Γιατί ο σκύλος σου είναι... εξυπνότερος από πολλούς ανθρώπους

Μια έρευνα δείχνει ότι αρνείται να ακολουθήσει ανόητες εντολές.

Κείμενο: Γεωργία Κοντού

Μήπως σού έχει τύχει να προσπαθείς να παραπλανήσεις το σκύλο σου με ένα παιχνίδι λέιζερ, περιμένοντας ότι θα κυνηγήσει το φως ενώ εκείνος απλά το αγνοεί επιδεικτικά και συνεχίζει να αράζει στο μαξιλάρι του; Τα σκυλιά είναι πιο ευφυή από ό,τι νομίζουμε. Σύμφωνα, για την ακρίβεια, με μια πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Developmental Science, αρνούνται να ακολουθήσουν «χαζές» εντολές.

Οι ειδικοί, ψυχολόγοι από το Κέντρο Γνωσιακής Λειτουργίας Κυνών του Πανεπιστημίου Γέιλ, τοποθέτησαν μια λιχουδιά μέσα σε ένα παιχνίδι και μετά έδειξαν στους τετράποδους «εθελοντές» τους, 40 σκυλιά από διαφορετικές ράτσες, πώς θα τη βγάλουν έξω. Το μόνο που είχαν να κάνουν τα ζώα για να φτάσουν στο μεζέ ήταν να ανοίξουν το καπάκι ενός κουτιού, όμως οι ερευνητές πρόσθεσαν ένα ακόμη, εντελώς άχρηστο βήμα στην επίδειξή τους, σπρώχνοντας ένα μοχλό του κουτιού που στην πραγματικότητα δεν έκανε απολύτως τίποτα. Στη συνέχεια οι επιστήμονες έφυγαν από το δωμάτιο και περίμεναν να δουν τι θα συμβεί.

Τι παρατήρησαν; Τα σκυλιά μετά από μερικές δοκιμές με το παιχνίδι ανακάλυψαν όχι μόνο τι έπρεπε να κάνουν για να φτάσουν στο φαγητό αλλά και τι δεν χρειαζόταν να κάνουν. Δηλαδή άρχισαν απλά να αγνοούν το μοχλό και να καταπιάνονται κατευθείαν με το καπάκι.

Ενημερωτικά, σε ένα παρόμοιο πείραμα που είχε γίνει το 2005 με παιδιά, τα πιτσιρίκια συνέχιζαν ξανά και ξανά να επαναλαμβάνουν το άχρηστο βήμα που τους είχαν δείξει οι επιστήμονες. Είναι μια τάση στον άνθρωπο που οι ακαδημαϊκοί αποκαλούν «υπερμιμητισμό» (overimitation) και την οποία δυστυχώς, θα προσθέταμε εμείς, πολλοί από εμάς δεν αποβάλλουμε ούτε μετά την ενηλικίωσή μας...

Διαβάζονται τώρα!

Αγαπημένη μου γάτα σου γράφω…

Αστείες, συγκινητικές, πνευματώδεις, τρυφερές, επιστολές προς τις λατρεμένες…

Sianti Gallery x Your Pet - "Art your Pet"

Oμαδική έκθεση με τίτλο " Art Your Pet ", που περιλαμβάνει την παρουσίαση έργων…

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για να προστατέψετε τον σκύλο σας από θερμοπληξία

Όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, καλό είναι να έχετε κάποια πράγματα υπόψη σας

Σκύλοι-βοηθοί του διαβήτη μυρίζουν την υπογλυκαιμία και μας προειδοποιούν

Το αγαπημένο σας κατοικίδιο μπορεί να γίνει φύλακας και της υγείας σας

Γιορτή Υιοθεσίας & Fashion Catwalk Με Τη Συνοδεία Σκύλων

Πλήθος κόσμου τίμησε με την παρουσία του μια διαφορετική επίδειξη μόδας που…

Αρέσουν στις γάτες οι αγκαλιές;

Δείτε τι πρέπει να ξέρετε για την έκφραση τρυφερότητας στο κατοικίδιό σας