Πώς να πετύχετε η γάτα σας να «κάνει τα νύχια» της εκεί που θέλετε

Ελέγχοντας το «ξύσιμο», μία από τις πιο «ενοχλητικές» συνήθειες του κατοικίδιού σας

Κείμενο: Αγγελική Λάλου

 

Οι γάτες έχουν εξελιχθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια για να χρησιμοποιούν τα νύχια τους για διάφορους λόγους. Ωστόσο, παρόλο που το ξύσιμο των νυχιών της (γρατζούνισμα) είναι μια φυσική συμπεριφορά που πρέπει να επιτρέπεται στη γάτα σας καθημερινά, δεν υπάρχει λόγος να θεωρείτε αναπόφευκτο το clawing στον καναπέ και τα χαλιά σας - κάτι που κάνουν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες.

Ευτυχώς, υπάρχουν αποδεδειγμένες στρατηγικές που θα επιτρέψουν στη γάτα σας να είναι ο εαυτός της, ενώ θα εξαλείψει τις φθορές στο σπίτι σας και θα βοηθήσει στη μείωση της συγκεκριμένης συμπεριφοράς.

 

Γιατί οι γάτες ξύνουν τα νύχια τους

1. για συντήρηση νυχιών: για να διατηρήσουν την υγεία του νυχιού και να αφαιρέσουν τα παλιά θηκάκια, εκθέτοντας το αιχμηρό νύχι.

2. για άσκηση και κινητικότητα: Το ξύσιμο επιτρέπει επίσης στις γάτες να ασκούνται και να τεντώνονται. Οι γάτες περπατούν στα δάχτυλα των ποδιών τους αντί για τους πυθμένες των ποδιών τους. Ως μορφή ισομετρικής άσκησης, οι γάτες τεντώνουν τους μυς τους ενσωματώνοντας τα νύχια τους σε μια επιφάνεια και στη συνέχεια τραβώντας προς τα πίσω. Εκτός από τη χρήση των νυχιών τους για άσκηση, οι γάτες τα χρησιμοποιούν για ισορροπία και αναρρίχηση, για ασφάλεια.

3. για μείωση του άγχους: ένας από τους πολλούς τρόπους για να μειώνουν το άγχος τους – πρέπει να βρείτε τι τις αγχώνει και να μειώσετε αυτό τον παράγοντα.

4. για μαρκάρισμα περιοχής: με αδένες αρώματος μεταξύ των ποδιών τους, οι γάτες μπορούν να αφήσουν ένα σημάδι αρώματος ταυτόχρονα αφήνοντας ένα οπτικό σημάδι. Εάν έχετε μια μόνο γάτα, θα αφήσει το σημάδι για να δώσει στον εαυτό του μια αίσθηση εμπιστοσύνης, ασφάλειας και εξοικείωσης με το περιβάλλον της. Εάν έχετε πολλές γάτες, χρησιμοποιείται για να επισημάνει κυριαρχία, να προειδοποιήσει άλλες γάτες και να αποφύγει τη φυσική αντιπαράθεση.

 

Μειώστε το άγχος της γάτας σας για να μειώσετε τη συμπεριφορά του ξυσίματος

Το άγχος συχνά υποτιμάται στις γάτες και μπορεί να είναι μία από τις κύριες αιτίες για τη φυσιολογική καθημερινή συμπεριφορά ξυσίματος νυχιών καθώς και για την υπερβολική αποτρίχωση.

catcla.jpg

Πώς να μειώσετε το άγχος της γάτας:

1. Ενσωματώστε ένα παζλ τροφίμων στην καθημερινή ζωή της γάτας σας χρησιμοποιώντας την κανονική τροφή για γάτες ή υγιεινές λιχουδιές γάτας Ένας γρίφος τροφίμων παρατείνει το μάσημα και τη σίτιση ενώ παρέχει στη γάτα σας μια δραστηριότητα που θα πρέπει να είναι μέρος του καθημερινού συμπεριφορικού ρεπερτορίου του. Επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι οι γρίφοι των τροφίμων μειώνουν τις στερεοτυπικές συμπεριφορές που σχετίζονται με το στρες στις γάτες.

2. Η τροφοδοσία της γάτας σας με πολλά μικρά γεύματα την ημέρα σε αντίθεση με δύο μεγαλύτερα προγραμματισμένα γεύματα (με τη βοήθεια ενός χρονομετρημένου τροφοδότη, εάν χρειάζεται) μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του άγχους, επειδή το φαγητό είναι πιο άμεσα διαθέσιμο έναντι καθόλου τροφής για αρκετές ώρες κάθε φορά λιγότερο αγχωτικό. Επίσης, σε νοικοκυριά με πολλές γάτες, οι γάτες μπορεί να είναι πιο επιθετικές και λιγότερο συνεργάσιμες μεταξύ τους όταν τρέφονται με χρονοδιαγράμματα ή με υπερβολικές ώρες.

3. Τα προϊόντα φερομόνης γάτας είναι αποτελεσματικά στη μείωση του στρες στις γάτες βοηθώντας τους να αισθάνονται πιο ήρεμοι και ασφαλέστεροι στο περιβάλλον τους και αυτό σημαίνει λιγότερη συμπεριφορά που σχετίζεται με το άγχος.

4. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να απαλλαγείτε από τη γάτα σας είναι να παίζετε μαζί της μερικές φορές κάθε μέρα. Η χρήση ενός διαδραστικού παιχνιδιού, όπως ένα παιχνίδι ραβδιών που κάνει ελιγμούς ή ένα παιχνίδι που λειτουργεί με μπαταρία, μπορεί να βοηθήσει στην εξάντληση της φυσικής της αρπακτικής συμπεριφοράς και στη μείωση της συμπεριφοράς αυτής.

5. Αγοράστε μερικές ξύστρες, επιθέματα ή άλλα αντικείμενα γρατσουνίσματος γάτας. Πειραματιστείτε με το πού τοποθετείτε τις ξύστρες μέχρι να δείτε τη γάτα να τις χρησιμοποιεί μόνη της. Μπορείτε να εκπαιδεύσετε τη γάτα σας για να τη χρησιμοποιήσει σύροντας ένα παιχνίδι, επαινώντας και προσφέροντας ανταμοιβή για φαγητό!

6.Κόψτε τα νύχια της γάτας σας. Ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας δείξει πώς να το κάνετε αυτό εάν δεν είστε σίγουροι. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε καλύμματα νυχιών στα πρόσφατα κομμένα νύχια της γάτας σας, τα οποία μπορούν να εξαλείψουν τη ζημιά από τη φυσική συμπεριφορά νυχιών.

Διαβάζονται τώρα!

Αγαπημένη μου γάτα σου γράφω…

Αστείες, συγκινητικές, πνευματώδεις, τρυφερές, επιστολές προς τις λατρεμένες…

Sianti Gallery x Your Pet - "Art your Pet"

Oμαδική έκθεση με τίτλο " Art Your Pet ", που περιλαμβάνει την παρουσίαση έργων…

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για να προστατέψετε τον σκύλο σας από θερμοπληξία

Όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, καλό είναι να έχετε κάποια πράγματα υπόψη σας

Σκύλοι-βοηθοί του διαβήτη μυρίζουν την υπογλυκαιμία και μας προειδοποιούν

Το αγαπημένο σας κατοικίδιο μπορεί να γίνει φύλακας και της υγείας σας

Γιορτή Υιοθεσίας & Fashion Catwalk Με Τη Συνοδεία Σκύλων

Πλήθος κόσμου τίμησε με την παρουσία του μια διαφορετική επίδειξη μόδας που…

Αρέσουν στις γάτες οι αγκαλιές;

Δείτε τι πρέπει να ξέρετε για την έκφραση τρυφερότητας στο κατοικίδιό σας