7 λόγοι που η γάτα σου έγινε ξαφνικά επιθετική

Τι μπορεί να φταίει και πώς θα αντιμετωπίσεις κάθε περίπτωση;

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Γιατί η γατούλα σου, που μέχρι τώρα ήταν υπόδειγμα ηρεμίας και τρυφερότητας, άρχισε ξαφνικά να παθαίνει «κρίσεις» επιθετικότητας, δείχνοντας τα νύχια και τα δόντια της σε αγνώστους και, ίσως, στους συγκατοίκους της; Ακολουθούν επτά από τους πιο συνηθισμένους λόγους αυτής της ξαφνικής αλλαγής συμπεριφοράς.

1. Μπορεί να πονάει: Αν γίνεται επιθετική κάθε φορά που την αγγίζεις σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματός της, όπου στο παρελθόν δεν είχε πρόβλημα να τη χαϊδεύεις, συζήτησέ το με τον κτηνίατρο γιατί η επιθετικότητα μπορεί να είναι ένδειξη πόνου, π.χ. λόγω τραυματισμού, φλεγμονής σε κάποιο εσωτερικό όργανο ή μη ορατού ερεθισμού της επιδερμίδας.

2. Ίσως φοβάται: Αν ανατριχιάσει ολόκληρη, τα αυτιά της μαζευτούν πίσω στο κεφάλι της, αρχίσει να βγάζει μια φωνή σαν συριγμό και διασταλούν οι κόρες των ματιών της, τότε καλύτερα να μην την πλησιάσεις, γιατί βρίσκεται σε αμυντική στάση λόγω φόβου.

3. Δεν είναι στειρωμένη: Οι αστείρωτες γάτες, ιδιαίτερα τα αρσενικά, είναι πιο επιρρεπείς στην επιθετικότητα. Συνήθως μπλέκουν σε καβγάδες μεταξύ τους διεκδικώντας μια θηλυκιά, αλλά μπορεί να εκφράσουν επιθετικότητα και απέναντι στον άνθρωπο που τις φροντίζει.

4. Την «πληρώνεις» εσύ για κάποιον άλλο: Μπορεί να πρόκειται για τη λεγόμενη ανακατευθυνόμενη επιθετικότητα, όπου π.χ. μια οικόσιτη γάτα βλέπει να περνάει από τη βεράντα του σπιτιού μια αδέσποτη, αλλά επειδή δεν μπορεί να ξεσπάσει στον «εισβολέα» εκτονώνεται στα δικά σου πόδια ή χέρια.

5. Ζει σε συνθήκες έντονου στρες: Αν, για παράδειγμα, στο σπίτι όπου ζει υπάρχουν πολλές ακόμα γάτες ή αν αναγκάζεται να συμβιώσει με παιδιά που της κάνουν «bullying», ενδεχομένως να εκφράζει το στρες της μέσα από εκρήξεις επιθετικότητας.

6. Ίσως έχει τραυματικό παρελθόν: Δεν είναι σχήμα λόγου: και οι γάτες υποφέρουν από μετατραυματικό στρες. Ακόμα λοιπόν κι αν από τότε που την ανέλαβες την έχεις αγκαλιάσει με αγάπη και στοργή, μπορεί ένα τραυματικό γεγονός του παρελθόντος να την κάνει επιθετική απέναντι π.χ. στους επισκέπτες που δεν γνωρίζει καλά. 

7. Υποφέρει από κάποια ορμονική ανισορροπία: Δεν συμβαίνει μόνο σε εμάς αλλά και στις γάτες, αν και όχι ιδιαίτερα συχνά: κάποιες γάτες αντιμετωπίζουν ορμονικές διαταραχές που επηρεάζουν την ψυχική τους διάθεση. Σε αυτή την περίπτωση, συζήτησε με τον κτηνίατρο για τις διαθέσιμες θεραπείες. 

Προσοχή: Μην αγνοείς την επιθετική συμπεριφορά της γάτας σου. Ενημέρωσε τον κτηνίατρο  για οποιαδήποτε απότομη αλλαγή και, αφού αποκλείσετε τα οργανικά αίτια, αναζητήστε από κοινού μια λύση. Όσο νωρίτερα παρέμβεις, τόσο το πιθανότερο είναι να τη βοηθήσεις να ξεπεράσει αυτή τη φάση. 

Διαβάζονται τώρα!

5 πανέμορφες μακρύτριχες ράτσες

Όλες οι γάτες είναι όμορφες αλλά αυτές θυμίζουν λούτρινες κούκλες.

Πώς θα βοηθήσεις το σκύλο σου να ξεφοβηθεί το νερό;

Ακολούθησε τις συμβουλές μιας επαγγελματία trainer.

Βίντεο: Κατοικίδια που λατρεύουν το καλοκαίρι

Βλέποντάς τα να απολαμβάνουν το νερό και τον ήλιο, δεν θα βλέπεις την ώρα να…

Φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι οι γάτες είναι νίντζα

Απόλαυσε μια σειρά εικόνων του Ιάπωνα φωτογράφου Hisakata Hiroyuki.

Εσείς παίρνετε μαζί σας στο γραφείο το σκυλάκι σας;

Πάντως οι εργαζόμενοι της Mars Hellas γιόρτασαν για μια ακόμη χρονιά το διεθνή…

9 tips για να βοηθήσεις το σκύλο σου να δροσιστεί στη στιγμή

Προστάτεψέ τον από τη ζέστη με τους πιο απλούς αλλά και διασκεδαστικούς τρόπους.