8 συμβουλές για να βοηθήσετε έναν σκύλο που φοβάται τα πυροτεχνήματα

Συμβουλές για το πώς να ηρεμήσετε το κατοικίδιό σας από τον θόρυβο των πυροτεχνημάτων

Τα πυροτεχνήματα μπορεί να προκαλούν δέος για μερικούς ανθρώπους, αλλά πολλά σκυλιά φοβούνται τα πυροτεχνήματα και βρίσκουν τον ήχο και το θέαμα τους τρομακτικά. Το άγχος των πυροτεχνημάτων του σκύλου μπορεί να φέρει τα κατοικίδιά σας σε κατάσταση πανικού.

Ακόμη και τα σκυλιά που βρίσκονται στο σπίτι μπορεί να κυριευτούν από τον θόρυβο. Τα σκυλιά που φοβούνται τα πυροτεχνήματα μπορεί να κρύβονται, να τρέμουν, να βαδίζουν ή να κλαψουρίζουν ως απόκριση στους ήχους, με αποτέλεσμα οι γονείς κατοικίδιων να εξετάσουν το ενδεχόμενο να δοκιμάσουν φάρμακα για κατοικίδια για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπεριφορών. Υπάρχουν όμως εναλλακτικές.

Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε το άγχος για τα πυροτεχνήματα.

Χρησιμοποιήστε την εκπαίδευση ήχου για να ανακουφίσετε το άγχος των πυροτεχνημάτων του σκύλου

Μπορείτε να βοηθήσετε τα σκυλιά που φοβούνται τα πυροτεχνήματα να μάθουν να τα αντιμετωπίζουν οργανώνοντας εκπαιδευτικές συνεδρίες καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, πολύ πριν από εκδηλώσεις όπως τα πυροτεχνήματα των εορτών ή της παραμονής της Πρωτοχρονιάς.

Ξεκινήστε παίζοντας ένα ηχητικό εφέ πυροτεχνημάτων (πολλά είναι διαθέσιμα δωρεάν στο διαδίκτυο) σε πολύ χαμηλό επίπεδο για σύντομο χρονικό διάστημα, δίνοντας στον σκύλο σας μια σειρά από μικρές, νόστιμες λιχουδιές για σκύλους και πολλούς επαίνους όταν παραμένει ήρεμος. Στη συνέχεια, απενεργοποιήστε τον ήχο και σταματήστε να δίνετε λιχουδιές.

Επαναλάβετε τη διαδικασία με τον ήχο σε χαμηλή στάθμη μέχρι ο σκύλος σας να σας κοιτάξει ανυπόμονα όταν ξεκινήσει. Να είστε βέβαιοι να ελέγχετε πάντα ότι ο σκύλος σας αισθάνεται άνετα με τους ήχους και δεν εμφανίζει σημάδια άγχους.

Σταδιακά δυναμώνετε τον ήχο στις επόμενες προπονήσεις, διαφοροποιώντας τις ηχογραφήσεις ώστε να περιλαμβάνουν διάφορους τύπους πυροτεχνημάτων, μέχρι ο σκύλος σας να αρχίσει να συνδέει τους θορύβους με καλούδια και επαίνους για την ήρεμη συμπεριφορά.

Δοκιμάστε ένα γιλέκο άγχους για σκύλους

Όπως η σπαργανοποίηση βοηθά στην ηρεμία των βρεφών, ένα άνετο ρούχο που ασκεί απαλή πίεση στον κορμό του σκύλου σας μπορεί να μειώσει το άγχος των πυροτεχνημάτων.

Συνηθίστε τον σκύλο σας να φοράει ένα ρούχο πίεσης - όπως ένα γιλέκο άγχους για σκύλους - πριν από τα πυροτεχνήματα, έτσι ώστε μέχρι να φτάσει η εκδήλωση, ο σκύλος σας να είναι άνετα με το ρούχο.

Μπορείτε είτε να φτιάξετε το δικό σας τυλίγοντας ελαστικό ύφασμα γύρω από τους ώμους και το στήθος του σκύλου σας (βεβαιωθείτε ότι δεν είναι τόσο σφιχτό ώστε να περιορίζει τη ροή του αίματος ή την ικανότητα να αναπνέει) είτε να επιλέξετε ένα ThunderShirt που χρησιμοποιεί πατενταρισμένο σχέδιο «αγκάλιασμα» για να μειώσει άγχος από το άγχος των πυροτεχνημάτων του σκύλου.

Προγραμματίστε μια προπόνηση πριν από τα πυροτεχνήματα

Το να πάτε για μια μεγάλη πεζοπορία ή να περάσετε χρόνο παίζοντας με φίλους κατά τη διάρκεια της ημέρας θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε το σκυλί σας πριν ξεκινήσουν τα πυροτεχνήματα.

Ένας σκύλος που είναι ψυχικά και σωματικά εξαντλημένος μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να αντιδράσει στα πυροτεχνήματα, γι' αυτό προγραμματίστε μια μέρα με διασκεδαστικές δραστηριότητες που θα αφήσουν τον σκύλο σας έτοιμο για αναβολή.

Προγραμματίστε τα γεύματα νωρίτερα

Είναι σημαντικό να προγραμματίζετε το δείπνο και τις βόλτες του σκύλου σας πολύ νωρίτερα από το βράδυ, καθώς τα πυροτεχνήματα συνήθως ξεκινούν μόλις δύσει ο ήλιος. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από ένα σκυλί που φοβάται τα πυροτεχνήματα που χρειάζεται βόλτα αλλά είναι πολύ τρομοκρατημένο για να βγει από την πόρτα.

Δώστε στο σκυλί σας αρκετό χρόνο για να τελειώσει το δείπνο του, να χωνέψει και να κάνει την τουαλέτα του πριν αρχίσει ο θόρυβος, ώστε να μην αναγκαστεί να το κρατήσει σε μια ήδη αγχωτική περίοδο.

Κρατήστε το κουτάβι σας απασχολημένο κατά τη διάρκεια των πυροτεχνημάτων

Αποσπάστε την προσοχή δίνοντας στον σκύλο σας κάτι νόστιμο για να επικεντρωθεί κατά τη διάρκεια των πυροτεχνημάτων.

Γεμίστε το πολυάσχολο παιχνίδι με ειδικά καλούδια, όπως η αγαπημένη λιχουδιά όλων των εποχών του σκύλου σας, ώστε να έχει κάτι άλλο να επικεντρωθεί κατά τη διάρκεια του θορύβου.

Σίγασε το θόρυβο

Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί τα σκυλιά φοβούνται τα πυροτεχνήματα. Οι απρόβλεπτοι ήχοι της έκρηξης μπορούν να εκληφθούν ως επικείμενη απειλή και να κάνουν έναν σκύλο να αισθάνεται ευάλωτος.

Ενώ η αντικατάσταση με ηχογράφηση πυροτεχνημάτων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους θα βοηθήσει τον σκύλο σας να μάθει να αντιμετωπίζει το θόρυβο, ένας εύκολος τρόπος για να διαχειριστείτε το άγχος των πυροτεχνημάτων κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης είναι απλώς να σβήσετε τους ήχους με κάτι άλλο.

Συνδέστε μια μηχανή λευκού θορύβου ή ενεργοποιήστε μια χαλαρωτική μουσική αρκετά δυνατά, ώστε τα πυροτεχνήματα να καμουφλάρονται. Εάν η «ασφαλής ζώνη» του σκύλου σας είναι το κλουβί του, μπορείτε επίσης να καλύψετε το πάνω μέρος, τα πλαϊνά και την πλάτη με μια χοντρή κουβέρτα και να παίξετε μουσική ή ήχους για αυτόν. Απλώς βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας μπορεί να αφήσει το κλουβί εάν το θέλει.

Παρηγορήστε τον σκύλο σας

Ίσως έχετε ακούσει ότι η παρηγοριά του σκύλου σας σε περιόδους στρες μπορεί να ενισχύσει τους φόβους του. Ωστόσο, οι αντιδράσεις του σκύλου σας στα πυροτεχνήματα βασίζονται σε έναν εύλογο φόβο. Η παροχή άνεσης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι κατάλληλη και συχνά χρήσιμη.

Το να κάθεσαι κοντά στο σκυλί σου, να το χαϊδεύεις απαλά και να του προσφέρεις ήσυχα λόγια καθησυχασμού κατά τη διάρκεια τρομακτικών γεγονότων, όπως τα πυροτεχνήματα, μπορεί να βοηθήσει στο να ηρεμήσεις τον σκύλο σου και μπορεί ακόμη και να μειώσει τον φόβο του. Επιπλέον, κάτι τέτοιο θα βοηθήσει τον σκύλο σας να καταλάβει ότι είστε ο σύντροφός του και ότι μπορεί πάντα να στραφεί σε εσάς όταν νιώθει φόβο.

Συμβουλευτείτε έναν Επαγγελματία

Εάν η συμπεριφορά του σκύλου σας δεν βελτιωθεί, βρείτε έναν θετικό εκπαιδευτή για να βοηθήσει εσάς και τον σκύλο σας

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News