Ο σκύλος σου κουνάει την ουρά του; Να τι προσπαθεί να σου πει.

Νέα ιταλική έρευνα αποκαλύπτει τα κρυφά μηνύματα που προσπαθεί να σου στείλει ο καλύτερος φίλος σου.

Μπορεί να μη μπορούν να σου μιλήσει, αλλά ο σκύλος σου φαίνεται ότι προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σου από την κορυφή ως την... ουρά του – κυριολεκτικά. Αυτό τουλάχιστον διατείνεται νέα ιταλική μελέτη,  που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Current Biology», σύμφωνα με την οποία ο τρόπος που τα λατρεμένα τετράποδα κουνούν την ουρά τους φανερώνει πολλά για τη διάθεσή τους.

Για τους σκοπούς της εν λόγω μελέτης, οι ερευνητές του Κέντρου Επιστημών Νου και Εγκεφάλου του πανεπιστημίου του Τρέντο, κατέγραψαν τις εγκεφαλικές αντιδράσεις σκύλων που έβλεπαν σε βίντεο άλλους σκύλους. Έτσι, λοιπόν διαπίστωσαν ότι ανάλογα με το πώς κουνούσαν την ουρά τους οι σκύλοι στο βίντεο, προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά, οι παρατηρητές σκύλοι έδειχναν αντίστοιχα είτε απόλυτη ηρεμία, είτε εκνευρισμό και άγχος.

Συγκεκριμένα, οι μελετητές διαπίστωσαν ότι το κούνημα της ουράς προς τα δεξιά (δηλαδή προς τα αριστερά, εφόσον στέκεσαι απέναντι από το κατοικίδιό σου) μεταδίδει ένα ευτυχισμένο και ειρηνικό μήνυμα, ενώ αντίθετα το κούνημα της ουράς προς τα αριστερά αποτελεί σημάδι εκνευρισμού και επιθετικότητας και αποτελεί εκδήλωσει εχθρικών συναισθημάτων.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ.Τζόρτζιο Βαλορτιγκάρα, επισημαίνει ότι «ακριβώς όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι έχουν ασύμμετρα οργανωμένους εγκεφάλους, με αποτέλεσμα το αριστερό και το δεξί ημισφαίριό τους να παίζουν διαφορετικούς ρόλους και να εκφράζουν διαφορετικές συναισθηματικές αντιδράσεις. Συνεπώς, όταν ενεργοποιείται το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου του σκύλου, τότε η ουρά του στρίβει προς τα δεξιά, ενώ όταν ενεργοποιείται το δεξί ημισφαίριο, τότε η ουρά κινείται προς τα αριστερά.

 

 

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News