Γιατί ο σκύλος σου είναι... εξυπνότερος από πολλούς ανθρώπους

Μια έρευνα δείχνει ότι αρνείται να ακολουθήσει ανόητες εντολές.

Κείμενο: Γεωργία Κοντού

Μήπως σού έχει τύχει να προσπαθείς να παραπλανήσεις το σκύλο σου με ένα παιχνίδι λέιζερ, περιμένοντας ότι θα κυνηγήσει το φως ενώ εκείνος απλά το αγνοεί επιδεικτικά και συνεχίζει να αράζει στο μαξιλάρι του; Τα σκυλιά είναι πιο ευφυή από ό,τι νομίζουμε. Σύμφωνα, για την ακρίβεια, με μια πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Developmental Science, αρνούνται να ακολουθήσουν «χαζές» εντολές.

Οι ειδικοί, ψυχολόγοι από το Κέντρο Γνωσιακής Λειτουργίας Κυνών του Πανεπιστημίου Γέιλ, τοποθέτησαν μια λιχουδιά μέσα σε ένα παιχνίδι και μετά έδειξαν στους τετράποδους «εθελοντές» τους, 40 σκυλιά από διαφορετικές ράτσες, πώς θα τη βγάλουν έξω. Το μόνο που είχαν να κάνουν τα ζώα για να φτάσουν στο μεζέ ήταν να ανοίξουν το καπάκι ενός κουτιού, όμως οι ερευνητές πρόσθεσαν ένα ακόμη, εντελώς άχρηστο βήμα στην επίδειξή τους, σπρώχνοντας ένα μοχλό του κουτιού που στην πραγματικότητα δεν έκανε απολύτως τίποτα. Στη συνέχεια οι επιστήμονες έφυγαν από το δωμάτιο και περίμεναν να δουν τι θα συμβεί.

Τι παρατήρησαν; Τα σκυλιά μετά από μερικές δοκιμές με το παιχνίδι ανακάλυψαν όχι μόνο τι έπρεπε να κάνουν για να φτάσουν στο φαγητό αλλά και τι δεν χρειαζόταν να κάνουν. Δηλαδή άρχισαν απλά να αγνοούν το μοχλό και να καταπιάνονται κατευθείαν με το καπάκι.

Ενημερωτικά, σε ένα παρόμοιο πείραμα που είχε γίνει το 2005 με παιδιά, τα πιτσιρίκια συνέχιζαν ξανά και ξανά να επαναλαμβάνουν το άχρηστο βήμα που τους είχαν δείξει οι επιστήμονες. Είναι μια τάση στον άνθρωπο που οι ακαδημαϊκοί αποκαλούν «υπερμιμητισμό» (overimitation) και την οποία δυστυχώς, θα προσθέταμε εμείς, πολλοί από εμάς δεν αποβάλλουμε ούτε μετά την ενηλικίωσή μας...

Διαβάζονται τώρα!

Σας ευχόμαστε καλή χρονιά με τους πιο γιορτινούς σκύλους

Τα αγαπημένα μας τετράποδα σε γιορτινά στιγμιότυπα που θα σας φτιάξουν τη…

we wish you a mew xmas and a mew new year!

Οι πιο γιορτινές γάτες είναι εδώ για να σας δώσουν με τον τρόπο τους τις ευχές…

5 λόγοι για τους οποίους είναι σημαντική η οδοντιατρική φροντίδα για σκύλους

Η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία και για τα δόντια του σκύλου σας

Προσοχή στη διατροφή, το βάρος και την παχυσαρκία των κατοικίδιων ζώων σας

Νέα έρευνα διαπίστωσε αύξηση πάνω από 100% τα τελευταία 10 χρόνια στην…

Μπορώ να μοιραστώ τα ζυμαρικά μου με τον σκύλο μου

Ένα ερώτημα που απασχολεί τους pasta lovers και «γονείς» σκύλων