Ο σκύλος μας είναι ο καθρέπτης μας

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να το πετύχετε;

Έχετε ποτέ παρατηρήσει ορισμένους ιδιοκτήτες κατά τη διάρκεια της βόλτας τους με το σκύλο τους, πόσο συγχρονισμένα περπατούν δίπλα δίπλα; Πόσο ήρεμα αλλά ταυτόχρονα με πειθαρχία και υποταγή από το ζώο; Έχετε παρατηρήσει τον ιδιοκτήτη να μην αναγκάζεται να τραβάει το λουρί του σκύλου του για να το φέρει δίπλα του, αλλά αυτό να είναι χαλαρό ανάμεσά τους, απλά σαν να μην υπάρχει; Σίγουρα θα υπάρχουν πολλοί από εσάς που δεν έχετε καταφέρει να φτάσετε σε τέτοιο επίπεδο σχέσης και συνεργασίας με το σκυλί σας. Τι φταίει άραγε και δεν έχετε πετύχει αυτή την ισορροπία και την ομαδικότητα με το δικό σας σκυλάκι;

Πρέπει να καταλάβετε ότι το λουρί της βόλτας, δεν είναι μόνο ένα «σκοινί» το οποίο κρατάει το ζώο σας κοντά σας. Είναι ένα εργαλείο το οποίο σας ενώνει. Είναι ένα σύμβολο δύναμης, εμπιστοσύνης και ηγεσίας. Μόλις λοιπόν αυτό χρησιμοποιηθεί σωστά, τότε η βόλτα με τον μικρό σας φίλο, γίνεται από τις πιο ευχάριστες δραστηριότητες της ημέρας σας. Συγχρόνως, όμως βοηθάει και για το απόλυτο δέσιμο μεταξύ σας.

inside_dogs_growl2.jpg 

Πως λοιπόν θα κάνετε αυτό το όνειρο πραγματικότητα;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι τόσο εύκολη και απλή, μέσα όμως από την πολυετή μου εργασιακή εμπειρία με τα σκυλιά, αλλά και ουσιαστικής παρατήρησης αυτών, μπορώ να σας αναφέρω μερικά σημεία στα οποία πρέπει να δώσετε προσοχή.

Για αρχή, χαλαρώστε. Ο πραγματικός ηγέτης έχει πάντα τον έλεγχο του εαυτού του και της ενέργειάς του. Αναζητήστε μέσα σας τα τρία χαρακτηριστικά που σίγουρα όλοι έχετε: Συνοχή, ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση. Εάν είστε συνέχεια σε ένταση και σε ανησυχία, έτσι θα είναι και το ζώο σας. Ο χαρακτήρας του σκύλου σας είναι ο καθρέφτης σας. Το μόνο που κάνει, είναι να επιστρέφει την ενέργεια που του μεταδίδετε. Εάν διανύετε την περίοδο εκπαίδευσής του, τότε σας συμβουλεύω να αποφεύγετε να το εκπαιδεύετε τις ώρες που δεν είστε χαλαροί, τις ώρες που έχετε χάσει το κέντρο (ηρεμία) σας.

Επιδιώξτε από μόνοι σας να ηρεμήσετε τον εαυτό σας. Πριν ασχοληθείτε με το σκυλί σας κάντε ένα ζεστό ντους και κοιμηθείτε λίγο. Αν δεν δείτε αλλαγή στη συμπεριφορά του, τότε εναλλακτικά δοκιμάστε να πιείτε ένα τσάι και να χαλαρώσετε…

Σε κάθε περίπτωση, οι πράξεις μετράνε περισσότερο από τα λόγια. Στη συγκεκριμένη όμως, πρέπει να μας γίνει καθημερινή συνήθεια. Τα ζώα αντιλαμβάνονται τις δικές μας δράσεις και όχι αυτά που τους λέμε. Δεν μπορούμε να έχουμε απαίτηση να καταλάβει ο σκύλος μας μία γλώσσα που δεν γνωρίζει.

dogman5_750.jpg 

Βοηθήστε το σκυλί σας με το να μην του προσωποποιείτε κάτι που σας λείπει. Όσο αυτό, υποσυνείδητα, αντικαθιστά την έλλειψη συντρόφου, ένα παιδί, ένα φίλο, μία απλή παρέα, χάνετε το παιχνίδι. Συνειδητοποιείστε ότι είναι σκυλιά και τα έχετε φέρει στη ζωή σας όχι για να συζητάτε για μαγειρική, για την οικονομική κατάσταση της χώρας ή για να σας βοηθάνε στις δουλειές. Τα έχετε δίπλα σας για να τα αγαπάτε, για να σας υποδέχονται μόλις μπαίνετε στο σπίτι κουνώντας χαρούμενα την ουρά τους, για να σας ακουμπούν με την υγρή τους μυτούλα ζητώντας σας χάδια, για να παίζετε μαζί τους σαν μικρά παιδιά κυνηγώντας μία μπάλα!

Και αυτός είναι ο λόγος που αγαπάμε τα ζώα. Είναι σαν ένα δώρο Θεού, που μας δόθηκε για να μας θυμίζει, ότι δεν πρέπει να τα παίρνουμε όλα τόσο σοβαρά, για να μας κάνουν πάλι παιδιά και για να μας υπενθυμίζουν ότι μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι και πλήρης με λίγα και απλά πράγματα.

Σταματήστε λοιπόν να προσπαθείτε να τα βάλετε σε ανθρώπινο πρόγραμμα. Δοκιμάστε αυτή την τεχνική! Μην τους μιλάτε, δείξτε τους. Η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν, είναι η γλώσσα του σώματός σας.

Οι «λέξεις» που πρέπει να εκπέμπετε είναι, σιγουριά, αυτοπεποίθηση, ηρεμία, σεβασμός, αυτοπειθαρχία . Χρησιμοποιείστε την ενέργειά σας για να αντιμετωπίσετε το σκυλί σας και θα εκπλαγείτε από το πόσο υποχρεωμένο θα νιώθει από αυτή τη σιωπή σας.

dog1.jpg 

Η ενέργεια είναι μεταδοτική.

Ο καθρέπτης αντανακλά μία εικόνα.

Αυτό που έχετε μπροστά σας είναι αποτέλεσμα της δικής σας ψυχής.

Μπορείτε να το αλλάξετε.

psallas.jpgΟ Γιώργος Ψάλλας είναι εκπαιδευτής σκύλων.Το 2008 δημιούργησε τη σχολή εκπαίδευσης σκύλων alpha dogs. Περισσότεροι από 2.500 ιδιοκτήτες σκύλων μέχρι σήμερα έχουν ζητήσει την συμβολή του στην εκπαίδευση και τη βελτίωση σχέσης τους με τον σκύλο τους. Το 2014 συνεργάστηκε με το κανάλι του ΣΚΑΙ ως παραγωγός και σύμβουλος εκπαίδευσης με εβδομαδιαία τηλεοπτική παρουσία στην εκπομπή "Σαν το σκύλο με τη γάτα". Το 2015 συνεργάστηκε με το κανάλι του Mega σε εκπαιδευτικά θεματα και την ίδια χρονιά με το περιοδικό Τα ζώα και εμείς για τα θέματα εκπαίδευσης σκύλων.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News