Γιατί η γάτα μου είναι τόσο επιθετική;

Ποια είναι στην πραγματικότητα η πραγματική πηγή της επιθετικότητας της γατούλας σας; Μάθετε εδώ.

Αν η γάτα σας αποφάσισε ξαφνικά να επιτεθεί σε όλους τυχαία — στον γονέα της γάτας, στις άλλες γάτες, στον σκύλο… ενώ ήταν πάντα μια γλυκιά και τρυφερή γατούλα, αυτή η νέα συμπεριφορά σίγουρα χρειάζεται εξήγηση.

Τι είναι η ανακατευθυνόμενη επιθετικότητα στις γάτες;

Η ανακατευθυνόμενη επιθετικότητα, που ονομάζεται επίσης εκτοπισμένη επιθετικότητα, είναι ένα από τα πιο κοινά ζητήματα συμπεριφοράς στις γάτες. Με απλά λόγια, συνέβη κάτι που έκανε τη γάτα να αντιδράσει έντρομη και τα φυσικά ένστικτα επιβίωσής της κυριάρχησαν. Είναι το παλιό αντανακλαστικό «πάλης ή φυγής», αυτό που προστατεύει τις γάτες από το να γίνουν γεύμα άλλου αρπακτικού στη φύση.

Ανίκανη να φτάσει στο πραγματικό αντικείμενο της επιθετικότητας, η γάτα μπορεί να αποφασίσει ότι η μάχη με μια άλλη γάτα εσωτερικού χώρου, έναν συγκάτοικο σκύλο ή ακόμα και με ανθρώπους, είναι απαραίτητη για να επιβιώσει. Πάρτε, για παράδειγμα, πώς εμείς οι άνθρωποι μερικές φορές κατευθύνουμε λάθος τον θυμό μας. Κάποιος που είχε μια κακή μέρα στο γραφείο μπορεί να γυρίσει από τη δουλειά και να φωνάξει στα παιδιά του. Δεν είναι τα παιδιά με τα οποία είναι πραγματικά αναστατωμένος, είναι το αφεντικό του, αλλά δεν μπορεί να κατευθύνει σωστά την ψυχραιμία του. Δεν είναι απόφαση συνείδησης. Το άγχος φουσκώνει και πρέπει να βγει! Η εκτοπισμένη επιθετικότητα στις γάτες λειτουργεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο.

Λοιπόν, με τι είναι τρελός η γάτα σας;

Τι μπορεί να προκαλέσει κακώς κατευθυνόμενη επιθετική συμπεριφορά στο συνήθως φιλικό σας αιλουροειδές; Οτιδήποτε μπορεί να αντιληφθεί η γάτα σας ως απειλή για την επικράτειά της ή τους πόρους της μπορεί να πυροδοτήσει την επιθετικότητα και η αδυναμία της να επιτεθεί στην πραγματική πηγή μπορεί να προκαλέσει λάθος κατεύθυνση της απόκρισης επιβίωσής της στην απειλή.

Μερικοί καταλύτες για την εκτοπισμένη επιθετικότητα είναι:

  • Δυνατοί θόρυβοι ή φωνές στο σπίτι
  • Γάτες σε εξωτερικούς χώρους που περιφέρονται στην περιοχή της γάτας σας
  • Άλλα ζώα έξω, όπως σκίουροι, σκύλοι, κουνέλια ή πουλιά
  • Διαφωνίες μεταξύ γατών εσωτερικού χώρου
  • Εποχή ζευγαρώματος (ακόμα και αν η γάτα σας είναι στειρωμένη)
  • Οτιδήποτε αισθάνεται η γάτα είναι απειλή για τον κόσμο της

Θέλετε να ηρεμήσετε τη γάτα σας;

Δοκιμάστε μία από αυτές τις φυσικές θεραπείες.

Feliway Classic Starter Kit.

Cat Calm.

Bach's Rescue Remedy.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News