Πώς να εκπαιδεύσετε μια μεγαλύτερη γάτα σας να δεχτεί ένα νέο γατάκι στο σπίτι

Ο ερχομός ενός νέου μέλους μπορεί να είναι εύκολος με τη σωστή προετοιμασία

Πολλοί ιδιοκτήτες γάτας δεν συνειδητοποιούν ότι οι ενήλικες γάτες μπορεί να έχουν πρόβλημα να ζήσουν μαζί με ένα νέο γατάκι. Ένα νέο γατάκι είναι συνήθως πρόθυμο να κάνει φίλους, αλλά οι παλαιότερες γάτες στο νοικοκυριό μπορεί να μη θέλουν επαφές με το νεότερο μέλος της οικογένειας. Συχνά οι παλαιότερες γάτες μπορεί να φαίνονται λυπημένες, απόμακρες, μπορεί μερικές φορές ακόμη και να σταματήσουν να τρώνε αν δεν προσαρμόζονται καλά στο νέο μέλος της οικογένειας. Αυτές οι συμπεριφορές είναι επειδή στις γάτες δεν αρέσει η αλλαγή, ειδικά όταν περιλαμβάνει την καθιερωμένη επικράτειά τους. Η εισαγωγή ενός νέου μικρού γατιού σε μια ενήλικη γάτα μπορεί να προκαλέσει πολύ άγχος στο νοικοκυριό σας, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε να γίνει πιο ομαλή η εισαγωγή του νέου μέλους.

Η προετοιμασία είναι το κλειδί της επιτυχίας. Εάν προετοιμάσετε τη γάτα σας για τη νέα άφιξη και κάνετε τις αλλαγές να φαίνονται λιγότερο δραστικές, τότε είναι πιο πιθανό να προσαρμοστεί με το νέο συγκάτοικο. Δώστε στον εαυτό σας (και την παλαιότερη γάτα σας) αρκετό χρόνο για να προετοιμαστείτε για αυτή τη ρύθμιση με αυτά τα βήματα.

Ηρεμήστε τη γάτα σας

Οι φερομόνες είναι χρήσιμες για τη δημιουργία ενός ήρεμου περιβάλλοντος για κάθε γάτα. Μερικές εβδομάδες πριν από την άφιξη ενός νέου μέλους είναι μια καλή στιγμή για να κάνετε χρήση αυτών. Διαχύτες, σπρέι και μαντιλάκια είναι όλα διαθέσιμα και να ενισχύσετε την αίσθηση ηρεμίας στη γάτα σας, χωρίς τη χρήση φαρμάκων. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τις φερομόνες για τουλάχιστον μερικές εβδομάδες πριν από την φέρετε στο σπίτι ένα νέο γατάκι.

Επίσης μπορείτε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να σας προτείνει κάποιο ειδικό συμπλήρωμα διατροφής για την αντιμετώπιση του άγχους.

Προετοιμάστε πρώτα το σπίτι, πριν φέρετε το νέο μέλος

Νέα αντικείμενα που θα αφορούν το νέο γατάκι σας, όπως κύπελλα τροφίμων, κρεβάτια, ένα άλλο κιβώτιο απορριμμάτων, και τα παιχνίδια, πρέπει να τοποθετηθούν μέσα και γύρω από το σπίτι σας πριν το γατάκι να έρθει στο σπίτι. Ξεκινήστε βάζοντας αυτά τα στοιχεία σε νέες θέσεις τους για μια εβδομάδα πριν από τη νέα άφιξη, ώστε η ενήλικη γάτα σας να μπορεί να μυρίζει και να χρησιμοποιεί όλα τα νέα πράγματα. Αν μπορείτε, προσπαθήστε να τα αντικείμενα αυτά να έχουν ήδη την μυρωδιά από το νέο γατάκι. Βεβαιωθείτε ότι είστε έτοιμοι για το γατάκι.

Ορίστε ένα μικρό δωμάτιο, όπως ένα μπάνιο, για το νέο σας γατάκι για να περάσει την πρώτη εβδομάδα εκεί. Η μεγαλύτερη γάτα σας θα πρέπει να είναι σε θέση να προσεγγίζει την πόρτα του δωματίου, για να ακούσει και να μυρίζει, αλλά να μην έχει οποιαδήποτε αλληλεπίδραση με το γατάκι. Τοποθετήστε τα υπάρχοντά του γατάκι σε αυτό το δωμάτιο (όπως ένα κιβώτιο απορριμμάτων και κύπελλα τροφίμων) μαζί με ένα παιχνίδι που να ανήκει στην μεγαλύτερη γάτα σας.

Ετοιμάστε τη γάτα σας

Βεβαιωθείτε ότι η μεγαλύτερη γάτα σας είναι υγιής. Το να αυξήσετε το άγχος σε μια επιβαρυμένη γάτα θα κάνει τα πράγματα χειρότερα και θέλετε η γάτα σας όχι μόνο να είναι ψυχικά προετοιμασμένη για ένα νέο γατάκι, αλλά και σωματικά έτοιμη να το χειριστεί. Πηγαίνετε τη γάτα σας για μια εξέταση με τον κτηνίατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι υγιής και ότι έχει κάνει όλους τους εμβολιασμούς της. Αναπνευστικές παθήσεις είναι κοινές στα μικρά γατάκια και θα θέλετε το ανοσοποιητικό σύστημα της μεγαλύτερης γάτα σας να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει οτιδήποτε έρχεται στο σπίτι. Επίσης το εμβόλιο της λύσσας θα ήταν καλό να γίνει για να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα.

Φέροντας σε επαφή τη γάτα σας με το νέο γατάκι

Όταν φέρετε στο σπίτι το γατάκι σας, αφήστε τη γάτα σας να το μυρίσει αυτό, ενώ το γατάκι είναι σε ένα φορέα ή στα χέρια σας. Στη συνέχεια πηγαίνετε το γατάκι απευθείας στο δωμάτιο που έχει οριστεί και ετοιμαστεί για το νέο σας γατάκι και αφήστε το γατάκι να εξερευνήσετε. Το κουτί τουαλέτας, το μπολ φαγητού, το κρεβάτι, και μερικά παιχνίδια θα πρέπει όλα να είναι εύκολα προσβάσιμα. Μην αφήνετε τη μεγαλύτερα γάτα σας εκεί χωρίς επίβλεψη.

Τη νύχτα, αλλά και όταν δεν είστε στο σπίτι, και δεν είστε σε θέση να εποπτεύετε το γατάκι και τη γάτα σας, κρατήστε το γατάκι στον καθορισμένο χώρο του με την πόρτα κλειστή. Η γάτα σας μπορεί να είναι περίεργη, και ίσως να κολλήσει το πόδι της κάτω από την πόρτα, να μυρίζει κάτω από την πόρτα, και να προσπαθεί να ακούσει το γατάκι. Κάνετε αυτό για περίπου μία εβδομάδα, ανάλογα με το πώς η γάτα σας ενεργεί με τις αλλαγές. Μην ξεχάσετε να προσφέρετε πολλή προσοχή στη γάτα σας μετά το παιχνίδι με το γατάκι σας. Θα χρειαστεί προσοχή και την υποστήριξή σας για να συνηθίσει και να αποδεχτεί το άρωμα από το γατάκι στα ρούχα σας αλλά αυτό θα τη βοηθήσει να συνηθίσει το νεοφερμένο γατάκι.

Ενθαρρύνετε τον κοινό χρόνο

Μετά από περίπου μια εβδομάδα, αφήστε το γατάκι σας να εξερευνήσει το σπίτι κάτω από το άγρυπνο βλέμμα σας. Αφήστε την παλαιότερη γάτα σας να παρατηρήσει αυτή την εξερεύνηση. Μην πιέζετε την αλληλεπίδραση μεταξύ της γάτας και του νέου μέλους σας. Εάν η γάτα σας έχει ένα αγαπημένο διαδραστικό παιχνίδι, όπως ένα φτερό ραβδί ή δείκτη λέιζερ, δοκιμάστε να παίξετε και με τις δύο γάτες ταυτόχρονα. Αυτό θα ενθαρρύνει την αμοιβαία δραστηριότητα. Μπορείτε επίσης να δώσετε και στις δύο λιχουδιές ταυτόχρονα και να τις τροφοδοτήσετε ταυτόχρονα από ξεχωριστά μπολ. Βεβαιωθείτε ότι αφήνετε αρκετό χώρο ανάμεσα στα δοχεία τροφίμων, ώστε η παλαιότερη γάτα σας να μην αισθάνεται απειλή αλλά ούτε και να γίνεται απειλή προς το γατάκι.

Ενθαρρύνετε τυχόν θετικές αλληλεπιδράσεις, της μεγαλύτερης γάτας σας με το γατάκι χρησιμοποιώντας έπαινο, απολαύσεις και σωματική αγάπη. Θέλετε η γάτα σας να συσχετίσει το γατάκι με χαρούμενα, θετικά πράγματα.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News