7 λόγοι που η γάτα σου έγινε ξαφνικά επιθετική

Τι μπορεί να φταίει και πώς θα αντιμετωπίσεις κάθε περίπτωση;

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Γιατί η γατούλα σου, που μέχρι τώρα ήταν υπόδειγμα ηρεμίας και τρυφερότητας, άρχισε ξαφνικά να παθαίνει «κρίσεις» επιθετικότητας, δείχνοντας τα νύχια και τα δόντια της σε αγνώστους και, ίσως, στους συγκατοίκους της; Ακολουθούν επτά από τους πιο συνηθισμένους λόγους αυτής της ξαφνικής αλλαγής συμπεριφοράς.

1. Μπορεί να πονάει: Αν γίνεται επιθετική κάθε φορά που την αγγίζεις σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματός της, όπου στο παρελθόν δεν είχε πρόβλημα να τη χαϊδεύεις, συζήτησέ το με τον κτηνίατρο γιατί η επιθετικότητα μπορεί να είναι ένδειξη πόνου, π.χ. λόγω τραυματισμού, φλεγμονής σε κάποιο εσωτερικό όργανο ή μη ορατού ερεθισμού της επιδερμίδας.

2. Ίσως φοβάται: Αν ανατριχιάσει ολόκληρη, τα αυτιά της μαζευτούν πίσω στο κεφάλι της, αρχίσει να βγάζει μια φωνή σαν συριγμό και διασταλούν οι κόρες των ματιών της, τότε καλύτερα να μην την πλησιάσεις, γιατί βρίσκεται σε αμυντική στάση λόγω φόβου.

3. Δεν είναι στειρωμένη: Οι αστείρωτες γάτες, ιδιαίτερα τα αρσενικά, είναι πιο επιρρεπείς στην επιθετικότητα. Συνήθως μπλέκουν σε καβγάδες μεταξύ τους διεκδικώντας μια θηλυκιά, αλλά μπορεί να εκφράσουν επιθετικότητα και απέναντι στον άνθρωπο που τις φροντίζει.

4. Την «πληρώνεις» εσύ για κάποιον άλλο: Μπορεί να πρόκειται για τη λεγόμενη ανακατευθυνόμενη επιθετικότητα, όπου π.χ. μια οικόσιτη γάτα βλέπει να περνάει από τη βεράντα του σπιτιού μια αδέσποτη, αλλά επειδή δεν μπορεί να ξεσπάσει στον «εισβολέα» εκτονώνεται στα δικά σου πόδια ή χέρια.

5. Ζει σε συνθήκες έντονου στρες: Αν, για παράδειγμα, στο σπίτι όπου ζει υπάρχουν πολλές ακόμα γάτες ή αν αναγκάζεται να συμβιώσει με παιδιά που της κάνουν «bullying», ενδεχομένως να εκφράζει το στρες της μέσα από εκρήξεις επιθετικότητας.

6. Ίσως έχει τραυματικό παρελθόν: Δεν είναι σχήμα λόγου: και οι γάτες υποφέρουν από μετατραυματικό στρες. Ακόμα λοιπόν κι αν από τότε που την ανέλαβες την έχεις αγκαλιάσει με αγάπη και στοργή, μπορεί ένα τραυματικό γεγονός του παρελθόντος να την κάνει επιθετική απέναντι π.χ. στους επισκέπτες που δεν γνωρίζει καλά. 

7. Υποφέρει από κάποια ορμονική ανισορροπία: Δεν συμβαίνει μόνο σε εμάς αλλά και στις γάτες, αν και όχι ιδιαίτερα συχνά: κάποιες γάτες αντιμετωπίζουν ορμονικές διαταραχές που επηρεάζουν την ψυχική τους διάθεση. Σε αυτή την περίπτωση, συζήτησε με τον κτηνίατρο για τις διαθέσιμες θεραπείες. 

Προσοχή: Μην αγνοείς την επιθετική συμπεριφορά της γάτας σου. Ενημέρωσε τον κτηνίατρο  για οποιαδήποτε απότομη αλλαγή και, αφού αποκλείσετε τα οργανικά αίτια, αναζητήστε από κοινού μια λύση. Όσο νωρίτερα παρέμβεις, τόσο το πιθανότερο είναι να τη βοηθήσεις να ξεπεράσει αυτή τη φάση. 

Σχετικά θέματα

Ξέρετε άραγε γιατί ζυμώνουν οι γάτες;

Ρίχνουμε φως σε μία από τις πιο ιδιαίτερες γατίσιες συμπεριφορές

Γιατί κλαψουρίζουν οι γάτες;

Τι πρέπει να ξέρετε για το παραπονιάρικο κλαψούρισμα της γάτας σας

Σήματα…ουράς!

Τι προσπαθεί να πει η γάτα σας ανάλογα με το πώς κουνάει την ουρά της

Διαβάζονται τώρα!

Βασίλισσες του ύπνου: Οι γάτες μπορούν να κοιμηθούν οπουδήποτε!

Και το αποδεικνύει περίτρανα ο φωτογραφικός φακός που τις συνέλαβε!

Τι μπορεί να καταλάβει ο σκύλος σας μυρίζοντάς σας

Πληροφορίες για τη διάθεση, την υγεία σας αλλά και το πού ήσασταν - η μύτη του…

O Bob η διάσημη αδέσποτη γάτα του πρώην άστεγου James Bowen πεθαίνει από ατύχημα

Έχοντας ζήσει 14 γεμάτα χρόνια, τα τελευταία δίνοντας έμπνευση για βιβλία και…

Γιατί να προσθέσεις ελαιόλαδο στη διατροφή του σκύλου σου

Αν δεν το κάνεις ήδη, σου αναδεικνύουμε τα σημαντικότερα οφέλη

Ξέρετε άραγε γιατί ζυμώνουν οι γάτες;

Ρίχνουμε φως σε μία από τις πιο ιδιαίτερες γατίσιες συμπεριφορές

Ιδρώνουν τα σκυλιά;

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τον ιδρώτα και για το πώς διαχειρίζεται ο σκύλος…