Επιτέλους ξέρουμε τι σημαίνουν οι εκφράσεις του προσώπου της γάτας

Ένα νέο λογισμικό τις μεταφράζει σε συναισθήματα.

Δύσκολα διαβάζουμε στο πρόσωπο μιας γάτας τα συναισθήματά της, όμως ένα λογισμικό που αναπτύχθηκε πρόσφατα επιτέλους μας βοηθάει να αποκρυπτογραφήσουμε τις εκφράσεις της.

Ειδικοί του Πανεπιστημίου του Λίνκολν, σύμφωνα με άρθρο στην επιθεώρηση Behavioural Processes, παρακολούθησαν 29 γάτες που ζούσαν σε ένα καταφύγιο στον Καναδά. Χρησιμοποιώντας ένα περίπλοκο λογισμικό, με την ονομασία CatFACS, κατάφεραν να ανιχνεύσουν τις παραμικρές αλλαγές στην έκφραση του προσώπου των τετράποδων, είτε εκείνες αλληλεπιδρούσαν με ανθρώπους είτε όχι.

Όπως σχολίασαν οι ειδικοί, τα συναισθήματά τους διαφοροποιούνταν ανάμεσα «στο χαλαρό ενδιαφέρον, το φόβο και το θυμό». Μερικές από τις παρατηρήσεις της μελέτης τους;

-Όταν μισοκλείνουν τα μάτια, φοβούνται.

-Όταν βγάζουν έναν ήχο σαν συριγμό, όχι αναπάντεχα, είναι θυμωμένες. Το ίδιο κι αν κάνουν πίσω τα αυτιά, νιαουρίζουν δυνατά, ανοίγουν διάπλατα το στόμα και αποκαλύπτουν τη γλώσσα τους.

-Όταν γέρνουν στο πλάι το κεφάλι και κοιτούν δεξιά, είναι χαλαρές. Παραδόξως, όταν κοιτούν προς τα αριστερά, φοβούνται κάτι.

Ωστόσο, οι επιστήμονες επισήμαναν επίσης τους περιορισμούς της πρωτότυπης μελέτης τους.

«Το πρόσωπο της γάτας είναι καλυμμένο ως επί το πλείστον με τρίχωμα, γεγονός που δυσκολεύει την αναγνώριση των εκφράσεών του», σχολίασαν, προσθέτοντας πάντως ότι ο αλγόριθμος του νέου λογισμικού μας βοηθάει να ξεπεράσουμε σε μεγάλο βαθμό το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Επιπλέον, η παραπάνω έρευνα έγινε σε πρώην αδέσποτες γάτες, η συμπεριφορά των οποίων ενδέχεται να διαφέρει από εκείνη των ζώων που έχουν βρει ένα σταθερό σπίτι. Οι τελευταίες, χάρη στην καθημερινή συναναστροφή τους με τους ανθρώπους, ενδέχεται να έχουν αναπτύξει ένα πιο ευρύ ρεπερτόριο συμπεριφορών. 

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News