Γιατί αρέσει στις γάτες να κυνηγάνε το λέιζερ

Και κατά πόσο αυτό το παιχνίδι αποτελεί ένα ασφαλές παιχνίδι

Όλοι οι ιδιοκτήτες γάτας είναι εξοικειωμένοι με την αιώνια πάλη μεταξύ γάτας και ενός δείκτη λέιζερ. Για όμως κάτι τόσο μικρό που δεν έχει καν οσμή, όπως αυτή η μικρή κόκκινη κουκκίδα, μπορεί να κρατήσει τις γάτες απασχολημένες; Η πρώτης απάντηση θα μπορούσε να είναι κάτι παραπάνω από εύλογη -  ίσως λόγω του γεγονότος ότι ποτέ δεν μπορούν πραγματικά να το πιάσουν.

Τι είναι αυτό που τις διεγείρει

Τα λέιζερ είναι διεγερτικά για τις γάτες εξαιτίας του ότι αντιπροσωπεύουν τη γρήγορη και κινούμενη λεία. Ακριβώς επειδή μια οικόσιτη γάτα δεν χρειάζεται να κουραστεί σκληρά για το φαγητό της, δεν σημαίνει ότι δεν έχει περίσσευμα ενέργειας που θέλει με κάποιον τρόπο να εκτονώσει.

Την κουκίδα λοιπόν από το λέιζερ που κινείται γύρω από το δωμάτιο, η γάτα σας το ερμηνεύει ως ένα μικρό ζώο που προσπαθεί να τρέξει και να κρυφτεί. Ως εκ τούτου, εμφανίζονται ορισμένες έμφυτες συμπεριφορές των αιλουροειδών, κυρίως η φυσική επιθυμία να κυνηγήσουν, να κρυφτούν και να σκοτώσουν την εν λόγω λεία. Το γεγονός ότι είναι απλώς μια προβολή δεν έχει μεγάλη σημασία για την ίδια.

kitten-with-laser.jpg

Πώς διακρίνουν το λέιζερ οι γάτες

Υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας που παίζει εδώ όταν η γάτα σας κυνηγάει ένα λέιζερ, και αυτό είναι το γεγονός ότι μοιάζει απλά ελκυστικό. Για να καταλάβετε το γιατί, βοηθά να έχετε μια βασική κατανόηση του πώς λειτουργούν τα μάτια των γατών σας και πώς διαφέρουν από τα ανθρώπινα μάτια.

Ο αμφιβληστροειδής είναι μία από τις κύριες δομές του ματιού. Αποτελείται από δύο βασικούς τύπους κυττάρων: ράβδους και κώνοι. Οι ράβδοι ασχολούνται με τη χαμηλή όραση του φωτός και την ανίχνευση της κίνησης, ενώ οι κώνοι βοηθούν το μάτι να βλέπει χρώμα. Τα ανθρώπινα μάτια έχουν περισσότερους κώνους από τους ράβδους, πράγμα που σημαίνει ότι βλέπουμε τον κόσμο με πολλή ζωντάνια. Οι γάτες, από την άλλη πλευρά, έχουν περισσότερες ράβδους από τους κώνους, καθιστώντας τες ειδικές στο να ανακαλύπτουν και την παραμικρή κίνηση.

Τι σημαίνει αυτό για το λέιζερ; Σημαίνει ότι είναι δύσκολο να το αγνοήσουν.

 

Οι ενστάσεις

Το κύριο πρόβλημα που παρατηρείται είναι ότι το να βάζετε τη γάτα σας κυνηγάει ένα λέιζερ είναι μια μορφή πειράγματος. Θυμηθείτε, η γάτα σας καταδιώκει και σπρώχνει την κόκκινη κουκίδα επειδή ο εγκέφαλός της λέει να πιάσει τη πιθανά θήραμα και να το σκοτώσει. Η γάτα δεν το κάνει ξεκάθαρα ως μορφή παιχνιδιού, ακόμα κι αν έχει τη μορφή διασκέδασης.

Το λέιζερ είναι ένας μη επιτεύξιμος στόχος και δεν έχει σημασία πόσο σπουδαίες είναι οι κυνηγετικές δεξιότητες της γάτας σας, ποτέ δεν πρόκειται να το φάνε και ποτέ δεν πρόκειται να τελειώσει τον κυνηγετικό κύκλο του. Πολλές γάτες καταλάβουν τη φασαρία και σταματούν να αλληλεπιδρούν με το λέιζερ. Άλλοι το βρίσκουν εξαιρετικά απογοητευτικό και μπορεί να αρχίσουν να συμπεριφέρονται άσχημα ως αποτέλεσμα. Οι απογοητευμένες γάτες δεν αντιδρούν με καλούς τρόπους, αντίθετα μπορεί να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους με την καταστροφή ή την επιθετικότητα. Εάν παρατηρήσετε μια σύνδεση μεταξύ του παιχνιδιού με τη γάτα σας και ενός λέιζερ και της κακής συμπεριφοράς, είναι πιθανότατα η ώρα να σταματήσετε να το χρησιμοποιείτε.

Για να κάνετε τους δείκτες λέιζερ περισσότερο από ένα παιχνίδι και λιγότερο από ένα πείραγμα, δώστε τη γάτα σας μια θεραπεία ή ένα φυσικό παιχνίδι όταν τελειώσετε να παίζετε. Με αυτόν τον τρόπο θα έχει την ικανοποίηση ενός «τρόπαιου», ακόμα κι αν δεν είναι το ίδιο το λέιζερ.

winnblogphoto.jpg

Συμβουλές ασφάλειας ως προς το λέιζερ

Υπό την προϋπόθεση ότι η γάτα σας φαίνεται να απολαμβάνει πραγματικά το να κυνηγάει ένα λέιζερ και δεν είναι απλώς πιασμένη σε έναν ατελείωτο φαύλο κύκλο του κυνηγιού-ανατροπής-απογοήτευσης, πιθανότατα δεν υπάρχει κάτι που να σας ανησυχεί. Το να κυνηγά ένα λέιζερ είναι ένας φανταστικός τρόπος για να προσφέρεις τη σωματική και πνευματική άσκηση στη γάτα σας.

Φυσικά, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις κατάλληλες συμβουλές ασφαλείας για να αποφύγετε να βλάψετε τη γάτα σας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Μην λάμψετε το φως απευθείας στα μάτια της γάτας σας. Ακόμη και τα λέιζερ παιχνιδιών εκπέμπουν ένα απίστευτα φωτεινό φως, οπότε δεν πρέπει να το λάμψετε απευθείας στη γάτα σας (ή στον εαυτό σας!). Αν το κάνετε, θα μπορούσατε να προκαλέσετε προβλήματα όρασης και / ή τραύματα στα μάτια.

Παρέχετε τη γάτα σας με πολλά άλλα παιχνίδια. Εάν το λέιζερ είναι η μοναδική έξοδος της γάτας σας για το παιχνίδι, είναι πιο πιθανό ότι η απογοήτευση θα αρχίσει να αυξάνεται. Βεβαιωθείτε ότι έχει πρόσβαση σε πολλά άλλα αντικείμενα για το κυνήγι και το παιχνίδι.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News