«Τρελαίνεται» στα καλά καθούμενα ο σκύλος σας από χαρά ή νομίζετε ότι φέρεται τρελά;

Τι είναι η συναισθηματική υπερχείλιση και πώς εμφανίζεται στη συμπεριφορά του σκύλου σας;

Ο Στάνλεϊ Κόρεν, ψυχολόγος περιγράφει μια χαρακτηριστική εμπειρία με το σκύλο του, μια εμπειρία που σχεδόν όλοι οι «γονείς» σκύλου μπορούν να αναγνωρίσουν: «Δεν έχω πια τραπεζάκι στο σαλόνι μου. Σύμφωνα με ορισμένους συμπεριφοριστές ζώων, αυτή η περίσταση μπορεί να προέκυψε επειδή είχα ένα πολύ χαρούμενο σκυλί - ή ίσως επειδή είχα ένα σκυλί που υπέφερε από κρίσεις παραφροσύνης.

Για να εξηγηθώ, συνήθιζα να έχω ένα τραπεζάκι του καφέ μπροστά στον καναπέ μου, το οποίο στην πραγματικότητα χρησιμοποιούσα για να ακουμπάω το φλιτζάνι του καφέ μου και ένα μπολ με ποπ κορν ή ένα πιάτο με μπισκότα όταν έβλεπα τηλεόραση – αλλά μετά πήρα τον Ντάρμπι. Ο Ντάρμπι ήταν ένα Beagle που εξελίχθηκε σε ένα πολύ κοινωνικό σκυλί 35 κιλών. Ήταν ένας τέλειος σύντροφος για να αλληλεπιδράσω με τα εννέα εγγόνια μου, καθώς ήταν απίστευτα φιλικός και σχετικά άθραυστος. Το μόνο του ελάττωμα μπορεί να ήταν ότι ο Ντάρμπι είχε περιστασιακά επεισόδια εξωφρενικής χαράς.

Τι είναι τα περιστασιακά επεισόδια εξωφρενικής χαράς;

Για όσους από εσάς δεν γνωρίζετε τον όρο αυτόν, πιθανότατα θα αναγνωρίσατε τη συμπεριφορά όταν την δείτε. Ο σκύλος σας ξεσπά ξαφνικά σε ένα ξέφρενο τρέξιμο. Με την ουρά τυλιγμένη και στρογγυλεμένη στην πλάτη τρέχει ακανόνιστα τριγυρνώντας γύρω από το δωμάτιο ή την αυλή με μεγάλη ταχύτητα. Για κάποιον που δεν είναι εξοικειωμένος με τα σκυλιά η πρώτη του σκέψη είναι «Αυτός ο σκύλος έχει τρελαθεί», αλλά κάποιος που γνωρίζει τα σκυλιά μπορεί να παρατηρήσει ότι το στόμα του σκύλου είναι ανοιχτό, η γλώσσα του ξεκολλάει δίνοντας την εντύπωση ενός χαρούμενου χαμόγελου στο πρόσωπό του, και τα μάτια του είναι διάπλατα – όλες οι εκφράσεις αυτές είναι πιο ενδεικτικές του παιχνιδιού παρά του φόβου ή της επιθετικότητας. Ωστόσο, ο σκύλος κινείται τόσο γρήγορα που φαίνεται να αγνοεί τι συμβαίνει γύρω του. Δεν γνωρίζει με τι συγκρούεται ή με τι μπολ... Στη συνέχεια, μετά από μερικές στιγμές αυτής της δραστηριότητας με ταχύτητα αστραπής, ο σκύλος φαίνεται να ξεμένει από ενέργεια. Σκύβει με την κοιλιά του στο πάτωμα σαν να μην είχε συμβεί τίποτα, με μόνη απόδειξη της προηγούμενης έκρηξης της δραστηριότητάς του να είναι το βαρύ λαχάνιασμα.

Οι επιστήμονες έχουν χαρακτηρίσει αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς ως «περιστασιακά επεισόδια εξωφρενικής χαράς». Η παλαιότερη ετικέτα για αυτό ήταν «Συναισθηματική υπερχείλιση». Και οι δύο ετικέτες είναι εύλογα περιγραφικές. Αυτό το είδος συμπεριφοράς δεν είναι αποκλειστικό στα σκυλιά. Εκρήξεις ξέφρενης δραστηριότητας μπορούν να παρατηρηθούν σε άγρια ζώα που κυμαίνονται από κουνάβια έως ελέφαντες, ακόμη και τα ανθρώπινα νήπια εμφανίζουν αυθόρμητες κρίσεις συναισθηματικής υοερχείλισης.

Ποια είναι η σημασία των συμπεριφορών αυτών;

Για μερικούς ανθρώπους, το να βλέπουν το σκυλί τους να τρέχει με τόσο μεγάλη ταχύτητα, αλλά φαινομενικά χωρίς λόγο, τους προκαλεί φόβο ότι το κατοικίδιο ζώο τους μπορεί να πάσχει από το κυνικό ισοδύναμο της ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας), καθώς η ανησυχία και οι τυχαίες κινήσεις σε ακατάλληλες στιγμές είναι μέρος μόνο ενός συμπλέγματος συμπτωμάτων για αυτήν την ψυχολογική κατάσταση. Ωστόσο, η περιστασιακή περίοδος συναισθηματικής υπερχείλισης δεν είναι σημάδι ψυχικής διαταραχής σε σκύλους. Η συναίνεση φαίνεται να είναι ότι το νόημα αυτής της συμπεριφοράς είναι παρόμοιο με αυτό που παρατηρείται συχνά σε μικρά παιδιά, ειδικά σε αυτά μεταξύ των ηλικιών περίπου 2 έως 5 ετών. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς έναν γονέα που δεν έχει αντιμετωπίσει παρόμοια συμπεριφορά στα παιδιά, ειδικά αν υπάρχουν περισσότερα από ένα παιδιά στο δωμάτιο. Ανακοινώνεις "Ποιος θα ήθελε λίγο παγωτό;" Το αποτέλεσμα είναι άμεσο — τα παιδιά αρχίζουν να τρέχουν στο δωμάτιο κουνώντας τα χέρια τους ουρλιάζοντας «παγωτό» ή «Εγώ! Αυτή η αυξημένη δραστηριότητα συνήθως συνδέεται με ένα θετικό συμβάν, καθώς μια αρνητική ή τρομακτική κατάσταση συνήθως έχει ως αποτέλεσμα να παγώνει, να σκύβει στη θέση του ή να απομακρύνεται αργά.

Οι ειδικοί της συμπεριφοράς των ζώων έχουν προφανώς κάνει έναν παραλληλισμό μεταξύ αυτής της συμπεριφοράς στα μικρά παιδιά και της συμπεριφοράς που βλέπουμε στους σκύλους. Αυτό είναι λογικό, γιατί το μυαλό του μέσου σκύλου λειτουργεί με τρόπο που μοιάζει πολύ με αυτό ενός ανθρώπου 2 έως 3 ετών. Μια αναζήτηση στο Διαδίκτυο διαπιστώνει ότι πολλοί κτηνίατροι, ακόμη και το American Kennel Club, ορίζουν τα ξεσπάσματα αυτά στους σκύλους ως «μια ενθουσιασμένη έκφραση ευτυχίας».

Οι πολλαπλές αιτίες των ξεσπασμάτων χαράς

Είναι σίγουρα η περίπτωση που τα ζουμ φαίνονται να είναι μολυσματική διασκέδαση. Εάν έχετε δύο ή περισσότερα σκυλιά και το ένα ξεσπάσει ξαφνικά σε ξέφρενη δραστηριότητα, μπορεί να κάνει και τα άλλα να συμμετάσχουν και σύντομα να έχετε κάτι που μοιάζει με ένα ξέσπασμα από τρελά σκυλιά με άγρια μάτια που τρέχουν σαν να έχουν χάσει όλα τα μυαλά τους.

Ωστόσο, περαιτέρω παρατηρήσεις υποδηλώνουν ότι τα ξεσπάσματα αυτά μπορούν να προκληθούν από κάτι περισσότερο από την ευτυχία. Παρόλο που μπορεί να εμφανιστούν όταν ένας σκύλος βλέπει έναν άλλο σκύλο ή όταν το αγαπημένο του πρόσωπο επιστρέφει στο σπίτι, η συμπεριφορά είναι επίσης συνηθισμένη μετά από περιστάσεις όπου ο σκύλος έχει απελευθερωθεί από κάποιον περιορισμό, όπως μετά την περιποίηση ή το μπάνιο ή την απελευθέρωση από ένα κλουβί ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να περιορίσει την κίνηση. Μερικές φορές εμφανίζονται ξεσπάσματα χαράς όταν ένας σκύλος είναι μπερδεμένος ή ελαφρώς αγχωμένος. Ίσως μετά από ένα μάθημα εκπαίδευσης σκύλων όπου οι δεξιότητες και οι έλεγχοι συμπεριφοράς που χρησιμοποιούνται είναι λίγο πιο δύσκολοι, μπορεί ξαφνικά να βρεθείτε αντιμέτωποι με έναν σκύλο που στριφογυρίζει ανεξέλεγκτα στο δωμάτιο.

Πρέπει να προσπαθήσετε να σταματήσετε έναν σκύλο που βρίσκεται σε συναισθηματική υπερχείλιση;

Ευτυχώς, τα συναισθηματικά ξεσπάσματα χαράς δεν διαρκούν πολύ –ένα ή δύο λεπτά είναι η χαρακτηριστική διάρκεια–και, εκτός από τις επιπτώσεις των συγκρούσεων με μικρά παιδιά ή αντικείμενα στο περιβάλλον, δεν είναι επιβλαβή. Αυτό σημαίνει ότι δεν απαιτείται παρέμβαση.

Υπάρχει επίσης ένας παράγοντας ηλικίας, δεδομένου ότι τα ξεσπάσματα αυτά εμφανίζονται πιο συχνά σε κουτάβια και νεαρά σκυλιά παρά σε μεγαλύτερα σκυλιά. Αυτό σημαίνει ότι γενικά, μπορείτε να περιμένετε ότι ο νεαρός σκύλος σας θα «τρελαίνεται» όλο και λιγότερο καθώς ωριμάζει».

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News