«Ο σκύλος μου έγινε vegan» - Γιατί τρώει χόρτα; 

Είναι φυσιολογική σκυλίσια συμπεριφορά, μην αγχώνεσαι. 

Παρόλο που φροντίζετε να τρώει ό,τι καλύτερο υπάρχει σε σκυλοτροφή (ή και σε μαγειρεμένο αν είστε τόσο καλός σκυλογονιός…), ο τετράποδος φίλος σας επιμένει στις βόλτες να τρώει ανά τακτά διαστήματα ό,τι χόρτο ξεφυτρώνει ανάμεσα από δρόμους και πεζοδρόμια, ενώ εκεί που πραγματικά τρελαίνεται είναι αν πάτε σε πάρκο ή γενικά εξόρμηση στη φύση. 

Η επιστήμη δεν έχει αποφασίσει για ποιον ακριβώς λόγο οι σκύλοι τρώνε πρασινάδες αλλά το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για απολύτως φυσιολογική συμπεριφορά που δεν πρέπει να σε ανησυχεί. 

Η μία εκδοχή θέλει το σκύλο σου να καταναλώνει γρασίδι γιατί απλά θέλει και μπορεί. Του αρέσει η γεύση; Θέλει να τρώει πάντα σαλάτα με το φαΐ του; Όποιος και αν είναι ο λόγος, είναι πολύ συνηθισμένο, ακόμα και σκύλοι που ακολουθούν την τέλεια διατροφή να τρώνε χόρτα, οπότε δεν σημαίνει κάτι απαραίτητα αν το κάνει και ο δικός σου.

Η άλλη εκδοχή είναι ότι ο σκύλος σου τρώει γρασίδι κυρίως όταν αισθάνεται ότι το στομάχι του δεν είναι καλά και θέλει με αυτόν τον τρόπο να προκαλέσει εμετό. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε φορά που τρώει χόρτα θα κάνει εμετό, αλλά αν τον δεις να το καταπίνει με μεγαλύτερη ταχύτητα και αμάσητο, κάτι τον ενοχλεί και το τρώει με αυτόν τον τρόπο για να προκαλέσει στον εαυτό του διάθεση για εμετό. 

Αν ο σκύλος σου έφαγε γρασίδι, έκανε εμετό αλλά συνεχίζει να τρώει γρασίδι ή να κάνει εμετό, θα πρέπει να συμβουλευτείς τον κτηνίατρό του. 

Να θυμάσαι τέλος, ότι όσο άκακο ή ωφέλιμο για τον ίδιο το σκύλο μπορεί να είναι το να τρώει γρασίδι, θα πρέπει να προσέχεις τι γρασίδι τρώει. Αν π.χ. βρίσκεστε σε σημείο όπου ρίχνουν πολλά φάρμακα ή παρασιτοκτόνα, περνούν βρώμικά νερά, κλπ, καλύτερα μην τον αφήσεις να βοσκήσει. Αν έχεις κήπο, διάλεξε προϊόν που να αναγράφει σαφώς ότι είναι ασφαλές για το σκύλο σου. 

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News