Γιατί ο σκύλος μου κοιμάται τόσο πολύ;

Πότε είναι ανησυχητικός ο ύπνος του σκύλου σας και πότε θεωρείται υπερβολικός

Εξηγούμε εδώ πώς μπορείτε να διακρίνετε τις κανονικές ανάγκες ύπνου του σκύλου σας και τον λήθαργο και πώς το στάδιο της ζωής, η φυλή ή η κατάσταση της υγείας του σκύλου σας μπορεί να επηρεάσει τον χρόνο αναβολής του.

Το να καταλάβετε γιατί ο σκύλος σας κοιμάται όσο κοιμάται, όχι μόνο θα σας δώσει μοναδική εικόνα για τις ανάγκες του για ξεκούραση, αλλά και ενδείξεις για τη γενική του υγεία. Οι ανάγκες ύπνου του σκύλου σας ποικίλλουν ανάλογα με το στάδιο της ζωής του, καθώς και πολλές άλλες μεταβλητές. Ως γονέας κατοικίδιου ζώου, πρέπει να είστε σε θέση να διακρίνετε τη διαφορά μεταξύ των φυσιολογικών αναγκών ύπνου και του λήθαργου.

Πόσο πρέπει να κοιμάται ένας σκύλος;

Τα περισσότερα ενήλικα σκυλιά κοιμούνται μεταξύ 10 και 14 ωρών την ημέρα. Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τις ανάγκες ύπνου του σκύλου σας και, όπως και στους ανθρώπους, υπάρχει μεγάλο εύρος όσον αφορά τις κανονικές και υγιεινές ποσότητες ύπνου.

Λάβετε υπόψη αυτούς τους παράγοντες για τους οποίους ο σκύλος σας μπορεί να κοιμάται τόσο πολύ:

Ενώ οι παραπάνω ώρες ύπνου ανά ημέρα είναι κατά μέσο όρο για τον ενήλικο σκύλο, αυτό είναι σημαντικά διαφορετικό τόσο για τα κουτάβια όσο και για τους ηλικιωμένους. Για παράδειγμα, τα κουτάβια απαιτούν πολύ περισσότερο ύπνο την ημέρα (έως και 20 ώρες την ημέρα). Αυτό συμβαίνει επειδή, όπως τα μωρά και τα παιδιά, τα κουτάβια είναι πολύ απασχολημένα παίζοντας, μαθαίνουν και μεγαλώνουν. Εναλλακτικά, οι ηλικιωμένοι σκύλοι θα έχουν επίσης ανάγκες ύπνου άνω του μέσου όρου. Τα ηλικιωμένα σκυλιά επιβραδύνουν φυσικά με όλους τους τρόπους, και το ο υπνάκος τείνει να είναι ένα από τα αγαπημένα τους χόμπι.

Ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως καρδιακές παθήσεις ή καρκίνος, μπορεί να αναγκάσουν το σκυλί σας να ξεκουραστεί και να κοιμηθεί περισσότερο. Εάν ο σκύλος σας έχει μια χρόνια ασθένεια, παρακολουθήστε τον ύπνο του. Εάν παρατηρήσετε ότι ο μέσος χρόνος ύπνου του αυξάνεται δραματικά ή ότι είναι κουρασμένος ενώ είναι ξύπνιος, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Οι ράτσες σκύλων όπως οι γιγάντιοι και οι βραχυκεφαλικοί σκύλοι θα είναι λιγότερο δραστήριοι και τείνουν να κοιμούνται περισσότερο σε σύγκριση με ένα Labrador Retriever ή ένα Cattle Dog. Αυτές οι παραλλαγές μεταξύ των φυλών είναι πολύ φυσιολογικές και θα πρέπει να ληφθούν προσεκτικά υπόψη κατά τη διαδικασία επιλογής ενός σκύλου.

Επίπεδο δραστηριότητας. Οι σκύλοι που είναι πιο δραστήριοι, όπως οι σκύλοι πεζοπορίας, οι σκύλοι εργασίας ή οι σκύλοι που απολαμβάνουν την εκπαίδευση ευκινησίας, πιθανότατα θα κοιμούνται περισσότερο κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους. Αυτό είναι εντάξει και απολύτως φυσιολογικό! Ο ύπνος σε αυτές τις περιπτώσεις θα προσφέρει στον σκύλο σας ξεκούραση και ανάκαμψη ανάμεσα στις δραστηριότητές του υψηλής αντοχής.

Σκύλοι που κοιμούνται πολύ ή αντιμετωπίζουν κίνδυνο λήθαργου

Εάν οι συνήθειες ύπνου του σκύλου σας αλλάξουν δραματικά ή συνοδεύονται από τα παρακάτω συμπτώματα, τότε ήρθε η ώρα να απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας:

μειωμένη όρεξη

εμετός

διάρροια

εμφανής δυσφορία ή πόνος

βήχας

επίπονη αναπνοή

Μια γενική έλλειψη ενέργειας ανά πάσα στιγμή θεωρείται λήθαργος και μπορεί να είναι σημάδι ότι το κουτάβι σας δεν είναι καλά. Μην αγνοήσετε αυτό το σύμπτωμα και μην υποθέσετε ότι ο σκύλος σας συμπεριφέρεται φυσιολογικά!

Ο ύπνος είναι ένα απίστευτα πολύτιμο μέρος της συνολικής υγείας και ευεξίας του σκύλου σας. Ο ύπνος προάγει την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου, ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και προάγει μια συνολική αίσθηση ευεξίας. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ο σκύλος σας μπορεί να κοιμάται πολύ, πολλοί από τους οποίους είναι απολύτως κατάλληλοι. Ωστόσο, εάν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία σχετικά με τις ανάγκες ύπνου του σκύλου σας, δεν θα ήταν ποτέ λάθος να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας!

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News