Πώς να σταματήσετε τη γάτα σας να «μαρκάρει» μέσα στο σπίτι…

Και να πείτε «αντίο» σε αυτή την ενοχλητική συνήθεια!

Κείμενο: Αγγελική Λάλου

 

Ακόμη και όταν έχουν στειρωθεί, οι γάτες μπορούν ακόμα να αφήνουν τη μυρωδιά τους και να θέλουν να μαρκάρουν την περιοχή τους ψεκάζοντας το σπίτι σε διάφορα σημεία με ούρα. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που τις οδηγούν συνήθως σε αυτή την ενοχλητική συμπεριφορά αλλά ένας ο νούμερο ένα λόγος και αυτός είναι οι εξωτερικές γάτες.

Η γάτα σας έχει συνειδητοποιήσει την παρουσία εξωτερικής γάτας και αισθάνεται ότι το «έδαφός» της μπορεί να απειληθεί. Η γάτα που βλέπει (ή μυρίζει) έξω από το σπίτι άλλες γάτες μπορεί να νιώσει την ανάγκη να ενισχύσει την περίμετρο της περιοχής του σπιτιού της με τα ούρα. Οι πόρτες που οδηγούν έξω, τα παράθυρα, οι τοίχοι - κάθε θέση που είναι περιμετρική με βάση το σπίτι σας - μπορεί να γίνει μια πρώτης τάξεως θέση σήμανσης ούρων. Στο μυαλό της γάτας σας, τα ούρα που επισημαίνουν την περίμετρο νιώθουν ότι θα τις βοηθήσουν να αποτρέψουν τις εξωτερικές γάτες να μπουν στο σπίτι. Ωστόσο, πολλοί θα πείτε με ακλόνητη σιγουριά ότι ποτέ σας δεν είδατε μια εξωτερική γάτα. Κι αυτό μπορεί πράγματι να ισχύει. Όχι επειδή οι εξωτερικές γάτες ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας της γάτας σας, αλλά επειδή οι άγριες γάτες κυνηγούν ενεργά μεταξύ 3 π.μ. και 5 μ.μ. και συχνά δεν τις βλέπουν οι ιδιοκτήτες της γάτας, αλλά τις βλέπουν οι γάτες τους. Ή η γάτα σας μπορεί απλά να δει μια γάτα σε όλο το δρόμο της γειτονιάς σας μία φορά την εβδομάδα και αυτό να είναι αρκετό για καθημερινή σήμανση ούρων.

Κάντε τις άλλες γάτες αόρατες. Κάντε την εσωτερική σα»ς γάτα να πιστεύει ότι είναι η μόνη γάτα στο σύμπαν. Με άλλα λόγια, καμία εξωτερική γάτα οποιουδήποτε είδους (αδέσποτες ή γειτονικές γάτες) δεν θα πρέπει να γίνεται αντιληπτή από τη γάτα σας. Ειδικά τις επικίνδυνες ώρες καλό θα ήταν να είναι κλειστά τα παντζούρια ή να μην είναι εφικτή η πρόσβαση στα παράθυρα.

cat-urine-cleaner-750x500.jpg

Δώστε έμφαση στην καθαριότητα: Καθαρίστε όλα τα σημάδια από τα ούρα. Με ζεστό νερό και σαπούνι ή οινόπνευμα. Αφήστε το να στεγνώσει. Μην χρησιμοποιείτε λευκαντικό! Τα καθαριστικά με βάση την αμμωνία ή τα λευκαντικά προσελκύουν πάλι τη γάτα να ουρήσει.

Προωθήστε τη σήμανση μέσω των νυχιών: Δώστε στη γάτα σας έναν εναλλακτικό τρόπο για να μαρκάρει την περιοχή της, που δεν εμπεριέχει ούρα. Τοποθετήστε στις περιοχές που μαρκάρει συνήθως πράγματα για γρατζούνισμα.

Ακολουθήστε τους σημαντικούς κανόνες υγιεινής σχετικά με τη χρήση της τουαλέτας της: Μία για κάθε γάτα. Ευκολία στην πρόσβαση. Μακριά από το μπολ του φαγητού και του νερού. Και φροντίστε να είναι πάντα καθαρή: Θα πρέπει να το καθαρίζετε με το φτυαράκι καθημερινά και να το πλένετε κάθε εβδομάδα.

Τέλος, είναι σημαντικό να ελέγχετε την υγεία της γάτας σας. Σε κάποιες περιπτώσεις, κάποια πρόβλημα υγείας μπορεί να οδηγήσουν τη γάτα σας να μαρκάρει. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας εάν συνεχίσει αυτή η συμπεριφορά της γάτας σας ενώ έχετε δοκιμάσει τις παραπάνω αλλαγές.

Ωστόσο να θυμάστε ότι όλες οι γάτες, αρσενικές ή θηλυκές, στειρωμένες ή μη, θα μαρκάρουν την επικράτειά τους με ψεκασμό ούρων. Κανονικά αυτό είναι σπάνιο και γίνεται διακριτικά. Αλλά κάποιες φορές μια γάτα που μαρκάρει γίνεται εμφανές και μπορεί και ενοχλητικό: υπάρχουν ακόμα και γάτες που ουρούν πάνω στο κρεβάτι ή το σκέπασμα του ιδιοκτήτη τους! Και εκτός από την απειλή των εξωτερικών γατιών, το μαρκάρισμα μπορεί ακόμα να οφείλεται σε κάποια σημαντική αλλαγή της ρουτίνας της, όπως μετακόμιση ή ο ερχομός ενός νέου κατοικίδιου ή ενός μωρού. Στο εμπόριο θα βρείτε και προϊόντα που θα σας βοηθήσουν να αποτρέψετε αυτή τη συμπεριφορά, καλό όμως είναι πρώτα να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλα τα τελευταία trends

Σχετικά θέματα

Γιατί και πώς οι γάτες κινούν τα αυτιά τους;

Τι σημαίνει ο τρόπος που οι γάτες κινούν τα αφτιά τους

Γιατί η γάτα μου είναι τόσο επιθετική;

Ποια είναι στην πραγματικότητα η πραγματική πηγή της επιθετικότητας της…

Πώς να εκπαιδεύσετε μια μεγαλύτερη γάτα σας να δεχτεί ένα νέο γατάκι στο σπίτι

Ο ερχομός ενός νέου μέλους μπορεί να είναι εύκολος με τη σωστή προετοιμασία

Διαβάζονται τώρα!

10 κοινά δηλητηριώδη φυτά για σκύλους

Τώρα που όλα ανθίζουν, δείτε από ποια φυτά και λουλούδια να προφυλάξετε το…

«Τρελαίνεται» στα καλά καθούμενα ο σκύλος σας από χαρά ή νομίζετε ότι φέρεται τρελά;

Τι είναι η συναισθηματική υπερχείλιση και πώς εμφανίζεται στη συμπεριφορά του…

Δηλητηρίαση από κρινοειδή στις γάτες

Δείτε τι πρέπει να κάνετε αν η γάτα σας έρθει σε επαφή με κρινοειδή άνθη

Μπορούν τα σκυλιά και τα κουτάβια να εμφανίσουν λόξιγκα;

Τι ακριβώς συμβαίνει όταν ένας σκύλος λόξιγκας, γιατί τον παθαίνουν και πότε θα…

5 σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος σας δεν σας συμπαθεί…

Πώς να ανατρέψετε πιθανά αρνητικά συναισθήματα του σκύλου σας προς εσάς

Γιατί η γάτα μου κάνει εμετό με αίμα;

Ο εμετός της γάτας με αίμα χρειάζεται προσοχή, μάθετε γιατί