπή σε αυτή τη συνήθεια.

Μπορεί να έχει να κάνει με τη ράτσα της: Οι γάτες του Σιάμ και άλλες ράτσες της Ανατολής είναι πιο πιθανό να «πιπιλούν» υφάσματα από άλλες, χωρίς όμως αυτό να έχει συνδεθεί με κάποιο γενετικό παράγοντα. Μπορεί να συμβαίνει επειδή τους παίρνει περισσότερο χρόνο να απογαλακτιστούν.

Σου δείχνει ότι σε εμπιστεύεται: Αν η γατούλα σου συνηθίζει να κάθεται στην αγκαλιά σου και να πιπιλάει τα ρούχα σου, τότε σε εμπιστεύεται απόλυτα. Κι αυτό γιατί όταν θηλάζει γίνεται ευάλωτη απέναντι σε απειλές, οπότε δεν θα το έκανε αν δεν ένιωθε απόλυτη ασφάλεια μαζί σου.

Προσπαθεί να ανακουφιστεί από το υπερβολικό στρες: Ακούγεται αντιφατικό, όμως η πράξη του θηλασμού μπορεί να εκφράζει είτε απόλυτη εμπιστοσύνη είτε έντονο στρες. Στη δεύτερη περίπτωση, μια γατούλα πιπιλάει υφάσματα προσπαθώντας να ηρεμήσει, όπως και ένα μικρό παιδί θα επιζητούσε την πιπίλα του.

Τι μπορείς να κάνεις αν η γάτα σου πιπιλάει υφάσματα;

Καταρχήν, να προσπαθήσεις να παρατηρήσεις μήπως αυτή η συμπεριφορά εκφράζει έντονο άγχος. Αν ναι, επιχείρησε να αντιμετωπίσεις τον παράγοντα που υποψιάζεσαι ότι τη στρεσάρει (π.χ. απομάκρυνε μια αδέσποτη γάτα που έρχεται στο παράθυρο και που η δική σου αντιμετωπίζει σαν επίδοξο εισβολέα).

Επίσης, δώσε της περισσότερες ευκαιρίες να εκτονώνεται και να χαλαρώνει. Για παράδειγμα, προσπάθησε να παίζεις περισσότερες ώρες μαζί της ή πρόσθεσε καινούρια παιχνίδια στο περιβάλλον της. Αν δεν δεις το στρες να υποχωρεί, συζήτησέ το με τον κτηνίατρο.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News