Να γιατί γαβγίζει συνέχεια ο σκύλος σου

Μάθε τι θέλει να σου πει με κάθε «γαβ» που κάνει, αν χρειάζεται να ανησυχείς και πώς να το αντιμετωπίσεις.

Κείμενο: Φύλλις Νικολάου

Σκυλί που γαβγίζει δεν δαγκώνει, λέει η γνωστή παροιμία, αλλά σίγουρα ενοχλεί όχι μόνο εσένα αλλά και τους γύρω σου. Ωστόσο, σύμφωνα με Αμερικανούς ειδικούς, το γάβγισμα αποτελεί για το αγαπημένο σου κατοικίδιο βασικό μέσο επικοινωνίας με εσένα, ενώ μπορεί να αποκαλύψει πολλά από αυτά που θέλει να σου πει αλλά δε μπορεί αλλιώς.  Διάβασε παρακάτω για να καταλάβεις καλύτερα γιατί γαβγίζει συνέχεια καθώς και πώς να βάλεις στοπ στο γάβγισμα του όταν αυτό ξεφεύγει από τα (φυσιολογικά) όρια.

Κατ’αρχάς, γιατί γαβγίζει;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο σκύλος σου ενδέχεται να το ρίχνεις στα… απανωτά «γαβ!». Συγκεκριμένα, ο τετράποδος φίλος σου μπορεί να γαβγίζει γιατί:
* Θέλει την προσοχή σου ή θέλει να σου πει ότι χρειάζεται κάτι (φαγητό, βόλτα ή παιχνίδι).
* Έχει εκνευριστεί επειδή βαριέται γιατί έχει μείνει κλεισμένος στο σπίτι για πολλές ώρες ή, αντίθετα, έχει κουραστεί από τη βόλτα.
* Φοβάται τους άγνωστους ανθρώπους, τους άλλους σκύλους ή τον έντονο θόρυβο.
* Θέλει να τον προστατέψεις – ειδικά αν νιώσει ότι κάποιος εισβάλλει στο χώρο του.
* Είναι χαρούμενος επειδή του υποσχέθηκες βόλτα,  βλέπει κάποιο αγαπημένο του πρόσωπο, του έδωσες την αγαπημένη του λιχουδιά, κ.τ.λ.
* Έχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Για παράδειγμα, τα γέρικα σκυλάκια γαβγίζουν πιο δυνατά λόγω της βαρηκοΐας που συνοδεύει το πέρασμα του χρόνου. Επιπλέον, οι απότομες και αδικαιολόγητες εκρήξεις… γαβγίσματος ενδέχεται να αποτελούν σημάδι άνοιας.

Τι μπορείς να κάνεις για να περιορίσεις το γάβγισμά του; Δοκίμασε τα παρακάτω κόλπα, τα οποία φέρουν την υπογραφή των ειδικών της Κτηνιατρικής Κλινικής The VetSet στη Νέα Υόρκη.
* Κράτα τον απασχολημένο. Το γράψαμε και παραπάνω: πολύ συχνά τα σκυλιά γαβγίζουν από βαρεμάρα. Φρόντισε λοιπόν να κρατάς το κατοικίδιό σου σε εγρήγορση. Πώς; Παίξε μαζί του ή βγάλε το μια μικρή βόλτα.
* Αγνόησέ τον. Πολλά σκυλιά γαβγίζουν γιατί περιμένουν ότι οι ιδιοκτήτες τους θα τα «δωροδοκήσουν» με την αγαπημένη τους λιχουδιά προκειμένου να σταματήσουν. Αν νιώθεις ότι το ζωάκι σου εκβιάζει με αυτόν τον τρόπο κάποια ανταμοιβή, αγνόησέ το, υποστηρίζουν οι κτηνίατροι του The VetSet.
* Προσπάθησε να του αποσπάσεις την προσοχή. Όσο ο σκύλος σου γαβγίζει, ζήτησέ του να καθίσει. Αν υπακούσει, φρόντισε να τον επιβραβεύσεις. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποσπάσεις την προσοχή του και θα τον κάνεις να ξεχάσει γιατί ξεκίνησε να κάνει… παράπονα.
 

Σχετικά θέματα

Τα ηλικιωμένα σκυλιά είναι εκπληκτικά έξυπνα

Μια νέα έρευνα έδειξε ότι διατηρούν κοφτερό μυαλό ακόμα και σε προχωρημένη…

Διαβάζονται τώρα!

Κι όμως, οι γάτες προτιμούν την ανθρώπινη παρέα από το φαγητό

Μια νέα έρευνα ανατρέπει το στερεότυπο που τις θέλει μοναχικά ζώα.

10 «ανθρώπινες» τροφές για το σκύλο σου

Μπορεί να τις φάει με ασφάλεια και να τις ευχαριστηθεί

Το 80% των σκύλων άνω των 8 πάσχει από αυτό αλλά το κρύβει

Πώς θα σιγουρευτείς ότι ο σκύλος σου δεν πονάει