Είναι γεγονός: ο σκύλος σου καταλαβαίνει ακριβώς τι του λες

Μια νέα έρευνα επιβεβαιώνει αυτό που υποψιάζονταν εδώ και καιρό οι ιδιοκτήτες σκύλων...

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες δεν ήταν σίγουροι αν τα αγαπημένα μας τετράποδα κατανοούν την ίδια τη λέξη ή τον τόνο με τον οποίο την προφέρουμε. Όμως μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πριν από μερικούς μήνες στο έντυπο Science, έδειξε ότι όταν τούς λέμε «Καλό σκυλάκι!», εκείνοι καταλαβαίνουν και τις λέξεις και τον τόνο της φωνής μας.

Η έρευνα έγινε με εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας σε σκύλους, οπότε οι επιστήμονες έπρεπε πρώτα να ξεπεράσουν ένα μεγάλο εμπόδιο: να εκπαιδεύσουν τα σκυλιά έτσι ώστε αυτά να μένουν εντελώς ακίνητα στο εσωτερικό του μηχανήματος, παράγοντας βασικός για την επιτυχία του τεστ. Μετά από πολλούς μήνες, 13 σκυλιά από διάφορες ράτσες ήταν έτοιμα να ανταποκριθούν σε αυτή την αποστολή. 

Ενώ τα σκυλιά ήταν στο μαγνητικό τομογράφο, οι επιστήμονες τούς έπαιξαν ηχογραφήσεις με τη φωνή του ιδιοκτήτη τους να μιλάει με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους: να λέει μια επαινετική λέξη σε επαινετικό τόνο, μια ουδέτερη λέξη σε ουδέτερο τόνο, μια επαινετική λέξη σε ουδέτερο τόνο και μια ουδέτερη λέξη σε επαινετικό τόνο. 

Όπως παρατήρησαν, ο εγκέφαλος των ζώων αντιδρούσε διαφορετικά κάθε φορά που άλλαζε η λέξη (ακόμα και αν ο τόνος παρέμενε ακριβώς ο ίδιος). Μάλιστα, για να ενεργοποιηθεί το εγκεφαλικό κέντρο των σκύλων που συνδέεται με αισθήματα επιβράβευσης (και δείχνει ότι το ζώο νιώθει ικανοποίηση) έπρεπε ο ιδιοκτήτης τους να λέει επαινετικές λέξεις σε επαινετικό τόνο. Με άλλα λόγια, το κατοικίδιό σου καταλαβαίνει πότε το επαινείς και πραγματικά το εννοείς. 

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News