Γιατί ο σκύλος μου με ακολουθεί παντού;

Αν ο σκύλος σας έχει γίνει η σκιά σας, δείτε τι σημαίνει και πώς να το αντιμετωπίσετε

Μπορεί κάτι να σας θυμίζει το να πηγαίνετε στην κουζίνα για να ξαναγεμίσετε το ποτό σας και η μικρή σας σκιά να είναι κάτω από τα πόδια σας. Ή να πηγαίνετε στο μπάνιο, μόνο για να βρείτε σε λίγο μια περίεργη μύτη να σπρώχνει την πόρτα να ανοίξει πίσω σας.

Αν και σίγουρα απολαμβάνετε τη συντροφιά του σκύλου σας και ίσως σας αρέσει να σας παρακολουθούν μερικές φορές, μπορεί να είναι λίγο υπερβολικό. Εάν κάνει εσάς ή κάποιον άλλο να σκοντάψετε, μπορεί να είναι επίσης επικίνδυνο.

Γιατί λοιπόν στα σκυλιά αρέσει να μας ακολουθούν παντού; Ποτέ μπορεί να είναι σημάδι ενός βαθύτερου προβλήματος που πρέπει να αντιμετωπίσετε; Ακολουθούν όλες οι απαντήσεις που χρειάζεστε, συμπεριλαμβανομένου του πότε πρέπει να ανησυχείτε και τι μπορείτε να κάνετε για να εμποδίσετε το σκυλί σας να σας ακολουθεί εάν είναι υπερβολικό.

Λόγοι για τους οποίους οι σκύλοι σας ακολουθούν παντού

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που τα σκυλιά επιλέγουν να μας ακολουθήσουν. Πιθανώς το πιο σταθερό είναι ότι είναι στα γονίδιά τους - σε όλη την ιστορία, οι σκύλοι ανήκαν σε αγέλη. Όταν αφαιρούμε τα σκυλιά από την αγέλη σκύλων τους, απλώς υιοθετούν την ανθρώπινη αγέλη τους. Τα ίδια ένστικτα με τα άγρια ​​σκυλιά υπάρχουν και στους σκύλους συντρόφους μας.

Αλλά η γενετική δεν είναι ο μόνος λόγος που τα σκυλιά θέλουν να ακολουθούν τους ανθρώπους.

Τα σκυλιά είναι κοινωνικά ζώα. Όπως εμείς απολαμβάνουμε τη συντροφιά τους, συχνά τους αρέσει και η δική μας. Και ποιος καλύτερος τρόπος να το δείξετε από το να μείνετε κοντά στον φίλο σας; Επιπλέον, εάν ο σκύλος σας υιοθετήθηκε ως νεαρό κουτάβι, μπορεί να «αγκιστρωθεί» πάνω σας, νιώθοντας πραγματικά σαν να είστε η «μητέρα του».

Σε άλλες περιπτώσεις, μερικοί σκύλοι απλώς βαριούνται, οπότε πιστεύουν ότι αν κάνετε κάτι, γιατί να μην το κάνετε μαζί; Αυτά τα σκυλιά συχνά θα ωφεληθούν πολύ από περισσότερη άσκηση.

Πολλά κατοικίδια μαθαίνουν να γνωρίζουν τις καθημερινές ρουτίνες, όπως το γεγονός ότι τα ταΐζουν ή τα βγάζουν βόλτα σε συγκεκριμένες ώρες. Τι καλύτερο για να βεβαιωθούν ότι δεν θα ξεχάσετε από το να είναι εκεί και να σας περιμένουν; Συχνά επιβραβεύουμε ασυνείδητα αυτή τη χαριτωμένη συμπεριφορά, παρέχοντας φαγητό ή λιχουδιές.

Απλώς προσέξτε ότι αυτό μπορεί να είναι ένα δίκοπο μαχαίρι, καθώς κάνει τον σκύλο σας πιο πιθανό να επαναλάβει τη συμπεριφορά, η οποία μπορεί να μην είναι κάτι που θέλετε.

Περιστασιακά, τα σκυλιά θα κολλήσουν κοντά σας αν είναι νευρικά, φοβισμένα, αβέβαια για ξένους ή δεν αισθάνονται καλά. Αυτό είναι ιδιαίτερα κοινό κατά τη διάρκεια καταιγίδων και πυροτεχνημάτων. Τα σκυλιά μας βλέπουν ως προστάτες τους σε αυτά τα γεγονότα. Και ο πολύ περιστασιακός σκύλος αγχώνεται τόσο πολύ αν τον χωρίσουν από το κατοικίδιο γονιό του που πανικοβάλλεται — αυτή δεν είναι καλή κατάσταση για κανένα από τα δύο μέρη.

Γιατί ο σκύλος μου ακολουθεί εμένα και όχι τα άλλα μέλη;

Τα σκυλιά είναι έξυπνα ζώα και συχνά ξεχωρίζουν το άτομο που πρέπει να ακολουθήσουν, μερικές φορές ακόμη και με τον αποκλεισμό άλλων. Αυτό συνήθως δείχνει ότι αυτό το άτομο εκπληρώνει ό,τι αναζητά ο σκύλος.

Μερικές φορές, αυτό το άτομο είναι ο κύριος φροντιστής που ταΐζει, βγάζει βόλτα και παίζει με τον σκύλο. Άλλες φορές, είναι το άτομο που δίνει πιο συχνά σνακ. Ή θα μπορούσε απλώς να είναι το «πιο διασκεδαστικό» άτομο. Τα σκυλιά παίρνουν ό,τι χρειάζονται από τους ανθρώπους και γενικά θα ακολουθούν το άτομο που τους οδηγεί στα πράγματα που θέλουν περισσότερο.

Γιατί με ακολουθούν τα σκυλιά στο μπάνιο;

Η απλή απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι, «Γιατί όχι, αφού σε ακολουθώ οπουδήποττε αλλού;» Αλλά δεν είναι τόσο απλό. Τα σκυλιά έχουν έναν κόσμο νέων πραγμάτων να εξερευνήσουν όταν πρόκειται για το μπάνιο, συμπεριλαμβανομένου του καλαθιού αχρήστων. Υπάρχουν όλα τα είδη στο μπάνιο που μυρίζουν έντονα σαν μέλη της οικογένειάς τους και είναι πολύ διασκεδαστικό να τα εξερευνάς!

Προσθέστε σε αυτό το γεγονός ότι οι σκύλοι έχουν εξαιρετική όσφρηση και δεν ταιριάζουν πάντα με τη γεύση μας στις μυρωδιές. Η σειρά των οσμών που προέρχονται από το μπάνιο μπορεί να είναι τόσο έντονες όσο και ενδιαφέρουσες για έναν σκύλο. Έτσι, εάν πηγαίνετε στο μπάνιο, ο σκύλος σας μπορεί να δει ότι αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για εξερεύνηση.

Γιατί σε ακολουθούν τα κουτάβια παντού;

Τα κουτάβια είναι λίγο ιδιαίτερη περίπτωση όταν πρόκειται να ακολουθήσουν τους ανθρώπους γύρω τους. Τα νεαρά σκυλιά βασίζονται στη μητέρα τους για να τους δείξει τους δρόμους του κόσμου, και όταν απομακρύνονται από αυτήν και τα αδέρφια τους, η νέα τους οικογένεια γίνεται οι «νέοι» γονείς τους. Ως αποτέλεσμα, θα σας ακολουθούν, συχνά στενά, για να μάθουν τι πρέπει να ξέρουν για το περιβάλλον τους.

Συχνά έχουν λιγότερη αυτοπεποίθηση από τα μεγαλύτερα σκυλιά και δεν έχουν μάθει τις κατάλληλες κοινωνικές δεξιότητες. Αυτές οι συμπεριφορές τείνουν να μειώνονται λίγο καθώς ωριμάζουν και αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Γιατί σας ακολουθούν παντού τα μεγαλύτερα σκυλιά;

Τα μεγαλύτερα σκυλιά μπορεί να ακολουθούν τους ιδιοκτήτες τους καθαρά από εξοικείωση και συνήθεια. Ωστόσο, εάν αυτή είναι μια νέα συμπεριφορά, μπορεί επίσης να υποδηλώνει ότι τα πράγματα αλλάζουν για τον σκύλο σας, καθιστώντας τον λιγότερο σίγουρο.

Ίσως ο σκύλος σας αρχίζει να χάνει την ακοή ή την όρασή του. Ή έχουν αρχίσει να έχουν προβλήματα στις αρθρώσεις, άρα είναι λιγότερο ανεξάρτητοι από ό,τι ήταν. Άλλα σκυλιά βιώνουν μια διανοητική πτώση -όπως το Αλτσχάιμερ στους ανθρώπους- που τα κάνει να προσκολλώνται.

Εάν παρατηρήσετε ότι ο ηλικιωμένος σκύλος σας άρχισε ξαφνικά να σας ακολουθεί ή βλέπετε άλλες αλλαγές στη συμπεριφορά του, προγραμματίστε μια επίσκεψη στον κτηνίατρο για να αναζητήσετε το υποκείμενο πρόβλημα.

Γιατί ο σκύλος μου με ακολουθεί ξαφνικά παντού;

Αν ο σκύλος σας πάντα ήταν ένας σκύλος με αυτοπεποίθηση, ανεξάρτητος και ξαφνικά έγινε κολλητός, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προσπαθεί να σου πει κάτι.

Συχνά, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά—ότι δεν αισθάνονται καλά ή ότι κάτι στο σώμα τους έχει αλλάξει και τους κάνει λιγότερο σίγουρους, όπως απώλεια όρασης ή ακοής. Κάθε φορά που η συμπεριφορά ενός σκύλου αλλάζει σημαντικά και ξαφνικά, είναι ώρα να προγραμματίσετε έναν έλεγχο.

Γιατί με ακολουθεί ο πρόσφατα υιοθετημένος σκύλος μου;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα πρόσφατα υιοθετημένα σκυλιά δεν θα αισθάνονται αυτοπεποίθηση αμέσως, καθώς βρίσκονται σε μια νέα κατάσταση με νέα άτομα και δεν ξέρουν τη ρουτίνα και τι να περιμένουν.

Αυτό τους επαναφέρει σχεδόν σε λειτουργία κουταβιού, καθώς τα νέα τους άτομα γίνονται «μαμά» και αναλαμβάνουν τον ρόλο να τους δείξουν το περιβάλλον και να τους διδάξουν τις προσδοκίες για το νοικοκυριό. Ευτυχώς, τα περισσότερα σκυλιά γίνονται λιγότερο προσκολλημένα με τον καιρό καθώς προσαρμόζονται στη νέα κατάσταση.

Τι να κάνετε αν ο σκύλος σας σας ακολουθεί πάντα τριγύρω

Εάν αισθάνεστε ότι ο σκύλος σας σας ακολουθεί πάρα πολύ ή πανικοβάλλεται όταν δεν μπορεί να σας ακολουθήσει, ήρθε η ώρα να αναλάβετε δράση. Θα σας βοηθήσει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για συμβουλές, ιδιαίτερα εάν ο σκύλος σας αγχώνεται υπερβολικά όταν αποχωρίζεται από εσάς.

Το πρώτο βήμα είναι να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας ασκείται αρκετά. Ένας κουρασμένος σκύλος είναι συνήθως ικανοποιημένος και λιγότερο πιθανό να ακολουθεί συνεχώς τους ιδιοκτήτες του.

Στη συνέχεια, δείτε τον ρόλο σας στη συμπεριφορά. Το ενισχύετε με κάποιον τρόπο; Κοιτάτε τον σκύλο σας όταν σας ακολουθεί ή δίνετε προσοχή στον σκύλο σας ή του δίνετε λιχουδιές; Αυτό απλώς ενθαρρύνει τον σκύλο σας να σας ακολουθήσει. Ακόμη και το να μαλώνετε το σκυλί σας (που δεν πρέπει να κάνετε) είναι μια μορφή προσοχής και άθελά σας επιβραβεύει τη δραστηριότητα.

Εάν ο σκύλος σας βαριέται, παρέχετε άφθονα παζλ φαγητού, παιχνίδια και δραστηριότητες κοντά στο κρεβάτι του σκύλου του για να τον ενθαρρύνετε να περάσει λίγο χρόνο μόνος του εκεί.

Εάν αλλάξετε τις προσδοκίες σας και αγνοήσετε τελείως το σκυλί σας ενώ σας ακολουθεί και δώσετε προσοχή ή δώστε λιχουδιές μόνο όταν ο σκύλος σας εγκατασταθεί σε άλλη περιοχή, θα αρχίσετε να κόβετε τη συνήθεια να σας παρασύρει για να «πάρετε» κάτι. Σε πολλές περιπτώσεις, η εκπαίδευση βοηθά. Διδάσκοντας στο σκυλί σας εντολές όπως «μείνε» και «εκεί» θα τους δείξει ότι είναι εντάξει να μείνει σε μια περιοχή που θεωρείτε ασφαλή.

Τα σκυλιά που στερούνται αυτοπεποίθησης ή αγχώνονται θα χρειαστούν κάποια ενθάρρυνση και εκπαίδευση για να αισθανθούν ότι είναι εντάξει να μείνουν μόνα και ότι εσείς - ως το κύριο άτομο που ακολουθεί ο σκύλος - αισθάνεστε ότι είναι ασφαλές για αυτούς να μείνουν σε κάπου όταν τους ζητηθεί .

Σε πολλές περιπτώσεις, τα σκυλιά πρέπει απλώς να έχουν κανόνες και προσδοκίες για, στη συνέχεια, το υπόλοιπο της αγέλης (το νοικοκυριό) πρέπει να τηρεί αυτούς τους κανόνες για να νιώσει ο σκύλος αποδεκτός και σίγουρος. Είναι επίσης χρήσιμο να βάζετε άλλους ανθρώπους να περπατούν τακτικά τον σκύλο σας και να παρέχουν γεύματα και λιχουδιές. Αυτό βοηθά στη μείωση της εστίασης σε ένα μόνο άτομο.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News