Είναι ανυπάκουο; Έτσι θα του μάθεις (καλούς) τρόπους.

Διαγωγή κοσμία ή κοσμιοτάτη;

Ακόμα και τα πιο φιλικά και ήσυχα κατοικίδια παρουσιάζουν δείγματα ανυπακοής. Μάθε πώς θα το βάλεις… στη θέση του!

* Στο πάρτι. Ο βασικός κανόνας καλής συμπεριφοράς για τα περισσότερα κατοικίδια είναι να μην φέρονται ανυπάκουα. Πότε συμβαίνει αυτό; Όταν, για παράδειγμα, το λατρεμένο σου ζωάκι χοροπηδάει και ενοχλεί τους καλεσμένους σου ή μυρίζει συνέχεια τα ρούχα ή το φαγητό τους. Αν λοιπόν κάνει τα παραπάνω, ήρθε η ώρα να το εκπαιδεύσεις να κάθεται και να παραμένει σε αυτή τη θέση μέχρι να του δώσεις την εντολή να σηκωθεί. Με αυτόν τον τρόπο, το κατοικίδιό σου θα είναι ευγενικό -τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της πρώτης γνωριμίας με κάποιον άγνωστο. Επίσης, μπορείς να δείξεις τους καλεσμένους σου πώς να περιορίζουν διακριτικά τις επεκτατικές τάσεις του κατοικίδιου σου. Τέλος, αν χρειαστεί άφησε το κατοικίδιο σου σε κάποιο άλλο δωμάτιο του σπιτιού.

* Στη βόλτα. Τα σκυλιά που τρέχουν ελεύθερα, χωρίς λουρί, ενδέχεται να αποτελέσουν δημόσιο κίνδυνο γιατί, συνήθως, είναι λιγότερο υπάκουα. Κράτα το κατοικίδιό σου δεμένο με ένα κοντό λουρί προκειμένου να προλάβεις πιθανούς (σκυλο)καβγάδες. Αν το σκυλάκι σου είναι πολύ μεγαλόσωμο ή πεισματάρικο, δοκίμασε κάποιο ειδικό λουρί (π.χ. το halti ή gentle leader) το οποίο θα το κρατάει τόσο από την περιοχή κοντά στο ρύγχος του όσο και από το λαιμό του έτσι ώστε να ελέγχεις καλύτερα τις κινήσεις του. Επιπλέον, προτού συστήσεις το σκυλάκι σου σε κάποιο «ξένο», καλό θα ήταν να ζητήσεις την άδεια του ιδιοκτήτη του καθώς αρκετοί άνθρωποι δεν επιθυμούν να κοινωνικοποιούν τα κατοικίδιά τους. Αν ο σκύλος σου προσεγγίσει κάποιον άλλο, επίτρεψε του να τον μυρίσει χωρίς, ωστόσο, να αφήνεις πολύ χαλαρό το λουρί του μιας και έτσι του δίνεις την ιδέα ότι διατηρεί τον έλεγχο της κατάστασης.

* Στον γιατρό. Αν το κατοικίδιο σου αντιδρά έντονα στην ιδέα του γιατρού, καλό θα ήταν να προειδοποιήσεις τον κτηνίατρο σχετικά με αυτό το ζήτημα μιας και, σε αυτή την περίπτωση, χρήζει ιδιαίτερης μεταχείρισης. Επίσης, δώσε ιδιαίτερη προσοχή στα θετικά ή αρνητικά σχόλια που κάνεις στο ζωάκι σου σχετικά με τη συμπεριφορά του απέναντι στον γιατρό. Για παράδειγμα, αν του μιλάς συγκαταβατικά και του κάνεις… κοπλιμέντα ενώ γρυλίζει, στην ουσία επιβραβεύεις την κακή συμπεριφορά του. Αντί για αυτό, προτίμησε να του μιλήσεις με αυστηρό τόνο μέχρι να ηρεμήσει.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News