Γιατί ο σκύλος σου είναι... εξυπνότερος από πολλούς ανθρώπους

Μια έρευνα δείχνει ότι αρνείται να ακολουθήσει ανόητες εντολές.

Κείμενο: Γεωργία Κοντού

Μήπως σού έχει τύχει να προσπαθείς να παραπλανήσεις το σκύλο σου με ένα παιχνίδι λέιζερ, περιμένοντας ότι θα κυνηγήσει το φως ενώ εκείνος απλά το αγνοεί επιδεικτικά και συνεχίζει να αράζει στο μαξιλάρι του; Τα σκυλιά είναι πιο ευφυή από ό,τι νομίζουμε. Σύμφωνα, για την ακρίβεια, με μια πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Developmental Science, αρνούνται να ακολουθήσουν «χαζές» εντολές.

Οι ειδικοί, ψυχολόγοι από το Κέντρο Γνωσιακής Λειτουργίας Κυνών του Πανεπιστημίου Γέιλ, τοποθέτησαν μια λιχουδιά μέσα σε ένα παιχνίδι και μετά έδειξαν στους τετράποδους «εθελοντές» τους, 40 σκυλιά από διαφορετικές ράτσες, πώς θα τη βγάλουν έξω. Το μόνο που είχαν να κάνουν τα ζώα για να φτάσουν στο μεζέ ήταν να ανοίξουν το καπάκι ενός κουτιού, όμως οι ερευνητές πρόσθεσαν ένα ακόμη, εντελώς άχρηστο βήμα στην επίδειξή τους, σπρώχνοντας ένα μοχλό του κουτιού που στην πραγματικότητα δεν έκανε απολύτως τίποτα. Στη συνέχεια οι επιστήμονες έφυγαν από το δωμάτιο και περίμεναν να δουν τι θα συμβεί.

Τι παρατήρησαν; Τα σκυλιά μετά από μερικές δοκιμές με το παιχνίδι ανακάλυψαν όχι μόνο τι έπρεπε να κάνουν για να φτάσουν στο φαγητό αλλά και τι δεν χρειαζόταν να κάνουν. Δηλαδή άρχισαν απλά να αγνοούν το μοχλό και να καταπιάνονται κατευθείαν με το καπάκι.

Ενημερωτικά, σε ένα παρόμοιο πείραμα που είχε γίνει το 2005 με παιδιά, τα πιτσιρίκια συνέχιζαν ξανά και ξανά να επαναλαμβάνουν το άχρηστο βήμα που τους είχαν δείξει οι επιστήμονες. Είναι μια τάση στον άνθρωπο που οι ακαδημαϊκοί αποκαλούν «υπερμιμητισμό» (overimitation) και την οποία δυστυχώς, θα προσθέταμε εμείς, πολλοί από εμάς δεν αποβάλλουμε ούτε μετά την ενηλικίωσή μας...

Σχετικά θέματα

Διαβάζονται τώρα!

Πώς να πετύχετε η γάτα σας να «κάνει τα νύχια» της εκεί που θέλετε

Ελέγχοντας το «ξύσιμο», μία από τις πιο «ενοχλητικές» συνήθειες του κατοικίδιού…

Ποια συναισθήματα μπορεί πραγματικά να βιώσει ο σκύλος σας;

Πώς αναπτύσσεται και πώς εξελίσσεται η συναισθηματική νοημοσύνη του

Δώστε στέγη στο κατοικίδιο της καρδιάς σας

και ξεκινήστε ένα ταξίδι στο μαγικό κόσμο της απέραντης αγάπης!

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την ακράτεια ούρων στους σκύλους

Τι την προκαλεί, τι πρέπει να προσέξετε και πώς να την αντιμετωπίσετε;

Ποιες ασθένειες μπορεί να κολλήσει κάποιος από τη γάτα του;

Θέματα υγείας και απορίες που ζητούν απαντήσεις

26/8 Τιμάμε την Παγκόσμια Μέρα Σκύλου

Με υπέροχες animated ιστορίες για τον πιο πιστό και πιο αγαπημένο μας τετράποδο…