Κι όμως ο σκύλος σου θυμάται τα πάντα για εσένα

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου διαθέτει μνήμη-ξυράφι.

Μπορεί εσύ να νομίζεις ότι η μνημονική ικανότητα του σκύλου σου εξαντλείται στις απλές εντολές με τις οποίες τον έχεις εκπαιδεύσει, ωστόσο νέα έρευνα από την Ουγγαρία υποστηρίζει ότι το ζωάκι σου μπορεί να ανακαλέσει τις πράξεις και τις συνήθειές σου ακόμα και χωρίς σχετική εκπαίδευση. Ακόμα περισσότερο, η παραπάνω έρευνα καταδεικνύει ότι οι σκύλοι, ακριβώς όπως και οι άνθρωποι, διαθέτουν ισχυρή επεισοδιακή μνήμη, μια μνημονική ικανότητα που τους δίνει τη δυνατότητα να συνδέσουν τις αναμνήσεις τους με συγκεκριμένες ώρες και μέρη.

«Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες υποψιάζονται ότι ο σκύλος τους θυμάται παλιά γεγονότα και περιστατικά αλλά το βασικό εύρημα αυτής της έρευνας έγγυται στην αποκάλυψη ότι οι σκύλοι διαθέτουν αυτό το είδος μνήμης και έτσι είναι σε θέση να ανακαλέσουν πράγματα και γεγονότα που δεν είναι απαραίτητα σημαντικά», υποστηρίζει η Claudia Fugazza, επικεφαλής της έρευνας.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν 17 σκύλους και τους εκπαίδευσαν να αντιγράφουν τις κινήσεις των ιδιοκτητών τους. Στην πρώτη φάση της έρευνας, οι σκύλοι ήρθαν αντιμέτωποι με έξι καθημερινά αντικείμενα. Στη συνέχεια, παρακολούθησαν τον ιδιοκτήτη τους να χρησιμοποιεί το ένα από αυτά (π.χ. να ανοίγει μια ομπρέλα). Τέλος, οι ερευνητές ζήτησαν από τους σκύλους που συμμετείχαν στην έρευνα να μιμηθούν τη συμπεριφορά και τη δράση του ιδιοκτήτη τους, χρησιμοποιώντας την εντολή «Κάνε το!») 

Στη δεύτερη φάση της έρευνας, οι μελετητές έμαθαν στους σκύλους να ξαπλώνουν μετά την παρακολούθηση της αλληλεπίδρασης του ιδιοκτήτη τους με ένα από τα έξι αντικείμενα της πρώτης φάσης. Μετά από το τέλος της παρακολούθησης, οι σκύλοι ξάπλωσαν και οι ερευνητές του ζήτησαν ξανά να μιμηθούν τις κινήσεις του ιδιοκτήτη τους, αυτή τη φορά όμως με σημαντική χρονοκαθυστέρηση (βλ. μετά από 10 λεπτά ή μετά από μια ώρα).

Τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Current Biology, αποκάλυψαν ότι ενώ οι σκύλοι ήταν σε θέση να μιμηθούν τις κινήσεις των ιδιοκτητών τους κάθε φορά που άκουγαν την εντολή «Κάνε το!» ακόμα και μετά από ώρες, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου διαθέτουν κάποιου είδους επεισοδιακή μνήμη.

Γιατί αυτό το εύρημα είναι τοσό σημαντικό; Η Claudia Fugazza εξηγεί: «Παραδοσιακά, η επεισοδιακή μνήμη συνδέεται με την αυτεπίγνωση. Τα ευρήματα της έρευνας υποδηλώνουν ότι οι σκύλοι ενδεχομένως να έχουν συναίσθηση της ύπαρξής τους».

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News