Ξέρετε άραγε γιατί ζυμώνουν οι γάτες;

Ρίχνουμε φως σε μία από τις πιο ιδιαίτερες γατίσιες συμπεριφορές

 

Γιατί ζυμώνουν οι γάτες; Οι γάτες είναι ενδιαφέροντα πλάσματα, με πολλά χαρακτηριστικά και συμπεριφορές που αναγνωρίζονται εύκολα ως μοναδικά αιλουροειδή - ο τρόπος με τον οποίο κυρτώνουν το σώμα τους για να πάρουν έναν υπνάκο, για παράδειγμα, ή τις χαρακτηριστικές τελετές καλλωπισμού τους αφού απολαύσουν ένα γεύμα. Η ζύμωση της γάτας είναι μια άλλη κοινή συμπεριφορά της γάτας. Το ζύμωμα είναι μια κίνηση που κάνουν οι γάτες πιέζοντας μέσα και έξω με τα πόδια τους, εναλλάσσοντας μεταξύ δεξιά και αριστερά. Ορισμένες γάτες ζυμώνουν με τα νύχια πλήρως αποσυρμένα, ενώ άλλες θα επεκτείνουν τα νύχια τους καθώς ζυμώνουν.

Αρχικά, ας δούμε πώς ζυμώνουν οι γάτες

Πριν απαντήσουμε "Γιατί ζυμώνουν οι γάτες" ας δούμε πώς ζυμώνουν. Οι γάτες ζυμώνουν σχεδόν πάντα σε μια μαλακή, εύκαμπτη επιφάνεια όπως μαξιλάρι, πάπλωμα, άλλη γάτα ή γατάκι ή ακόμα και στην αγκαλιά σας. Συχνά το ζύμωμα της γάτας συνοδεύεται από ευχαριστημένο γουργούρισμα, και μερικές φορές ακόμη και από το σάλιασμα καθώς η γάτα χαλαρώνει το σαγόνι του. Δεν είναι ασυνήθιστο για μια γάτα να βρίσκεται σε κατάσταση σχεδόν έκστασης καθώς ζυμώνει με μια σταθερή, ρυθμική κίνηση.

Λοιπόν, γιατί ζυμώνουν οι γάτες;

Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να απαντήσετε στην ερώτηση, "Γιατί ζυμώνουν οι γάτες;" Οι εξηγήσεις για το γιατί οι γάτες ζυμώνουν ποικίλλουν, αλλά είναι αναμφίβολα ένα ενστικτώδες χαρακτηριστικό. Τα νεογέννητα γατάκια ζυμώνουν την κοιλιά της μητέρας τους καθώς την αγκαλιάζουν κοντά στην κοιλιά και η κίνηση θεωρείται ότι διεγείρει τη ροή του γάλακτος μέσω των θηλών της. Μία μάλλον ξεπερασμένη θεωρία δηλώνει ότι οι γάτες που ζυμώνουν χωρίστηκαν ή απογαλακτίστηκαν από τη μητέρα τους πολύ νωρίς, και συνεπώς συνεχίζουν τη «μωρουδίτικη» συμπεριφορά έως την ενηλικίωση, αλλά σχεδόν όλες οι ενήλικες γάτες ζυμώνουν, ανεξάρτητα από το πώς ή πότε απογαλακτίζονται. Είναι πιο πιθανό ότι η απάντηση στο "Γιατί ζυμώνουν οι γάτες;" είναι απλώς παρηγορητικό για τις γάτες. (Αν και μερικές γάτες «θηλάζουν» τη γωνία ενός μαξιλαριού ή μιας κουβέρτας ενώ ζυμώνουν.)

knead1.jpg

Υπάρχει επίσης μια πιο πρακτική πτυχή για την απάντηση στην ερώτηση, "Γιατί ζυμώνουν οι γάτες;" Οι γάτες έχουν αδένες μυρωδιάς στα μαλακά μαξιλάρια στο κάτω μέρος των ποδιών τους. Όταν ζυμώνουν, απελευθερώνουν μέρος του μοναδικού τους αρώματος στην ζυμωμένη επιφάνεια. Αυτό το άρωμα χρησιμεύει ως ένα είδος εδαφικού δείκτη για τυχόν άγνωστες γάτες που μπορεί να έρθουν και να προσπαθήσουν να διεκδικήσουν το χώρο τους. Έτσι, όταν η γάτα σας ζυμώνει την αγκαλιά σας, δεν σας λέει μόνο ότι αισθάνεται άνετα και ασφαλής, αλλά σας ισχυρίζεται ότι είστε δική της. (Το ξύσιμο είναι επίσης ένα φυσικό μέρος του ενστίκτου της γάτας που έχει ως αποτέλεσμα η γάτα να αφήσει πίσω την υπόλοιπο μυρωδιάς της, καθώς και ένα οπτικό δείκτη - σημάδια νυχιών - που μπορούν να αναγνωρίσουν άλλες γάτες.)

Τι να κάνετε για το ζύμωμα της γάτας

Μια άλλη ερώτηση που μπορεί να έχετε αφού ρωτήσετε, "Γιατί ζυμώνουν οι γάτες;" είναι - "Τι πρέπει να κάνω για το ζύμωμα της γάτας;" Εάν η γάτα σας ζυμώνει συχνά, είναι καλό κίνητρο να διατηρείτε τα νύχια της γάτας κομμένα, προκειμένου να αποφύγετε γρατζουνιές ή τρύπες στα ρούχα σας. Θα μπορούσατε επίσης να κρατήσετε μια διπλωμένη πετσέτα δίπλα στην αγαπημένη σας καρέκλα και να τη χρησιμοποιήσετε για να προστατεύσετε την αγκαλιά σας καθώς η γάτα σας ζυμώνει με τα πόδια της.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News