Για ποιον λόγο μπορεί να αλλάξει η συμπεριφορά μιας γάτας

Αν άλλαξαν οι συνήθειές σας αυτό το διάστημα ενδέχεται να επηρεαστεί κι η συμπεριφορά του κατοικίδιού σας

Πόνος ή ασθένεια

Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποκλειστεί πριν υποθέσουμε ότι πρόκειται απλώς για ζήτημα συμπεριφοράς. Οι γάτες είναι ειδικές στην απόκρυψη του πόνου και της ασθένειας, αλλά αν το αφήσουν να εξελιχθεί, σίγουρα μπορεί να οδηγήσει σε μια αλλαγή στην προσωπικότητα. Ο χρόνιος πόνος μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε φυσικά, συναισθηματικά και ψυχικά. Ίσως η γάτα εμφανίσει ευερεθιστότητα όταν χειρίζεται λόγω του πόνου. Εάν είναι άρρωστη, η γάτα μπορεί να αναζητήσει μέρη για να μείνει μόνη της και να μοιάζει ευερέθιστη όταν τα μέλη της οικογένειας επιχειρούν να αλληλεπιδράσουν, ή προσπαθούν να την πάρουν αγκαλιά.

Χρειάζεται κτηνιατρική επίσκεψη για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει ιατρικό ζήτημα και να βεβαιωθείτε ότι δεν υπήρξε τραυματισμός. Δεν χρειάζεται να είναι προφανής τραυματισμός για να προκαλέσει ακραία δυσφορία. Μην παραβλέπετε τον πόνο ή την ασθένεια ως λόγο για μια αλλαγή συμπεριφοράς.

Θέματα συμβίωσης με άλλες γάτες

Εάν έχετε κι άλλες γάτες στο σπίτι ίσως υπάρχει ένταση, δεν είναι ασυνήθιστο για μια γάτα να είναι ευερέθιστη λόγω της συνεχούς προσπάθειας να αισθάνονται ασφαλείς και να προστατεύουν τις προτιμώμενες περιοχές / πόρους. Μπορεί να προσπαθείτε να αλληλεπιδράσετε με μια γάτα, ενώ προσπαθεί να παραμείνει φρουρός ή ίσως μόλις βρισκόταν σε μια τεταμένη στάση με μια άλλη γάτα. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν επαρκείς πόροι για όλες τους και ότι οι πόροι αυτοί (σταθμοί σίτισης, κιβώτια απορριμμάτων, χώρους ύπνου, επιφάνειες γρατζουνίσματος) είναι διάσπαρτοι σε ολόκληρο το σπίτι, ώστε μια γάτα να μην διακινδυνεύει μια αντιπαράθεση με το να περάσει μια άλλη περιοχή γάτας προκειμένου να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε ένα μπολ φαγητού.

cat-carrier.jpg

Απότομες αλλαγές

Οι γάτες είναι πλάσματα συνήθειας και απολαμβάνουν τη ρουτίνα. Η ευερεθιστότητα μπορεί να οφείλεται σε σύγχυση από μια απότομη αλλαγή στο νοικοκυριό ή στο χρονοδιάγραμμα της γάτας. Για μερικές γάτες, μπορεί να είναι ανησυχητικό και μόνο να υπάρξει μια μικρή αλλαγή στο περιβάλλον, όπως η αναδιάταξη ορισμένων επίπλων. Σημαντικές αλλαγές όπως η προσθήκη ενός νέου κατοικίδιου ή μέλους της οικογένειας στο σπίτι μπορεί να προκαλέσει μεγάλο φόβο και σύγχυση και αυτό μπορεί να οδηγήσει μια γάτα σε φαινομενική ευερεθιστότητα. Μια μετακίνηση σε ένα νέο σπίτι ή μεγάλη αναταραχή στο περιβάλλον μπορεί να δημιουργήσει συνεχιζόμενο άγχος που μπορεί να εμφανιστεί ως μια αλλαγή στο φυσιολογικό ταπεραμέντο της γάτας.

 

Υπερδιέγερση

Τα χάδια και η αλληλεπίδραση μαζί της μπορεί να είναι κάτι που η γάτα σας απολαμβάνει, αλλά μπορεί να έχει προτιμήσεις όσον αφορά το πού στο σώμα αισθάνεται καλά και για πόσο καιρό θέλει αυτή την αλληλεπίδραση. Δώστε προσοχή στη γλώσσα του σώματος της γάτας σας. Ακόμη και αν η απόλαυση σε ορισμένα σημεία είναι ευχάριστη, μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση.

Cover-Image_web-ready-750x500.png

Δεν υπάρχει αρκετός προσωπικός χώρος

Οι γάτες χρειάζονται την επιλογή να κρυφτούν και να βρουν καταφύγιο σε ήσυχα μέρη. Εάν το περιβάλλον είναι χαοτικό ή αν έχετε μεγάλη οικογένεια, η γάτα σας χρειάζεται χώρους όπου μπορεί να χαλαρώσει και να ξεφύγει από τον οικιακό θόρυβο και την οικιακή «κίνηση». Φτιάξτε τες μερικές κρυφές φωλιές που θα είναι μόνο δικές της.

 

Τιμωρία

Εάν μια γάτα τιμωρήθηκε φυσικά ή προφορικά, συχνά εμφανίζει φόβο και μπορεί να οδηγήσει σε στάση αμυντικής επιθετικότητας. Μην τιμωρείτε ποτέ μια γάτα για αυτό που φαίνεται να είναι κακή συμπεριφορά. Αυτή η μέθοδος είναι απ’ όλες τις απόψεις λάθος και αναποτελεσματική. Οι συμπεριφορές εμφανίζονται για λόγους που έχουν νόημα στη γάτα, έτσι είναι σημαντικό να βρείτε τον λόγο της συμπεριφοράς για να κάνετε τις απαραίτητες προσαρμογές. Οποιαδήποτε τιμωρία θα οδηγήσει σχεδόν πάντοτε σε επιδείνωση του δεσμού που μοιράζεστε με τη γάτα σας.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News