5 λόγοι για τους οποίους ουρλιάζει ο σκύλος σου

Γιατί μερικές φορές φαίνεται να ξυπνάει ο λύκος μέσα του;

Στη ζωή στη φύση το ουρλιαχτό αποτελεί ένα πολύτιμο μέσο επικοινωνίας για το σκύλο, όπως άλλωστε και για τον κοντινό συγγενή του, το λύκο. Όμως ακόμα και τα οικόσιτα τετράποδα καταφεύγουν συχνά σε αυτή τη συμπεριφορά. Έχει κάποια πρακτική αξία ή μήπως αποτελεί απλώς ένα απομεινάρι του παρελθόντος τους; Η απάντηση είναι ότι και ο σκύλος που βρίσκεται προστατευμένος στο εσωτερικό ενός σπιτιού έχει τους λόγους του να… βγάζει πού και πού καμία άρια. Ποιοι είναι αυτοί;

-Για να επιστρέψουν τα άλλα μέλη της αγέλης. Το ουρλιαχτό στη φύση βοηθάει όσα σκυλιά έχουν απομακρυνθεί από το κοπάδι για να κυνηγήσουν να βρουν το δρόμο για να γυρίσουν πίσω. Ένας οικόσιτος σκύλος, αντίστοιχα, μπορεί να ουρλιάζει με την ελπίδα ο ιδιοκτήτης του να ακούσει τις φωνές και να βρει το δρόμο του για το σπίτι!

-Για να σημάνει συναγερμό. Ένας οικόσιτος σκύλος μπορεί να ουρλιάζει γιατί έχει εντοπίσει κάποιον εισβολέα να πλησιάζει στο σπίτι – είτε αυτό σημαίνει μια αγέλη από αδέσποτα σκυλιά είτε… τον ταχυδρόμο. Με αυτό τον τρόπο, προσπαθεί να προστατέψει τον ιδιοκτήτη του. Τι να τα κάνεις τα συστήματα ασφαλείας, αν έχεις σκύλο;

-Για να σου δείξει ότι έκανε μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη. Τα κυνηγετικά σκυλιά φημίζονται για την ένταση και τη διάρκεια της φωνής που βγάζουν όταν εντοπίζουν τη λεία τους. Την ίδια συμπεριφορά μπορεί να επιδεικνύει και ένα «σκυλάκι του καναπέ», ασχέτως αν σε αυτή την περίπτωση απλώς εντόπισε ένα παιχνίδι που είχε κρύψει πριν από καιρό κάπου στο σαλόνι. 

-Επειδή υποφέρει από άγχος αποχωρισμού. Τα ουρλιαχτά της μοναξιάς στα οποία καταφεύγουν οι σκύλοι που περνούν πολλές ώρες της ημέρας χωρίς παρέα στο σπίτι είναι ένα κλασικό πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες τους. Αν ο δικός σου ανήκει σε αυτή την κατηγορία, δοκίμασε να του αφήσεις ένα πλήθος από αντιπερισπασμούς για τις ώρες που θα είσαι εκτός, όπως μερικά παιχνίδια ή μια τηλεόραση ανοιχτή να παίζει σε χαμηλή ένταση. 

-Για να τραβήξει την προσοχή μας. Δεν θέλει πολύ για να διαπιστώσει ο σκύλος σου ότι αρκεί να βγάλει ένα ουρλιαχτό για να ασχοληθείς αμέσως μαζί του. Και ενώ εσύ τρέχεις πανικόβλητος προς το μέρος του, ανησυχώντας ότι του συνέβη κάτι τραγικό, μπορεί απλά να τον βρεις να έχει ξαπλώσει στο πάτωμα περιμένοντας να τον χαϊδέψεις στην κοιλιά.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News