Γιατί το γρύλισμα του σκύλου σου μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο

Είναι ο τρόπος του να σημάνει συναγερμό. Τι θέλει να σου πει;

Όταν ένας σκύλος γρυλίζει, αυτομάτως μάς καταβάλλει μια ανησυχία, καθώς θεωρούμε ότι η επόμενη κίνησή του θα είναι να μας δαγκώσει. Ωστόσο, δεν πρέπει να προσπαθήσεις να καταστείλεις αυτή την αντίδραση γιατί και το γρύλισμα έχει τη χρησιμότητά του: είναι το προσωπικό σύστημα συναγερμού του ζώου, που δείχνει ότι είναι δυσαρεστημένος ή αγχωμένος. Ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά.

Αν λοιπόν κάθε φορά που αρχίζει να γρυλίζει εσύ τον τιμωρείς, ο σκύλος σου θα κυριευτεί από ανασφάλεια, θα σταματήσει μεν να γρυλίζει αλλά θα συνεχίσει να είναι αναστατωμένος χωρίς να έχει πλέον τρόπο να το εκφράσει. Έτσι, σε περίπτωση που βρεθεί σε κατάσταση πίεσης μπορεί ακόμη και να δαγκώσει κάποιον χωρίς προειδοποίηση.

Την επόμενη φορά λοιπόν που ο σκύλος σου θα αρχίσει να γρυλίζει, αναζήτησε την αιτία του φόβου ή του θυμού του (είτε πρόκειται π.χ. για έναν πιο μεγαλόσωμο σκύλο είτε για έναν εχθρικό άνθρωπο) και επιχείρησε να τον κάνεις να νιώσει όσο το δυνατόν πιο ασφαλής, αντί να καταστείλεις την αντίδρασή του. Διαφορετικά, θα εξαφανιστεί το σύμπτωμα αλλά όχι και το πρόβλημα. 

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News