9 τρόποι για να σώσετε τη ζωή του σκύλου σας από μία επίθεση

Προσπαθήστε να προβλέψετε μία επίθεση

Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσετε να αποφύγετε μία επίθεση από έναν άλλο σκύλο. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να είστε αρκετά προσεκτικοί όταν βγαίνετε με το σκύλο σας για βόλτα. Πρέπει κατά τη διάρκεια της βόλτας να παρακολουθείτε τα δρώμενα γύρω σας και να προσπαθείτε να αποφεύγετε τις αγέλες των αδέσποτων σκύλων ή σκύλους οι οποίοι μέσα από τη γλώσσα σώματος τους δείχνουν επικίνδυνοι.

Μείνετε ψύχραιμοι

Ακόμα και όταν συναντήσετε από μακριά μία αγέλη η ένα σκύλο που μέσα από τη γλώσσα σώματος σας δείχνει ότι είναι επιθετικός, θα πρέπει να μείνετε ψύχραιμοι. Είναι σημαντικό να μην τρέξετε σε αντίθετη κατεύθυνση, γιατί αυτό θα ληφθεί σαν σήμα φόβου και το άλλο σκυλί θα σας κυνηγήσει! Στην περίπτωση που βρεθείτε πρόσωπο με πρόσωπο με τον άλλο σκύλο, είναι σημαντικό με σταθερή φωνή να τον διώξετε φωνάζοντας δυνατά τη λέξη "φύγε". Η δυνατή φωνή συνήθως αποσυντονίζει τα ζώα και τα κάνει να φεύγουν! Την ίδια στιγμή απομακρυνθείτε με αργές κινήσεις κάνοντας βήματα προς τα πίσω.

Αποφύγετε τα πάρκα σκύλων στα οποία μαζεύονται επιθετικά ζώα

Τα πάρκα των σκύλων είναι μια εξαιρετική επιλογή για να βγάζετε βόλτα το σκύλο σας. Στα πάρκα αυτά, όμως, πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για την διαμόρφωση και ασφάλεια του χώρου στον οποίο θα συνυπάρχουν σκύλοι διαφορετικής φυλής, δυναμικού και χαρακτήρα! Έτσι π.χ. δεν είναι λογικό να κοινωνικοποιείται ένα Ντόγκο Αρτζεντίνο με ένα Αμέρικαν στάρ φόρσαϊρ 2 χρονών (τα οποία δεν έχουν κοινωνικοποιηθεί σωστά) και μάλιστα αρσενικά. Είναι πολύ πιθανόν να τσακωθούν. Τα σκυλιά αυτά, λοιπόν, θα πρέπει να κοινωνικοποιηθούν στο πάρκο με χώρισμα ανάμεσα τους έτσι ώστε να είναι και τα δύο ασφαλή!

Βγείτε βόλτα κρατώντας μια ράβδο

Είναι η καλύτερη λύση σε περίπτωση που ο ξένος σκύλος σας προσεγγίσει με ταχύτητα και εσείς δεν μπορέσετε να τον καταλάβετε. Κρατώντας ένα ραβδί στο χέρι θα μπορέσετε να το προτείνετε χαμηλά φωνάζοντας δυνατά τη λέξη "φύγε" έτσι ώστε να απωθήσετε το σκύλο κρατώντας τον σε μία απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων. Προσοχή να μην σηκώσετε ψηλά τη ράβδο σας γιατί αυτό είναι μία απειλητική συμπεριφορά και έτσι ο σκύλος θα σας επιτεθεί.

1.jpg 

Πάρτε μαζί σας μια κόρνα γηπέδου

Τις κόρνες αυτές τις βρίσκετε σε είδη αυτοκίνητου. Μάλιστα τις χρησιμοποιούν πολύ συχνά στα γήπεδα, γιατί κάνουν έναν πολύ δυνατό θόρυβο. Οι κόρνες αυτές είναι σπρέι τα οποία έχουν στην άκρη τους ένα στόμιο. Μόλις λοιπόν πατήσετε το κουμπί, ο αέρας θα εκτονωθεί και θα βγάλει ένα πολύ δυνατό ήχο σαν ήχο κόρνας αυτοκινήτου. Να είστε σίγουροι πως αυτός ο ήχος θα απωθήσει τον άλλο σκύλο.

Αγοράσετε ένα σπρέι σιτρονέλας

Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι η σιτρονέλα έχει απωθητικές ιδιότητες. Έτσι λοιπόν εάν σας πλησιάσει ένας ξένος σκύλος μπορείτε να βγάλετε το σπρέι της σιτρονέλλας και να το ψεκάσετε από απόσταση προς την κατεύθυνση του. Είναι σίγουρο πως θα τον απωθήσει.

Πετάξτε λιχουδιές

Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει το ενδεχόμενο να ξεγελάσετε το σκύλο που έχετε απέναντι σας αν πεινάει. Θα του πετάξετε τις λιχουδιές, θα ασχοληθεί με αυτές και θα σας αφήσει να περάσετε χωρίς να σας επιτεθεί!

Μην μαλώνετε με τους άλλους ιδιοκτήτες!

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην μαλώσετε με τον ιδιοκτήτη του άλλου σκύλου που έρχεται κατά πάνω σας. Αν το κάνετε αυτό τότε θα δημιουργήσετε στρες στο άλλο σκυλί με αποτέλεσμα να επιτεθεί στο δικό σας.

2.jpg 

Μη βάζετε τον εαυτό σας σαν ασπίδα

Εάν ξεκινήσει ένας σκυλοκαβγάς τότε μην βάλετε τον εαυτό σας σαν ασπίδα μπροστά από το σκύλο σας. Μην απλώσετε τα χέρια για να χωρίσετε τα δύο σκυλιά. Είναι καλύτερο να τραβήξετε με δύναμη το σκύλο πίσω και να αφήστε το λουρί ελεύθερο. Σε αυτή την περίπτωση δυο πράγματα θα συμβούν:

- Ο σκύλος σας θα φύγει από το χώρο για να αποφύγει τον καυγά ή
- Τα σκυλιά θα παλέψουν μεταξύ τους.

Εάν συμβεί το δεύτερο, τότε θα πρέπει να αποσπάσετε τη προσοχή του επιτιθέμενου ακουμπώντας τον με το ραβδί στη κοιλιά του και στα γεννητικά όργανα. Σε κανένα σκύλο δεν αρέσει να τον αγγίζουν σε αυτά τα σημεία. Έτσι θα του αποσπάσετε την προσοχή και θα δώσετε χρόνο στον αμυνόμενο να απομακρυνθεί.

Προσοχή, σε καμία περίπτωση δεν χτυπάμε το σκύλο για να μην τον τραυματίσουμε. Άν το κάνετε αυτό τότε σίγουρα ο σκύλος θα σας επιτεθεί!

psallas.jpgΟ Γιώργος Ψάλλας είναι εκπαιδευτής σκύλων.Το 2008 δημιούργησε τη σχολή εκπαίδευσης σκύλων alpha dogs. Περισσότεροι από 2.500 ιδιοκτήτες σκύλων μέχρι σήμερα έχουν ζητήσει την συμβολή του στην εκπαίδευση και τη βελτίωση σχέσης τους με τον σκύλο τους. Το 2014 συνεργάστηκε με το κανάλι του ΣΚΑΙ ως παραγωγός και σύμβουλος εκπαίδευσης με εβδομαδιαία τηλεοπτική παρουσία στην εκπομπή "Σαν το σκύλο με τη γάτα". Το 2015 συνεργάστηκε με το κανάλι του Mega σε εκπαιδευτικά θεματα και την ίδια χρονιά με το περιοδικό Τα ζώα και εμείς για τα θέματα εκπαίδευσης σκύλων.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News