Γιατί κλαψουρίζουν οι γάτες;

Τι πρέπει να ξέρετε για το παραπονιάρικο κλαψούρισμα της γάτας σας

Κείμενο: Αγγελική Λάλου

 

Η γάτα που κλαψουρίζει είναι από τα πιο παράξενα - και πιο ανησυχητικά – πράγματα που μπορεί να βιώσετε στη μεταξύ σας σχέση. Ωστόσο, γιατί οι γάτες κλαψουρίζουν; Και τι σημαίνει όταν η γάτα σας το κάνει αυτό;

Οι γάτες κάνουν κάθε είδους ήχους. Ορισμένες φωνές αιλουροειδών είναι ευχάριστες για εμάς, άλλοι είναι ενοχλητικοί ή εντελώς ανησυχητικοί, όπως στην περίπτωση του κλαψουρίσματος της γάτας.

Κατ 'αρχάς, γνωρίζετε ότι όταν η γάτα σας κάνει οποιοδήποτε τύπο ήχου, σας μιλάει. Φυσικά, το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι δεν μιλούν κι έτσι δεν κατανοούν τη γλώσσα της. Προσπαθούν να μας επικοινωνήσουν κάτι και πρέπει απλώς να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι είναι αυτό το κάτι.

Οι γάτες κλαψουρίζουν γιατί πεινάνε

Αυτό είναι προφανές, αλλά οι γάτες κάνουν ό,τι τους φαίνεται ότι λειτουργεί. Αν σε μια γάτα που κλαψουρίζει μπροστά σας, της ξαναγεμίσετε το μπολ φαγητού, η πείνα είναι εύκολο να αποκλειστεί, αν η γάτα σας έχει άφθονο φαγητό και εξακολουθεί να κλαίει.

Κλαψουρίζει για να τραβήξει την προσοχή σας

Αν και οι γάτες έχουν τη φήμη ότι είναι μόνοι μοναχικοί, μερικές γάτες χρειάζονται περισσότερη προσοχή από άλλες. Εάν έχετε μείνει πολύ μακριά από το σπίτι τελευταία ή δεν παίζετε ή δεν αγκαλιάζετε με τη γάτα σας όσο συνήθως, προσπαθήστε να αυξήσετε την προσοχή και να δείτε εάν σταματάει η γάτα το κλάμα-νιαούρισμα.

Επειδή βαριούνται

Οι γάτες χρειάζονται έναν ορισμένο βαθμό εμπλουτισμού δραστηριοτήτων στη ζωή τους. Μια γάτα που «κλαψουρίζει» μπορεί να είναι ο τρόπος της γάτας να εκφράσει ότι είναι απογοητευμένη και βαριεστημένη.

cat yowling.jpg

Μπορεί να υποδηλώνει ένα πρόβλημα ορμονών

Συχνά όταν κάποιος σκέφτεται το κλαψούρισμα της γάτας, το πρώτο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό είναι η εποχή αναπαραγωγής. Όταν οι γάτες αναπαράγονται, μπορούν να κάνουν πολύ φρικτούς θορύβους που ενοχλούν πραγματικά τους ανθρώπους, αλλά είναι πολύ φυσιολογικό.

Οι γάτες κλαψουρίζουν όταν πονάνε

Μια γάτα μπορεί να κλαψουρίζει αν πονάει. Δεδομένου ότι οι γάτες κρύβουν ενστικτωδώς τον πόνο τους και σχεδόν οτιδήποτε μπορεί να τον προκαλεί, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας, ενός τραυματισμού ή μιας ασθένειας. Αν θέλετε να αποκλείσετε ιατρικές αιτίες, ο κτηνίατρός σας πρέπει να κάνει έναν πλήρη έλεγχο, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης αίματος για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει τίποτα αφύσικο. Λάβετε υπόψη ότι ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει ευερεθιστότητα, η οποία εκδηλώνεται σε γάτες που κλαψουρίζουν.

Θα μπορούσε να σημαίνει γνωστική δυσλειτουργία

Εάν η γάτα σας είναι μεγαλύτερη, η γνωστική δυσλειτουργία (γνωστή και για την άνοια γάτας) θα μπορούσε να είναι πίσω από όλους αυτούς τους ήχους της γάτας. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να εξετάσει τη γάτα σας για να διαπιστώσει εάν αυτό μπορεί να είναι η αιτία.

Φανερώνει προβλήματα συμπεριφοράς

Εάν τίποτα δεν φαίνεται ιατρικά ανώμαλο αφύσικο και είναι νεαρής ηλικίας η γάτα σας ζώο, θα μπορούσε να είναι κάποιο είδος συμπεριφοράς που συμβαίνει. Κρατήστε ένα αρχείο καταγραφής όλων των δραστηριοτήτων της γάτας σας. Ημερολόγιο όταν συμβαίνει το κλαψούρισμα και προσπαθήστε να το συνδέσετε με κάτι, κάποιο είδος αφορμής. Για παράδειγμα, εάν είχατε οποιεσδήποτε αλλαγές στο νοικοκυριό, όπως ένα νέο μωρό, ένα νέο συγκάτοικο ή μια πρόσφατη μετακόμιση ή διαζύγιο, η γάτα σας μπορεί να κλαψουρίζει από άγχος. Εάν η γάτα σας κλαψουρίζει πάντα δίπλα στο ίδιο παράθυρο, για παράδειγμα, ίσως μια αδέσποτη γάτα έξω έρχεται και την αναστατώνει.

 

Σχετικά θέματα

Πώς να εκπαιδεύσετε μια μεγαλύτερη γάτα σας να δεχτεί ένα νέο γατάκι στο σπίτι

Ο ερχομός ενός νέου μέλους μπορεί να είναι εύκολος με τη σωστή προετοιμασία

Γιατί κάνουν οι γάτες διαυγή εμετό και πότε είναι ανησυχητικό

Πότε είναι χωρίς σημασία και πότε ένδειξη προβλήματος υγείας

Πώς να διαβάσετε τη διάθεση μιας γάτας

Για να μπορείτε να καταλαβαίνετε σε τι κατάσταση βρίσκεται

Διαβάζονται τώρα!

Αρέσουν στις γάτες οι αγκαλιές;

Δείτε τι πρέπει να ξέρετε για την έκφραση τρυφερότητας στο κατοικίδιό σας

Συνεργασία του efood με τα Pet City

 Για τη διανομή 2.000 προϊόντων φροντίδας των ζώων συντροφιάς.

4 Απριλίου Παγκόσμια Μέρα Αδέσποτων Ζώων

Κάντε ένα καλό σε εσάς και σε ένα ακόμα πλάσμα: υπάρχουν ακόμα ζωάκια που…

Discover Dogs 9 και 10 Απριλίου 2022 στη ΔΕΘ HELEXPO

Ετοιμάζουμε τη μεγαλύτερη γιορτή για όλους τους σκύλους!

Μια φωτογράφος φωτογραφίζει κωφά σκυλιά για να δείξει πόσο υπέροχα είναι παρά το πρόβλημα ακοής

Μια εξαιρετική σειρά φωτογραφιών για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των σκύλων…