Σήματα…ουράς!

Τι προσπαθεί να πει η γάτα σας ανάλογα με το πώς κουνάει την ουρά της

Κείμενο: Αγγελική Λάλου

 

Η γάτα χρησιμοποιεί στην επικοινωνία της την ουρά με έναν πολύ πιο πολύπλοκο τρόπο από ό,τι οι σκύλοι. Υπάρχουν διαφορετικά κινήσεις ουράς που σημαίνουν πολύ διαφορετικά πράγματα στη γλώσσα της γάτας.

Αν και οι ουρές είναι εκφραστικές, τα μάτια, τα αυτιά και οι θέσεις του σώματος σε συνδυασμό με τη γλώσσα της ουράς αποδίδουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του πώς αισθάνονται οι γάτες.

Η ουρά της γάτας μπορεί να σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα. Δείτε πώς μπορείτε να αποκρυπτογραφήσετε τα μηνύματα που στέλνονται από την ουρά της γάτας!

Τίναγμα σαν μαστίγιο

Η Μέριλιν Κρίγκερ που έχει μελετήσει τη συμπεριφορά της γάτας αναφέρει: «Η κατεύθυνση και η ταχύτητα με τις οποίες οι γάτες κινούνται και σπρώχνουν τις ουρές τους μεταφέρουν τα συναισθήματά τους. Όταν οι γάτες ρίχνουν τις ουρές τους γρήγορα και πίσω, υποδηλώνουν ότι είναι δυσαρεστημένες και θέλουν να μείνουν μόνες. Οι ουρές που κινούνται αργά από αριστερά προς τα δεξιά συχνά δείχνουν ότι οι γάτες είναι ελαφρώς ενοχλημένες. Μερικές φορές, οι γάτες που παίζουν θα στριφογυρίζουν τις ουρές τους από τη μία πλευρά στην άλλη πριν από την αναπήδηση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσέξουμε τον τρόπο με τον οποίο οι γάτες μας στριφογυρίζουν τις ουρές τους και όχι να κάνουμε υποθέσεις.

Κίνηση τράβηγμα

Όλοι έχουμε δει αυτό το είδος κίνησης της ουράς της γάτας όταν κάθεται σε ένα περβάζι κι επικεντρώνεται σε κοντινά πουλιά ή τρωκτικά, όταν η ουρά της αρχίζει να συστρέφεται. Τα αυτιά, τα μάτια και τα ηχητικά φωνητικά της θα δείξουν εάν είναι αναστατωμένη ή απλά διατηρεί έντονη εστίαση σε στιλ κυνηγού. Όπως και με το χτύπημα, το συστροφή φέρει επίσης το μήνυμα, «άσε με μόνο.»

catstale.jpg 

Σαν ανατρίχιασμα

Πρόκειται για μια γρήγορη, μικροσκοπική δράση στην ουρά της γάτας. Όταν η γάτα σας είναι ενθουσιασμένη να σας δει, μπορεί να σας πλησιάσει με την ουρά της σε κατακόρυφη θέση, με την άκρη της να κάνει γρήγορες, μικρές τρεμουλιαστές κινήσεις, παρόμοιες με την ουρά του κροταλία. Σε αντίθεση με το προειδοποιητικό σήμα του φιδιού, όταν τρέμει έτσι η ουρά μιας γάτας είναι ένα ευπρόσδεκτο θέαμα και συνήθως συνοδεύεται από γουργούρισμα, τρίψιμο προσώπου και μερικές φορές ακόμη και χαρούμενα φωνητικά.

Τίναγμα

Σε αντίθεση με τα σκυλιά, που είναι πολύ χαρούμενα που έρχονται όταν τους καλούν, οι γάτες θέλουν να σκεφτούν την κατάσταση και να αποφασίσουν αν αξίζουμε τον χρόνο τους εκείνη τη στιγμή. Όταν πρόκειται για φαγητό, συνήθως δεν υπάρχει αμφιβολία - το μόνο που πρέπει να ακούσουν είναι το αναδυόμενο κουτάκι και τρέχουν στην κουζίνα σαν ένας παίκτης του μπέιζμπολ να μπαίνει στο σπίτι.

Άλλες φορές, αν κοιμούνται όταν λέμε τα ονόματά τους, τους αρέσει να παίζουν παιχνίδια. Αντί να μας υπακούσουν, επιλέγουν να μας απαντήσουν με ένα καινούργιο - μερικές φορές τόσο λεπτό - τρεμόπαιγμα σαν από υπνηλία ουρά. Αυτή η κίνηση ουράς της γάτας σημαίνει, «Ναι, σε ακούω - απλά επιλέγω να σε αγνοήσω».

Αυτός ο τύπος κουνήματος ουράς γάτας είναι στην πραγματικότητα ένα σημάδι ικανοποίησης επειδή η γάτα σας λέει ότι αισθάνεται άνετα να παραμένει κοιμισμένη στην παρουσία σας. Η ουσία, ωστόσο, είναι ότι οι γάτες θα κάνουν τα πάντα με τους όρους τους, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη για όποιον μοιράζεται τη ζωή του με ένα γατάκι.

Σχετικά θέματα

Πώς να διαβάσετε τη διάθεση μιας γάτας

Για να μπορείτε να καταλαβαίνετε σε τι κατάσταση βρίσκεται

Πώς να πετύχετε η γάτα σας να «κάνει τα νύχια» της εκεί που θέλετε

Ελέγχοντας το «ξύσιμο», μία από τις πιο «ενοχλητικές» συνήθειες του κατοικίδιού…

Ξέρετε άραγε γιατί ζυμώνουν οι γάτες;

Ρίχνουμε φως σε μία από τις πιο ιδιαίτερες γατίσιες συμπεριφορές

Διαβάζονται τώρα!

Τρυφερές γιορτές όσο η αγάπη ενός παιδιού για τη γάτα του!

Αφήστε τη μαγεία των άδολων συναισθημάτων να σας πλημμυρίσουν με αυτή την…

Τι λέει το ζώδιο του σκύλου σου για την προσωπικότητά του;

Μάθε όσα περισσότερα μπορείς για το αγαπημένο σου τετράποδο

Οι καλύτερες χριστουγεννιάτικες ιστορίες με σκυλάκια!

Πάτα το play και μπες σε εορταστική διάθεση μαζί με τον τετράποδο φίλο σου

Ποια είναι η καλύτερη γάτα για σένα σύμφωνα με το ζώδιο σου;

Όλες οι γάτες είναι υπέροχες, αλλά ίσως κάποιες να σου ταιριάζουν περισσότερο!

Πώς να αντιμετωπίσετε τις τριχόμπαλες της γάτας σας

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για αυτό το ζήτημα της περιποίησής της

Personal trainer και τετράποδος φίλος αγκαλιάς 2 σε 1

Στείλε μήνυμα 6 και αθλήσου με τον σκύλο σου (ισχύει και για μετά το lockdown)