Ο σκύλος σου φοβάται το νερό; Έτσι θα το ξεπεράσει

Για μερικά σκυλιά, το μπάνιο στη θάλασσα μοιάζει με εφιάλτη. Πώς θα βοηθήσεις το δικό σου να εξοικειωθεί μαζί του και να το αγαπήσει;

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Όχι, δεν αγαπούν όλα τα σκυλιά το νερό. Κάποια μάλιστα δείχνουν τέτοια απέχθεια για το υγρό στοιχείο, που θυμίζουν… γάτα. Είτε ο δικός σου φοβάται το μπάνιο στη θάλασσα είτε ακόμη και εκείνο στην μπανιέρα του σπιτιού, μπορείς  να τον βοηθήσεις να τον ξεπεράσει, ακολουθώντας αυτά τα tips:

1. Φέρε τον σε επαφή σιγά σιγά με το νερό. Μόλις βρεις κάποια στιγμή της ημέρας που ο σκύλος σου θα είναι όσο το δυνατόν πιο ήρεμος και χαλαρός, ρίξε ένα φλιτζάνι νερό σε μια μικρή μπανιέρα ή μια λεκάνη και τοποθέτησε το δοχείο δίπλα στο σκύλο σου. Αν αυτός συνεχίσει να είναι ήρεμος, επιβράβευσέ τον. Στη συνέχεια, βύθισε το χέρι σου στο νερό και άφησε το σκύλο σου να το οσμιστεί. Αν το δεχτεί κι αυτό χωρίς να χάσει την ψυχραιμία του, επιβράβευσέ τον ξανά. Συνέχισε έτσι τη σταδιακή έκθεσή του στο νερό, εξακολουθώντας να τον επιβραβεύεις όταν παραμένει ήρεμος. Φρόντισε όμως να είσαι υπομονετικός, γιατί μπορεί να περάσουν εβδομάδες μέχρι να ξεπεράσει το φόβο του για το νερό.

2. Ρίξε τον… στα ρηχά. Το επόμενο βήμα σου θα είναι να γεμίσεις μια μπανιέρα ή μία παιδική φουσκωτή πισίνα με 4-5 εκατοστά νερό. Πρέπει να είναι χλιαρό: ούτε πολύ ζεστό, ούτε παγωμένο. Προτού βάλεις το σκύλο σου στο νερό, φέρε κοντά στην πισίνα τις αγαπημένες του λιχουδιές ή παιχνίδια, για να τον επιβραβεύεις διαρκώς όταν παραμένει ήρεμος. Το ζητούμενο είναι να συνδέσει το νερό με την ανταμοιβή και την ενθάρρυνση.

3. Προσπάθησε να είσαι κι εσύ χαλαρός! Ο σκύλος σου αισθάνεται αμέσως το φόβο σου, γι’ αυτό δεν έχει νόημα να προσπαθήσεις να τον πας σε μεγαλύτερο βάθος νερού αν εσύ δεν διατηρείς την ψυχραιμία σου.

4. Επένδυσε σε ένα σωσίβιο σκύλου. Με αυτό, το τετράποδό σου θα χρειαστεί να προσπαθεί λιγότερο έντονα για να κολυμπήσει και σίγουρα δεν θα κινδυνεύει να πνιγεί σε περίπτωση που, για κάποιο λόγο, πανικοβληθεί. Μερικά σωσίβια μάλιστα διαθέτουν και λαβές για να καθοδηγείς το σκύλο σου μέσα στη θάλασσα διακριτικά, χωρίς να αισθάνεται ότι τον πιέζεις.

Διαβάζονται τώρα!

Σας ευχόμαστε καλή χρονιά με τους πιο γιορτινούς σκύλους

Τα αγαπημένα μας τετράποδα σε γιορτινά στιγμιότυπα που θα σας φτιάξουν τη…

we wish you a mew xmas and a mew new year!

Οι πιο γιορτινές γάτες είναι εδώ για να σας δώσουν με τον τρόπο τους τις ευχές…

5 λόγοι για τους οποίους είναι σημαντική η οδοντιατρική φροντίδα για σκύλους

Η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία και για τα δόντια του σκύλου σας

Προσοχή στη διατροφή, το βάρος και την παχυσαρκία των κατοικίδιων ζώων σας

Νέα έρευνα διαπίστωσε αύξηση πάνω από 100% τα τελευταία 10 χρόνια στην…

Μπορώ να μοιραστώ τα ζυμαρικά μου με τον σκύλο μου

Ένα ερώτημα που απασχολεί τους pasta lovers και «γονείς» σκύλων