Οι 10 εντολές… του κουταβιού

Χωρίς εντολές δεν μεγαλώνει σωστά ένα σκυλί

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες που αγοράζουν ή υιοθετούν ένα κουτάβι πέφτουν στην εξής παγίδα: Τους πρώτους μήνες της ζωής του σκύλου τους χάνουν πολύτιμο χρόνο χωρίς να το καταλαβαίνουν. Παίζουν μαζί του όλη την ώρα, το κακομαθαίνουν, του κάνουν όλα τα χατίρια, με αποτέλεσμα να ξεχνούν κάτι πολύ βασικό. Ξεχνούν να τους οριοθετήσουν κανόνες και να τους δείξουν το δρόμο για τα επιτρεπτά και μη.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που συμβαίνει συχνά, ειδικά γι αυτούς που μπαίνουν στη διαδικασία απόκτησης κουταβιού για πρώτη φορά. Όσοι λοιπόν, αποφασίζουν για κάποιο λόγο να πάρουν και δεύτερο κουτάβι μετά από αρκετό καιρό, είναι απόλυτα συνειδητοποιημένοι και ξεκινούν την εκπαίδευση του σκύλου τους από την πρώτη στιγμή.

Υπάρχουν βέβαια πολλές περιπτώσεις ιδιοκτητών που από την πρώτη μέρα αγοράς του κουταβιού τους μας λένε ότι θέλουν να το εκπαιδεύσουν εξ' αρχής για να μην ταλαιπωρηθούν όπως έγινε με το πρώτο τους.

Ο καθένας, αναλόγως με τον τρόπο ζωής του ή τον ελεύθερο χρόνο που διαθέτει ζητάει και διαφορετικά πράγματα. Εμείς σας παραθέτουμε τις δέκα βασικές εντολές που πρέπει να γνωρίζετε και να εφαρμόσετε στο νέο μέλος της οικογένειάς  σας.

1η εντολή

Όταν ο ιδιοκτήτης μιλάει, το ζώο πρέπει να έχει την προσοχή του

Προσπαθούμε να αποσπάσουμε την προσοχή του ζώου λέγοντάς του «κοίτα με» κρατώντας μία λιχουδιά διαφορετικές στιγμές μέσα στην ημέρα. Την ώρα που παίζει, την ώρα που χαλαρώνει, την ώρα που πάει κάτι να καταστρέψει. Στην αρχή πρέπει να του στρέψουμε την προσοχή για 5 δευτερόλεπτα και σταδιακά μόλις το πετυχαίνουμε να αυξάνουμε το χρόνο στα 10, στα 15 και στα 20 δευτερόλεπτα. Μόλις ολοκληρωθεί ο χρόνος που εμείς επιθυμούμε, τότε του δίνουμε τη λιχουδιά λέγοντάς του «μπράβο».

2η εντολή

Υπάρχουν πράγματα που μπορεί να πάρει και πράγματα που δεν μπορεί

Το κουτάβι μασουλάει συνέχεια. Τη μία στιγμή μπορεί να παίζει με το παιχνίδι του και πριν το καταλάβουμε να το δούμε με το παπούτσι μας ή το μαξιλάρι του καναπέ στο στόμα. Καλό θα ήταν τον πρώτο καιρό να μην το έχουμε να κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα μέσα στο σπίτι, αλλά να το περιορίσουμε σε ένα δωμάτιο και μερικές ώρες μέσα στην ημέρα και μέσα στο πάρκο του. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε τις καταστροφές των δικών μας αντικειμένων και το ζώο περιορίζεται στο να μασουλάει μόνο τα δικά του παιχνίδια.

3η εντολή

Ο δρόμος για την τουαλέτα περνάει από την εξώπορτα του σπιτιού

Το κουτάβι είναι σαν το μωρό. Θέλει να κάνει την ανάγκη του όλη την ώρα, αλλά και όπου βρει, καθώς δεν έχει μάθει να κρατιέται. Πρέπει λοιπόν να του το δείξουμε με τον τρόπο που αυτό το καταλαβαίνει. Μία πάνα για αρχή στο σπίτι, ποτισμένη από τα ίδια του τα ούρα, θα είναι μία πρώτη βοήθεια για να ξέρει που θα πρέπει να πάει. Μεγαλώνοντας το σταθερό πρόγραμμα του φαγητού σε συνδυασμό με τις τακτικές του βόλτες, θα του μάθουν αυτό που ουσιαστικά είναι στη φύση του να κάνει, δηλαδή να θέλει να πηγαίνει να κάνει την ανάγκη του έξω.

d.jpg

4η εντολή

Ου κλέψει

Τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου, δικά σου. Πρέπει να του δείξουμε από την αρχή ότι δεν είναι καλό να ασχολείται και να καταστρέφει δικά μας αντικείμενα. Του μαθαίνουμε την εντολή «άστο» όταν πάει να πειράξει κάτι δικό μας, αποσπώντας του την προσοχή από αυτό. Εάν το αφήσει, τότε επιβραβεύουμε με λιχουδιά. Τον πρώτο καιρό, θα ήταν χρήσιμο οι λιχουδιές να υπάρχουν σε αφθονία προκειμένου να του λέμε μπράβο όταν κάνει κάτι καλό. Εάν δεν μας ακούσει, ο περιορισμός του στο πάρκο του, θα του δώσει να καταλάβει ότι δεν έκανε καλά που δεν μας άκουσε και υπάρχουν επιπτώσεις γι αυτή του τη συμπεριφορά. Έτσι εν καιρώ, θα μάθει να συνεργάζεται μαζί μας σε ότι του λέμε.

5η εντολή

Ου γαβγίζει στα πάντα

Και όταν λέμε στα πάντα, εννοούμε, όταν θέλει την προσοχή μας, όταν θέλει να φάει, όταν ακούει κάτι, όταν όταν όταν… Ένας από τους πολλούς τρόπους που ο σκύλος θέλει να μας δείξει ότι προσπαθεί να μας τοποθετήσει στην πυραμίδα της μικρής μας ομάδας, χαμηλότερα. Μία συμπεριφορά που υιοθετούν πολύ εύκολα τα σκυλιά, αφού σχεδόν όλοι πέφτουν στην παγίδα να ασχολούνται μαζί του μόλις αυτό γαβγίσει. Η αδιαφορία σε αυτό, κατά κύριο λόγο, είναι η λύση για να το σταματήσει σε συνδυασμό με την επιβράβευση όταν αυτό είναι ήσυχο.

6η εντολή

«Έλα», σημαίνει αφήνω ότι κάνω και έρχομαι δίπλα σου

Πολύ σημαντική εντολή από τον πρώτο καιρό, ξεκινώντας μέσα από το σπίτι. Πρέπει το ζώο να συνδυάσει τον ερχομό του δίπλα μας με κάτι πάρα πολύ όμορφο, όπως λιχουδιά, χάδια, παιχνίδια, έτσι ώστε πάντα να αξίζει τον κόπο να το κάνει. Έτσι, όταν φτάσει η ώρα να ξεκινήσουν οι βόλτες στο πάρκο και στη θάλασσα, πάντα να έρχεται κοντά μας όταν εμείς το φωνάζουμε.

7η εντολή

Μείνε σημαίνει Μείνε

Μείνε στη θέση σου όταν έρχεται κόσμος στο σπίτι, μείνε στη θέση σου τώρα που άφησα το φαγητό στο τραπέζι, μείνε στο κάθισμά σου για να ανοίξω την πόρτα του αυτοκινήτου, μείνε δίπλα μου καθιστό προκειμένου να αφήσω το λουρί και να ψάξω τα κλειδιά μου για να μπούμε στο σπίτι. Μία εντολή, πολλές ευκολίες του ιδιοκτήτη. Δεν σταματάμε να του το δείχνουμε ακόμα και αν χρειαστεί να γυρίσουμε να βάλουμε το σκυλάκι μας, εκεί που του δώσαμε αυτή την εντολή, ακόμα και είκοσι φορές. Σταματάμε μόνο όταν αυτό μας υπακούσει και φυσικά το επιβρεβεύουμε.

8η εντολή

Ου γκρινιάζεις όταν δεν γίνεται το δικό σου

Η γκρίνια όταν δεν περνάει το δικό του είναι πάνω κάτω, κάτι σαν το γαύγισμα. Έτσι και εδώ, απλά θα πρέπει να την αγνοήσουμε. Το ζώο μπορεί και καταλαβαίνει ότι με αυτό μας ρίχνει, οπότε και το χρησιμοποιεί όταν θέλει κάτι όπως, το παιχνίδι που του πήραμε ή όταν δεν το αφήνουμε να ανέβει στον καναπέ. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποκύψουμε γιατί μετά χάνουμε το παιχνίδι.

d2.jpg 

9η εντολή

Με το λουρί σε πάω βόλτα εγώ και όχι εσύ

Πάω βόλτα το σκυλί σημαίνει, είναι δίπλα μου την ώρα που περπατάμε έως ότου φτάσουμε στο πάρκο, που εκεί μπορεί να πάει όπου αυτό θέλει. Από τις εντολές που οι ιδιοκτήτες χαλαρώνουν πολύ εύκολα και δεν λαμβάνουν τόσο σοβαρά. Ο τρόπος εκμάθησης πολύ εύκολος αφού κάθε φορά που μας τραβάει σε οποιαδήποτε κατεύθυνση σταματάμε και το φέρνουμε δίπλα μας. Από την πρώτη φορά που θα το εκτελέσει, σκύβουμε και του δίνουμε μία λιχουδιά ή ένα χάδι λέγοντάς του μπράβο. Πολλοί δεν θεωρούν πολύ σημαντική αυτή την εντολή και αυτός είναι ο λόγος που δεν ασχολούνται τόσο πολύ, αλλά η συνεργασία και ο σεβασμός του ζώου προς εμάς δεν έχει να κάνει με το πόσο εμείς δυσκολευόμαστε σε κάτι ή όχι, αλλά έχει να κάνει με το πόσο μας ακούει σε αυτό που του λέμε ή όχι.

10η εντολή προς τον ιδιοκτήτη

Ένα σκυλί που υπακούει είναι ευτυχισμένο και νιώθει δίπλα σας ασφάλεια, οπότε και σας λατρεύει. Ένα ζώο που δεν έχετε καταφέρει να το κάνετε να συνεργάζεται μαζί σας, σας θεωρεί μη ικανούς για να έχετε τα ηνία της αγέλης του, οπότε και θέλει αυτό να πάρει αυτό το ρόλο.

Μην αμελείτε λοιπόν την εκπαίδευσή του. Δεν υπάρχει λόγος να φτάσετε στο σημείο να έχετε χάσει πλήρως τον έλεγχο για να το αποφασίσετε. Όταν γίνει αυτό, υπάρχει μεγαλύτερος βαθμός δυσκολίας στο να μάθει το ζώο, αφού πρέπει να του δείξετε ότι πλέον μπορείτε, ενώ αυτό θεωρεί πως όχι.

Η εκπαίδευση του σκύλου πλέον, είναι τόσο εμπλουτισμένη με διάφορες νέες μεθόδους, που ακόμα και ένα ζώο 3 μηνών, μπορεί να αρχίσει να μαθαίνει πράγματα.

psallas.jpgΟ Γιώργος Ψάλλας είναι εκπαιδευτής σκύλων.Το 2008 δημιούργησε τη σχολή εκπαίδευσης σκύλων alpha dogs. Περισσότεροι από 2.500 ιδιοκτήτες σκύλων μέχρι σήμερα έχουν ζητήσει την συμβολή του στην εκπαίδευση και τη βελτίωση σχέσης τους με τον σκύλο τους. Το 2014 συνεργάστηκε με το κανάλι του ΣΚΑΙ ως παραγωγός και σύμβουλος εκπαίδευσης με εβδομαδιαία τηλεοπτική παρουσία στην εκπομπή "Σαν το σκύλο με τη γάτα". Το 2015 συνεργάστηκε με το κανάλι του Mega σε εκπαιδευτικά θεματα και την ίδια χρονιά με το περιοδικό Τα ζώα και εμείς για τα θέματα εκπαίδευσης σκύλων.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News