Γιατί κάνουν οι γάτες διαυγή εμετό και πότε είναι ανησυχητικό

Πότε είναι χωρίς σημασία και πότε ένδειξη προβλήματος υγείας

Οι γάτες μπορούν να κάνουν εμετό για πολλούς λόγους και αυτό που κάνουν εμετό μπορεί να είναι εξίσου διαφορετικό. Το νερό ή το διαυγές υγρό, ωστόσο, μπορεί να αποτελεί ένδειξη σοβαρής ασθένειας. Ο εμετός είναι αυτό που θεωρείται μη ειδικό σύμπτωμα. Θα μπορούσε να σχετίζεται με μια σειρά από προβλήματα υγείας. Μερικά από αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν πράγματα όπως αλλεργικές αντιδράσεις, εσωτερικά εμπόδια, παγκρεατίτιδα, θερμοπληξία / υπερθερμία, υποθερμία, παρασιτικές λοιμώξεις, ηπατική νόσο, δηλητηρίαση, άγχος, κατάθλιψη ή ακόμα και άγχος. Αλλά τι θα μπορούσε να προκαλέσει τη γάτα σας να κάνει εμετό νερό ή διαυγές υγρό ειδικά;

 

Μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνουμε τη διαφορά μεταξύ νερού και διαυγούς υγρού. Ο καθαρός υγρός εμετός είναι ένα σημάδι ότι η γάτα φέρνει υγρό από το πεπτικό σύστημα. Περιστασιακά, εάν η γάτα σας κάνει εμετό αμέσως μετά την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού, θα κάνει επίσης εμετό διαυγές υγρό, το νερό που μόλις ήπιε. Όταν μια γάτα πίνει πολύ νερό πολύ γρήγορα, το στομάχι γεμίζει με νερό, θα τεντωθεί και θα διευρυνθεί προκαλώντας τη γάτα να αποβάλει νερό. Οι καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν αυξημένη δίψα και κατά συνέπεια αυξημένη κατανάλωση νερού περιλαμβάνουν νεφρική νόσο, υπερθυρεοειδισμό και σακχαρώδη διαβήτη. Άλλες αιτίες μιας γάτας που αποβάλλει νερό είναι η ναυτία, τα μαλλιά, η γαστρίτιδα και πολλά άλλα.

0_dogeaster1jpeg

Πιθανές αιτίες

Τριχόμπαλες

Οι γάτες είναι εκ φύσεως καθαρά σχολαστικά ζώα και καλλωπίζονται για μεγάλο μέρος της ημέρας τους. Καθώς η γάτα σας καλλωπίζει, μικροσκοπικές αγκίστριες δομές στη γλώσσα τους πιάνουν χαλαρά και νεκρά μαλλιά, τα οποία στη συνέχεια καταπίνονται. Η πλειοψηφία των μαλλιών περνάει μέχρι το πεπτικό σύστημα χωρίς προβλήματα, αλλά μερικές φορές τα μαλλιά παραμένουν στο στομάχι και σχηματίζουν μια μπάλα μαλλιών.

Συνήθως, οι γάτες θα κάνουν εμετό διαυγές υγρό πριν από μια τριχόμπαλα. Παρόλο που, μια γάτα που κάνει εμετό διαυγές υγρό με μια τριχόμπαλα μπορεί περιστασιακά να είναι φυσιολογική και όχι ανησυχητική, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι μπάλες μαλλιών δεν πρέπει να είναι συχνές, επώδυνες ή δύσκολες για τη γάτα σας. Για να αποτρέψετε τις μπάλες μαλλιών στη γάτα σας, υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής, είτε μασώμενες είτε σε μορφή γέλης. Η υιοθέτηση ενός τακτικού προγράμματος βουρτσίσματος μπορεί επίσης να την βοηθήσουν να απαλλαγεί από οποιαδήποτε χαλαρή γούνα στο τρίχωμά της που διαφορετικά θα καταπιεί κατά την περιποίηση.

Τροφές και διαιτητικές αλλαγές

Όταν υπάρχει αλλαγή στο πρόγραμμα σίτισης, εάν η γάτα σας χάσει ένα γεύμα ή τρώει αργότερα από το κανονικό, η γάτα σας μπορεί να κάνει εμετό διαυγές υγρό.

Επιπλέον, μπορεί να έχετε αλλάξει πολύ γρήγορα τα τρόφιμα της γάτας σας. Όταν βάζετε τη γάτα σας σε μια νέα διατροφή, συνιστάται να το κάνετε σταδιακά για μια περίοδο πέντε έως επτά ημερών μειώνοντας σταδιακά την ποσότητα της τρέχουσας τροφής για γάτες ενώ αυξάνετε την ποσότητα της νέας τροφής για γάτες.

Η γάτα σας μπορεί να φάει πολύ γρήγορα και αυτό μπορεί να προκαλέσει καθαρό εμετό ή καθαρό εμετό με την παρουσία φαγητού. Εάν η γάτα σας έχει εντερικές ευαισθησίες, αυτό μπορεί να της προκαλεί εμετό σε τρόφιμα που έχουν πέσει μερικώς ή έχουν πέσει. Εάν ο κτηνίατρός σας έχει αποκλείσει άλλα ιατρικά ζητήματα και πιστεύει ότι αυτό που κάνει η γάτα σας είναι εμετός είναι πραγματικά φαγητό, μπορεί να θέλουν να δοκιμάσετε ένα εμπορικό, ευαίσθητο σύστημα τροφίμων με τη γάτα σας. Εάν η γάτα σας εξακολουθεί να δυσκολεύεται να κάνει εμετό σε αυτήν την ειδική δίαιτα, μπορεί τότε να θέλει να θέσει τη γάτα σας σε μια αυστηρή διατροφή, με υδροδιαλυτή πρωτεΐνη.

Ο κτηνίατρός σας μπορεί επίσης να προτείνει παζλ για τη γάτα σας. Οι γρίφοι των τροφίμων είναι μια εξαιρετική πηγή παιχνιδιού και εμπλουτισμού για τη γάτα σας. Υπάρχουν όλο και περισσότεροι κατασκευασμένοι γρίφοι τροφίμων στην αγορά που διεγείρουν τόσο τα αρπακτικά και τα ζωικά ένστικτα της γάτας σας. Το πρόσθετο πλεονέκτημα των γρίφων τροφίμων για μια γάτα που κάνει εμετό χρονικά, ωστόσο, είναι ότι επιβραδύνει τον χρόνο μάσησης, έτσι ώστε μια γάτα να μην μπορεί να φάει πολύ γρήγορα και στη συνέχεια να αρρωστήσει από αυτήν.

Δυσπεψία

Όπως και στους ανθρώπους, το στομάχι μιας γάτας παράγει διάφορους γαστρικούς χυμούς καθώς και υδροχλωρικό οξύ για να αφομοιώσει την τροφή της. Εάν, ωστόσο, μια γάτα παραλείψει ένα γεύμα για κάποιο λόγο, ή εάν δεν τρέφονται εγκαίρως, αυτή η συσσώρευση χυμού και οξέος μπορεί να ερεθίσει το στομάχι και να προκαλέσει εμετό στη γάτα σας. Οι γάτες με δυσπεψία μπορεί να κάνουν εμετό διαυγές υγρό, κίτρινο αφρό και λευκό αφρό. Εάν εσείς και ο κτηνίατρός σας υποψιάζεστε ότι ο εμετός της γάτας σας προέρχεται από δυσπεψία, ο κτηνίατρός σας μπορεί να προτείνει τη σίτιση μικρών, συχνών γευμάτων ταυτόχρονα καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να ανακουφιστείτε. οποιαδήποτε συσσώρευση οξέος στομάχου.

 

Γαστρίτιδα

Εάν η γάτα σας φάει πράγματα που δεν θα έπρεπε, είναι πιθανό να ερεθίσει το στομάχι της. Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να δείτε εμετό διαυγές υγρό εκτός από εμετό αίμα και / ή χολή. Η γάτα σας μπορεί επίσης να εμφανίζει μείωση της όρεξης, κατάθλιψη, λήθαργο ή αφυδάτωση. Ο κτηνίατρός σας θα ξέρει τι να σας προτείνει εάν η γάτα σας κάνει εμετό λόγω γαστρίτιδας.

 

Ορισμένες άλλες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν

· Παράσιτα

 

· Δυσκοιλιότητα

 

· Απόφραξη λόγω ξένου υλικού στον εντερικό σωλήνα

 

· Κατάποση τοξίνης

 

· Μεταβολικές διαταραχές όπως ο διαβήτης, η νεφρική νόσος και ο υπερθυρεοειδισμός

 

Τι πρέπει να κάνω εάν η γάτα μου κάνει διαυγή εμετό;

Ορισμένοι ιδιοκτήτες γατών μπορεί να περιγράψουν τη γάτα τους ως «φαγανή», αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι ο συχνός έμετος δεν είναι ποτέ φυσιολογικός για μια γάτα. Ο έμετος περισσότερες από μία φορές την εβδομάδα είναι σίγουρα ένα σημάδι προβλήματος. Εάν η γάτα σας κάνει εμετό διαυγές υγρό ή νερό αρκετές φορές ή / και σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα όπως έλλειψη όρεξης, απώλεια βάρους, λήθαργο ή διάρροια, πρέπει να κλείσετε ραντεβού με τον κτηνίατρό σας αμέσως. Ο κτηνίατρός σας θα θέλει να ξεκινήσει με μια εξέταση, να ελέγξει τα ζωτικά σημεία της γάτας σας και να ψηλαφήσει την κοιλιά της γάτας σας. Μετά από εμπεριστατωμένη εξέταση, ο κτηνίατρός σας μπορεί επίσης να θέλει να κάνει κάποιες εξετάσεις, όπως εξετάσεις αίματος και ακτινογραφίες. Η εξέταση αίματος θα ελέγξει τη λειτουργία των οργάνων της γάτας σας, διασφαλίζοντας ότι δεν υπάρχουν σημάδια ηπατικής νόσου ή νεφρικής νόσου, καθώς και τα επίπεδα των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων της γάτας σας. Μια μελέτη ακτινογραφίας θα ελέγξει για οποιοδήποτε υγρό στην κοιλιά που θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι αίμα και μπορεί επίσης να δείξει μοτίβα εντερικού αερίου που θα μπορούσαν να είναι ενδεικτικά της απόφραξης.

Ανάλογα με το τι θα βρει ο γιατρός σας, η γάτα σας μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία για θεραπεία υγρών και υποστηρικτική φροντίδα ή μπορεί να χρειαστεί απλώς θεραπείες με στοματικά φάρμακα για να πάει στο σπίτι. Εάν ο κτηνίατρός σας υποψιάζεται ότι η γάτα σας έχει εντερική απόφραξη, η γάτα σας μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσει ό,τι αποτελεί την αιτία της απόφραξης.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News