Ο σκύλος σου κουνάει την ουρά του; Να τι προσπαθεί να σου πει.

Νέα ιταλική έρευνα αποκαλύπτει τα κρυφά μηνύματα που προσπαθεί να σου στείλει ο καλύτερος φίλος σου.

Κείμενο: Φύλλις Νικολάου

Μπορεί να μη μπορούν να σου μιλήσει, αλλά ο σκύλος σου φαίνεται ότι προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σου από την κορυφή ως την... ουρά του – κυριολεκτικά. Αυτό τουλάχιστον διατείνεται νέα ιταλική μελέτη,  που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Current Biology», σύμφωνα με την οποία ο τρόπος που τα λατρεμένα τετράποδα κουνούν την ουρά τους φανερώνει πολλά για τη διάθεσή τους.

Για τους σκοπούς της εν λόγω μελέτης, οι ερευνητές του Κέντρου Επιστημών Νου και Εγκεφάλου του πανεπιστημίου του Τρέντο, κατέγραψαν τις εγκεφαλικές αντιδράσεις σκύλων που έβλεπαν σε βίντεο άλλους σκύλους. Έτσι, λοιπόν διαπίστωσαν ότι ανάλογα με το πώς κουνούσαν την ουρά τους οι σκύλοι στο βίντεο, προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά, οι παρατηρητές σκύλοι έδειχναν αντίστοιχα είτε απόλυτη ηρεμία, είτε εκνευρισμό και άγχος.

Συγκεκριμένα, οι μελετητές διαπίστωσαν ότι το κούνημα της ουράς προς τα δεξιά (δηλαδή προς τα αριστερά, εφόσον στέκεσαι απέναντι από το κατοικίδιό σου) μεταδίδει ένα ευτυχισμένο και ειρηνικό μήνυμα, ενώ αντίθετα το κούνημα της ουράς προς τα αριστερά αποτελεί σημάδι εκνευρισμού και επιθετικότητας και αποτελεί εκδήλωσει εχθρικών συναισθημάτων.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ.Τζόρτζιο Βαλορτιγκάρα, επισημαίνει ότι «ακριβώς όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι έχουν ασύμμετρα οργανωμένους εγκεφάλους, με αποτέλεσμα το αριστερό και το δεξί ημισφαίριό τους να παίζουν διαφορετικούς ρόλους και να εκφράζουν διαφορετικές συναισθηματικές αντιδράσεις. Συνεπώς, όταν ενεργοποιείται το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου του σκύλου, τότε η ουρά του στρίβει προς τα δεξιά, ενώ όταν ενεργοποιείται το δεξί ημισφαίριο, τότε η ουρά κινείται προς τα αριστερά.

 

 

Σχετικά θέματα

Γιατί τα σκυλιά τρώνε χώμα;

Αποκωδικοποιώντας μια βρώμικη συνήθεια

Διαβάζονται τώρα!

Αγαπημένη μου γάτα σου γράφω…

Αστείες, συγκινητικές, πνευματώδεις, τρυφερές, επιστολές προς τις λατρεμένες…

Sianti Gallery x Your Pet - "Art your Pet"

Oμαδική έκθεση με τίτλο " Art Your Pet ", που περιλαμβάνει την παρουσίαση έργων…

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για να προστατέψετε τον σκύλο σας από θερμοπληξία

Όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, καλό είναι να έχετε κάποια πράγματα υπόψη σας

Σκύλοι-βοηθοί του διαβήτη μυρίζουν την υπογλυκαιμία και μας προειδοποιούν

Το αγαπημένο σας κατοικίδιο μπορεί να γίνει φύλακας και της υγείας σας

Γιορτή Υιοθεσίας & Fashion Catwalk Με Τη Συνοδεία Σκύλων

Πλήθος κόσμου τίμησε με την παρουσία του μια διαφορετική επίδειξη μόδας που…

Αρέσουν στις γάτες οι αγκαλιές;

Δείτε τι πρέπει να ξέρετε για την έκφραση τρυφερότητας στο κατοικίδιό σας